Codex Alimentarius – glutenvrij < 20ppm

De Codex Wattes? Met de Codex Alimentarius wordt het gehalte gluten in een product aangegeven. Er kan dus gluten in voeding zitten, en toch is het glutenvrij. In dit artikel leg ik uit hoe dat kan en wat de codex Alimentarius precies is en inhoudt.

Codex Alimentarius. Deze twee woorden zijn Latijn voor voedingsmiddelenwet/afspraken. De twee VN organisaties FAO (voedsel- en landbouworganisatie) en WHO (Wereldgezondheidsorgansiatie) richtten in 1963 deze Codex op. Met als doel de volksgezondheid op internationaal niveau te beschermen en de eerlijkheid in de handel van voedselproducten te bevorderen. De Codex gaat over veel wat met voedsel te maken heeft, maar ik ga in dit artikel alleen dieper in op het onderdeel dat zich bezighoudt met het gehalte gluten in een voedingsproduct.

 

Op het etiket van een product zul je ‘Codex Alimentarius’ niet tegenkomen, maar voedselproducenten gebruiken deze term wel. Glutenvrije producten kunnen tijdens opslag, productie, verpakking en distributie in aanraking komen met glutenbevattende producten. Dit kan gebeuren wanneer verschillende producten over dezelfde productielijnen gaan. De hoeveelheid gluten in een product wordt vermeld met ppm (parts per million). Als er minder dan 20 ppm gluten in een product zit, houdt dit in dat er minder dan 20 milligram gluten per 1 kilo in zit.

 

 

Gluten in een glutenvrij product

Wanneer een product van nature geen gluten bevat of er bij het maken van het product geen gluten is gebruikt, mag het ‘glutenvrij’ genoemd worden. Ook mag een product glutenvrij genoemd worden wanneer het 20 milligram of minder gluten per kilo bevat. Dit is 0,02 gram per kilo en slechts een fractie van een mespuntje.

 

 

Glutenvrij (gemaakt) tarwezetmeel

Door technologische bewerking kan een (graan)product zo bewerkt worden dat de gluten er uit worden gehaald. Je kunt dan denken aan zetmeel dat van producten wordt gemaakt, bijvoorbeeld ‘glutenvrij tarwezetmeel’.

Het product glutenvrij noemen terwijl het niet voor 100% glutenvrij is, kan verwarrend zijn. Maar uit onderzoek blijkt dat veel mensen met coeliakie zonder problemen de producten die minder dan 20ppm gluten bevatten, kunnen eten. Het kan voorkomen dat het gehalte aan gluten voor iemand met coeliakie toch te veel is, ook al is het wettelijk toegestaan. Dit is gelukkig maar een hele kleine groep.

Dit artikel werd geschreven door Harmke

 

Harmke

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *