Brownies van witte bonen? Dat klinkt gek! Maar deze glutenvrije brownies zijn zo lekker. Wedden dat je ze vaker gaat maken.
Voor iedereen die het niet kon laten. De hamsteraars die nu tegen een hele kast vol met blikvoer aankijken. Of voor mensen die zoals ik gewoon gek op witte bonen zijn…
De bonen brownies smaken allesbehalve gezond maar ze zijn ook zeker niet slecht voor je. Weinig geraffineerde suikers en pure ingrediënten. Eigenlijk de ultieme opkikker voor tijdens het thuiswerken. Vezelrijk, gezonde eiwitten en belachelijk lekker. Wie bakt er mee?
*Dit recept is van Emmelou Green. Ken je het boek ‘bakken zonder gluten’ al? Emmelou deelt haar favoriete glutenvrije recepten ook op haar blog: Bakers and Fakers.

- 250 gram witte bonen (uitgelekt)
- 2 el (kokosbloesem)suiker
- 1 tl kaneel
- 2 flinke eetlepels rozijnen of dadels
- 3 eieren medium formaat
- snufje zout
- 4 el kokosolie (of boter)
- 2 el (amandel)melk
- vanille extract of merg
- 200 gram donkere chocolade
- 1 el cacao
- 100 gram walnoten
Aanwijzingen:
- Laat de bonen eerst uitlekken. Doe ze in de keukenmachine en maal ze fijn. Voeg stapsgewijs de eieren en de rozijnen toe en mix alles tot een fijne massa.
- In een pannetje smelt je op laag vuur 100 gram chocolade met 2 flinke eetlepels kokosolie. Schenk de chocolade in een kom en voeg het bonenmengsel en de amandelmelk toe.
- Breng het beslag op smaak met de kaneel, de vanille en de suiker. Een klein snufje zout haalt alle smaken nog eens éxtra op.
- Schep voorzichtig wat grofgehakte walnoten door je beslag maar leg enkele walnoten apart om straks als decoratie te gebruiken. Bekleed een rechthoekige of vierkante bakvorm met bakpapier en verwarm de oven voor op 180 graden.
- Schenk het beslag voorzichtig in de vorm en plaats deze voor ongeveer 30 minuten in het midden van de oven.
- Terwijl de brownies in de oven staan gaan we aan de slag met een chocolade topping die áltijd lukt! Smelt 2 flinke eetlepels kokosolie of boter met 100 gram pure chocolade, voor een extra cacao boost voeg je ook nog 1 el cacaopoeder toe. Op laag vuur smelt je alles tot een donkere chocoladesaus. Goed blijven roeren! Schenk de saus over de brownies terwijl ze nog in de vorm zitten.
- Decoreer met de walnoten en grof zeezout
Brownie fan? Er staan nog meer recepten op Miss Glutenvrij.
Wat dacht je van >>> klik hier
Dit recept is gemaakt door Emmelou Green van Bakers and Fakers. (I.M. 2022).