Eva’s Kitchen: To Beer or not to Beer

In iedere uitgave van het Miss Glutenvrij Magazine deelt Eva haar ervaring en favorieten uit haar 99.9% glutenvrije keuken. (Ze heeft nog een verpakking ‘gewone’ stroopwafels in de kast liggen voor bezoek). Vanaf april 2018 moest Eva om gezondheidsreden van de ene op de andere volledig gluten- en (koe)melkvrij gaan eten. Omdat zij toen nog onbekend was met het groot aanbod van glutenvrije producten dat er tegenwoordig is, stortte haar wereld in. Inmiddels weet ze haar weg heel goed te vinden in de glutenvrije keuken en praat zij graag met mensen over haar ervaringen.

 

Dit artikel komt uit ons derde geprinte magazine en nu ook online te lezen.

 

Bier; al voor de Middeleeuwen was dit drankje populair. En ik maak er geen geheim van: ik kan een lekker koud biertje zeker ook waarderen. Voordat ik glutenvrij moest eten, vond ik het leuk om verschillende soorten bier uit te testen. Ik heb zelfs ooit gesolliciteerd voor een functie (inclusief opleiding) als biersommelier bij Heineken. Uiteindelijk ben ik daar toch niet voor gegaan, vanwege de drukte van mijn opleiding. Achteraf gezien is het maar goed geweest, want niet veel later moest ik met mijn glutenvrije dieet beginnen.

 

Hoe zit het met bier en glutenvrij? Wat zijn de mogelijkheden?

Mijn eerste glutenvrije biersoorten heb ik ontdekt tijdens een Glutenvrije Markt in 2018. Vóór ik met mijn glutenvrije dieet begon, hield ik ervan om allerlei verschillende soorten bier uit te proberen. Toen bleek dat ik geen gluten kon verdragen, was ik erg teleurgesteld, omdat het in eerste instantie leek alsof er heel weinig keus was in glutenvrij bier. Daarbij kwam dat niet alle glutenvrije biertjes waar ik mee begon me even goed bevielen. Ik vond het assortiment bij Glutenvrijemarkt.com en bij de supermarkten en slijterijen (waar ongeveer tussen de 0 en 3 soorten glutenvrij bier verkrijgbaar was) geweldig. Er waren allemaal nieuwe smaken die ik kon ontdekken.

 

Koken met Bier

Bier is ook een geweldig ingrediënt om mee te koken. Een, wellicht, bekend voorbeeld is koken met bier in pannenkoeken. De bubbels en het gist zorgen ervoor dat het beslag lekker luchtig wordt. Daarnaast zorgt bier in een bierbeslag ervoor dat gefrituurde hapjes extra knapperig worden; een goede toevoeging in je beslag dus.

 

Ook wordt bier gebruikt in marinades, in stoofschotels, in sauzen of bijvoorbeeld bij mosselen.

 

Tip van Eva: Een èchte aanrader voor bij een glutenvrij biertje zijn de glutenvrije borrelnootjes van de Hema. Ja, je leest het goed! Glutenvrije borrelnootjes… Vooral de pittige variant is mijn favoriet.

 

 

Bierproeverij? Dit zijn mijn aanraders:

1. Northern Monk Origin 5,7%

Dit is echt een groot favoriet! Een smaakexplosie waar ik geen genoeg van kan krijgen. Ik zou de smaak zelf omschrijven als: fruitig, hoppig, licht bitter met wat tinten van dennen. Een dorstlesser die standaard bij mij in de koelkast ligt en mee gaat naar feestjes of etentjes bij vrienden.

 

2. Magic Rock Fantasma 6,5%

Het was een moeilijk beslissing of dit niet mijn nummer 1 zou worden. Ik ben namelijk écht groot fan van dit bier. Magic Rock Fantasma heeft tropische, fruitige aroma’s en een aangename smaakbalans.

 

Mijn vader, die ook een glutenvrij dieet volgt, had dit biertje ontdekt tijdens een vakantie in Engeland -het werd daar gewoon in een restaurant geserveerd- en hij had het (lege) blikje meegenomen naar huis.

 

3. Kaapse Karel 4,5%

Een Kaapse Karel staat ook zeker hoog in mijn lijst, omdat de fruitige smaken me aanstaan. Het is een iets minder ‘intens’ biertje dan de twee die hierboven staan en drinkt ook wat makkelijker weg. Ik vind het lekker om bij het etn een biertje te drinken en deze is eigenlijk bij iedere maaltijd geschikt.

 

4. Oproer 24/7 India Session Ale 3,9%

5. Oproer Uncut IPA 6,2%

Dit zijn de biertjes waarvoor het altijd het juiste moment is. Ik ben sowieso blij met de Utrechtse Brouwerij Oproer. Als een brouwerij ervoor kiest om ook glutenvrije bieren te creëren, dan ben ik daar natuurlijk enthousiast over! De vier biersoorten die ze hebben zijn allemaal aangenaam, maar mijn voorkeur gaat toch uit naar de 24/7 India Session ALE en de Uncut 6,2%.

 

6. Lowlander Organic Blonde ALE 4,0%

Lowlander is ook een brouwerij van Nederlandse bodem waar ik gek op ben. Deze brouwerij heeft een aantal glutenvrije biersoorten en óók gluten- en alcoholvrije varianten.

 

7. JAS9 Triple 9%

Nòg een IPA met tropische, hoppige aroma’s. Het is vast wel duidelijk dat ik gek ben op IPA’tjes. Deze Session IPA heeft een lichtere, verfrissende smaak.

 

8. Coucou Pilsener 2,8%

Een heerlijk biertje met een laag alcoholpercentage. Als je een bierproeverij organiseert, is dit een goede om mee te starten. Ik neem de Coucou pilsner graag als ik zin heb in een licht biertje, maar niet in (veel) alcohol.

 

9. Brouwerij troost Cerveza Extraordinaria Biologisch 4,5%

Voordat ik volledig glutenvrij ging leven, vond ik het lekker af en toe een Desporados of Corona te drinken. Dit biertje van de Amsterdamse brouwerij Troost komt, naar mijn mening, het dichtst bij een glutenvrije variant hiervan. Dit Cerveza biertje komt echt het beste tot zijn recht op en terrasje of op het strand op een warme zomerdag. Natuurlijk met een citroenpartje in de hals.

 

10. Slaapmutske Dubbel Bier 7,4%

Ik geloof dat Slaapmutske Dubbel mijn eerste glutenvrije bier was; gekocht op de Glutenvrije Markt 2018. Een lekker donker bier… Test jij hem uit?

 

Disclaimer

Deglutenized:

Glutenvrij bier is meestal gemaakt van gerst. Maar gerst bevat toch gewoon gluten? Dat klopt, maar de gluten worden verwijderd (deglutenized) en zodoende mag het bier gewoon glutenvrij genoemd worden. Er zit wel een kleine kanttekening bij. De NCV geeft de licentie voor het glutenvrij logo af. Hiervoor hanteren zij de Codex Alimentarius. Dit houdt in dat als product onder de 20ppm gluten bevat, het glutenvrij mag worden genoemd. Nu is het volgens sommige bronnen niet geheel duidelijk of de gluten nog duidelijk gemeten kunnen worden in bier. Omdat het om een gefermenteerde drank gaat, schijnt het ware glutenvrije gehalte in sommige gevallen toch hoger te zijn dan vermeld. Zo kan het dus zijn dat je tóch nog reageert op een glutenvrij biertje.

 

Glutenstappeling:

Het is als coeliakie patiënt niet verstandig om heel veel (deglutenized) biertjes te drinken op een avond, ook vanwege de glutenstapeling. Tenzij je kiest voor een 100% glutenvrij biertje! Een aantal merken maken bier op basis van teff, rijst of boekweit.

Zoek je naar een leuk verwenpakket? Geef iemand een paar lekker glutenvrije biertje cadeau! Shop hier voor een groot aanbod.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *