Klachten door coeliakie

Je niet aan het glutenvrije dieet houden als je coeliakie hebt, kan zich uiten in vervelende klachten. Als je niet weet dat je overgevoelig bent voor gluten zijn de klachten vaak ook niet zo duidelijk dat je meteen weet dat je coeliakie hebt. In dit artikel vertel ik over de klachten.

Coeliakie wordt op alle leeftijden (nog) ontdekt. Bij mij werd het net na mijn eerste verjaardag geconstateerd. Mijn klachten begonnen toen ik voor het eerst voedsel met granen, brood, soepstengels en pap, at. Mijn lichaam gaf al meteen aan dat het overgevoelig is voor gluten.

Bij anderen wordt de diagnose pas later in de kindertijd of als ze (jong)volwassen zijn gesteld. Dit kan komen doordat het lichaam pas later aangeeft dat het overgevoelig is voor gluten of men ervaart weinig tot geen klachten. De klachten en de ernst ervan verschillen per persoon.

Individueel verschilt de overgevoeligheid per persoon. Mijn lichaam reageerde heel heftig. Ik raakte zelfs ondervoed doordat al het eten inclusief de bouwstoffen mijn lichaam direct weer verlieten. Tegenwoordig reageert mijn lichaam nog steeds heel heftig op gluten. Mijn lijf staat finaal op zijn kop. Misselijkheid, overgeven, diarree, hoofdpijn en het extreem koud krijgen, zijn reacties van mijn lichaam als het gluten binnenkrijgt. Ook raak ik geïrriteerd, moe en voel ik me lusteloos.

Anderen hebben (alleen) last van lichte vermoeidheid en bloedarmoede/ ijzertekort. Pas na de diagnose en een glutenvrij dieet volgen, merken sommigen dat ze zich niet lekker hebben gevoeld. Dit is ook het lastige van coeliakie en daarom wordt de ziekte niet (meteen) herkent. Ook kunnen klachten in de loop van tijd veranderen. Soms verergeren ze in de loop der jaren, maar ze kunnen ook minder worden. Maar zodra je de diagnose coeliakie hebt, heb je levenslang.

Het enige wat helpt om van de klachten af te komen en de beschadiging van de dunne darm te herstellen en in de toekomst te voorkomen, is het glutenvrije dieet. Vaak al na een aantal dagen het dieet volgen, verminderen de klachten en na zes weken zijn bij de meeste coeliakiepatiënten de klachten verdwenen. Hoewel de klachten snel verdwijnen, kan het maanden tot jaren duren voordat de dunne darm weer hersteld is.

De klachten op een rij

 • Diarree
 • Een opgeblazen gevoel
 • Rommelen van de buik
 • Gewichtsverlies
 • Moe en/of lusteloos zijn
 • Stemmingswisselingen
 • Geïrriteerdheid
 • Concentratieproblemen
 • Bloedarmoede
 • Slechte eetlust of juist hele erge honger
 • Aften (witte blaasjes) in de mond
 • Osteoporose (botontkalking)
 • Uitblijven van ongesteldheid

17 Comments

 1. Hallo Harmke,

  Wat een mooie site heb je! Informatief en daarnaast leuk om te lezen hoe jij met het glutenvrije leven om gaat. Ik zal deze site zeker in de gaten houden! Mag ik een link van jouw site op mijn site zetten?

  Toch ook even een kanttekening: Hierboven heb jij staan dat je coeliakie vanaf je geboorte hebt. Maar Coeliakie ontwikkel je. Deels wordt het veroorzaakt door erfelijke factoren, deels ook door omgevinsfactoren. Sommige mensen ontwikkelen het inderdaad als zuigeling. Sommige mensen ook pas op (veel) latere leeftijd.

  Groet, Mirjam

  • Hallo Mirjam,

   Dank je wel! Ik vind het erg leuk dat je mij op je site hebt gezet onder links.

   In het stukje over aanleg en erfelijkheid schrijf ik ook dat coeliakie ook van omgevingsfactoren af kan hangen. Er is helaas nog geen kloppende theorie die op alle vragen die deze ziekte op roept antwoorden geeft. Onderzoek is zeker nodig!

   Laten we vooral veel bloggen over coeliakie en glutenvrij zodat niemand meer onnodig met klachten hoeft te lopen!

 2. Hallo Ik wil graag even reageren over de klachten
  herken er veel in maar bij mij is het m,n huid die als ik teveel granen binnen krijg
  veel blaasjes op mijn lichaam krijg blaasjes met vocht
  bij mij is het pas op m,n 62jaar ontdekt door een stukje uit m,n arm te laten nemen
  Ik denk dat ik bijna de enige ben die blij was met m,n gluten allergie, kan ik uitleggen.
  na m,n uitslag van de Arts wilde de beste man een scopie maken van m,n maag en dunne darm
  dat is gebeurd geen beschadiging aan m,n dunne darm Maar
  bij het terug halen van de scopie lampje ontdekte de Arts een vlekje op m,n slokdarm.
  slokdarm kanker, heb alle ellende meegemaakt bestraling chemo operatie, heb nu geen slokdarm meer
  is nu 6 jaar geleden
  als ik geen gluten allergie had gekregen was ik te laat geweest bij m,n kanker gezwel
  Samen met m,n coeliakie ende ziekte van duhring moet ik als medicijn dapson gebruiken
  Hopen dat iemand er wat aan heeft
  Verder vind ik je blog erg leuk heb er veel aan

 3. Danielle

  Hoi Harmke,

  Je hebt echt een hele fijne site. Ik ben de afgelopen maanden echt verschrikkelijk aan het rommelen met eten. Heb maanden lactosevrij gegeten om te kijken of het helpt en nu zegt de arts dat ik glutenvrij moet gaan eten. Volgende week hoop ik de uitslag te krijgen van bloed en ontlasting onderzoek.

  Ik probeer nu dan glutenvrij te leven, maar soms krijg ik na het eten van glutenvrije maaltijden ook last. En bij het eten van gluten maaltijden niet zo erg last. Kan dit kloppen? Dat mijn darmen zo kapot zijn dat ze ook reageren op goed voedsel?

  Alvast bedankt!

  Groetjes, Danielle

  • Miss Glutenvrij

   Dank je wel. Wat balen dat het allemaal zo onduidelijk voor je is qua eten. Op je vraag durf ik geen antwoord te geven, dat kan een MDL-arts beter doen.

 4. Via google ben ik op jouw site terecht gekomen en ik haal er al veel tips uit. Ik hoop dan ook dat ik in de toekomst verplicht ben om deze site en dus glutenvrij te gebruiken. Het klinkt misschien gek dat ik zeg ‘Hoop’, maar na jarenlang buikpijn te hebben en zo beperkt te zijn, hoop ik toch echt dat er eindelijk een oorzaak word gevonden. Volgende week krijg ik de uitslag. Maar als ik zo jouw symptomenlijst zie heb ik toch bijna alle klachten. En hoe fijn zou het zijn als het toch niet een kwestie is van ‘Leer er maar mee leven’ zoals mijn huisarts al jaren roept, maar dat er eindelijk iets te doen is. Inmiddels durf ik nergens meer heen, omdat ik graag bij een wc in de buurt ben en vaak krom lig van de buikpijn, dus ik hoop dat iets uit de test gaat komen zodat het verholpen kan worden. Moeheid heb ik ook al jarenlang last van, kon ook geen oorzaak voor gevonden worden. De aften weet ik maar aan vitamine tekort, stemmingswisselingen/geiritteerd aan slecht in mijn vel en zo had ik dus overal wel een excuus voor. En die opgeblazen buik is vreselijk, hoe vaak ik inmiddels al niet de vraag ‘Ben je zwanger?’ heb gehad…

 5. hallo
  denk dat mijn zoon van 18 jaar zijn erge buikpijn die hij de laatste maanden heeft weleens van het brood eten kan komen
  probeer daarom glutenvrij brood zelf te maken heeft u een eenvoudig recept om mee te beginnen groetjes
  ankie helfferich

 6. aller eerst is het een gerust gevoel dat bij Inge het nu beter gaat geweldig een goed bericht dit willen zeker meer mensen weten

  Vijf jaar geleden zat ik bij de huis arts en zij verwees mij naar het zieken huis eindelijk een onderzoek met een slangetje naar mijn maag ietsjes geïrriteerd verder kon ik weer gaan en tobbe een paar maandjes verder veel diarree en ik viel veel af en was moe dus weer naar het ziekenhuis nu ging het slangetje verder ik voelde dat en was bang dat het mis ging ja ik had dus coeliakie dus oppassen geen tarwe gluten en dus geen pasta nu heb ik het aardig onder controle en ik ben weer op mijn oude gewicht maar mijn lijf heb er wel een klap van gehad want heel laag in mijn rug en mijn linker been doet pijn niet gewoon thuis maar als ik een stukje door wil lopen of lang fiets de arts in het zieken huis zegt je kan geopereerd worden maar kom maar als het helemaal niet meer gaat ik ben nu 71 en ik durf dit niet de huisarts zegt je kan er een dwarslaesie aan over houden ik ben echt bang hoe denken jullie hier over is er wat bekend?

  • Miss Glutenvrij

   Oh wat heftig Jeannet. Als je er een dwarslaesie aan over kan houden, zou ik ook wel 10 keer nadenken. Hopelijk wordt de pijn vanzelf minder en komt er er een operatie waarbij de kans op een dwarslaesie of erge complicaties nihil wordt. Ik wens je veel sterke.

 7. Bij mij kwam uit onderzoeken geen glutenallergie.Toch ben ik begonnen om alle gluten te laten staan. En de buikpijn die ik al jaren had is verdwenen. Vaak werd gedacht dat ik anorexia had en moest me weer verdedigen. Vaak klachten vooral na brood en gebak,koekjes etc. Ik ben blij dat ik mijn gevoel heb gevolgd en voel me een stuk beter.Dan maar geen officiele diagnose. Als ik nu nog bij de dietiste was gebleven liep ik nog met de klachten rond. Mijn gevoel zegt heel veel. Ik had bijna alle klachten.

  • Miss Glutenvrij

   Het is altijd goed naar je gevoel te luisteren. Jij kent je lichaam het beste.

 8. felicia

  Hallo, ik ben er sinds kort achter dat ik Coeliakie heb en ik ben nu bijna 16 jaar oud. ik heb altijd al buikpijn en klachten van Coeliakie gehad maar we zijn er eigelijk nooit eerder achter gekomen. ik heb alleen geen gewichtsverlies maar ik ben juist best zwaar. ik ben nu 4 weken een glutenvrij dieet aan het volgen en het helpt echt. bij deze wil ik u bedanken voor de tips waar ik veel aan heb gehad.

 9. hey ik ben eslem ik ben slem ik ben 11 jaar en ik heb ook coeliakie ik vind het erg leuk om te lezen over je leven met coeliakie bepaalde dingen zijn zo herkenbaarik vind het erg leuk om iemand te zien in ongeveer de zelfde situatie dank je wel voor je leuke inspirerende recepten en verhalen groetjes eslem

 10. Hoi, ik hou je blog al een lange tijd in de gaten en ik herken er veel van maar veel dingen ook niet. Ik weet dat je natuurlijk geen arts bent maar wel iemand met veel ervaring dus ik wil graag vragen of jij dit misschien herkend. Ik voel me al maanden lang beroerd en weet niet meer zo goed wat ik moet doen. Eerst was mijn huisarts op vakantie en nu ben ik zelf een maand op vakantie dus ik zit enorm mijn mijn handen in het haar want s’avonds en s’nachts is de misselijkheid zo erg dat ik niet slaap. Ook is de laatste keer dat ik echt trek in iets had een hele tijd geleden en dat terwijl ik op vakantie ben en juist graag lekker zou willen kunnen eten. Snachts is het op zijn aller ergste, Ik heb dan veel vocht onder mijn tong en brandend maagzuur terwijl ik niet drink, rook of ongezond eet. hieronder mijn klachten en wat ik al geprobeerd heb. Heeft u misschien enig idee? Klachten :
  Opgeblazen buik vrijwel altijd (soms lijk ik wel 5 maanden zwanger)
  Misselijk
  Teveel vocht onder tong
  Prikkels tong
  Brandend Maagzuur
  Reflex
  Geen eetlust
  Kramp maag en darmen
  Trillende handen
  Veel geluid en gerommel uit buik
  Lage weerstand (gordelroos)(Aften)
  Moe
  Duizelig

  Geprobeerd : Domperidion, Omerzapal

  Nu ben ik sinds 3 dagen gestopt met het eten van gluten maar mijn klachten zijn nog niet minder geworden, hoelang duurde het bij jou voor je klachten ook daadwerkelijk afnamen??

  Alvast super bedankt voor het lezen

 11. Heb jarenlang last van oprispingen, huisarts veronderstelde: verkeerde ademhaling!!!
  Via opsporingen e.d.heb ik voor mijn gevoel: coeliakie.
  Ga nu glutenvrij eten en vermijd alle hiermee samenhangende stoffen.
  Hoop op goede resultaten.
  Wordt vervolgt.
  Tonny B

Geef een reactie