Mijn moeder kwam dit eenvoudige recept voor flapjacks tegen op internet en dacht daarbij meteen aan mij. Omdat ik tegenwoordig vaak havermout eet omdat ik dit smaakvol vind en me daarnaast een vol gevoel geeft.

Flapjacks, klinkt leuk he! En ze zijn nog super lekker ook. De flapjack komt uit Engeland en is een gebakken snack van havermout. Mijn flapjacks maakte ik natuurlijk van glutenvrije havermout. Ik laat je zien hoe je deze Engelse koekjes maakt. Dit is een basisrecept, je kunt naar hartenlust variëren, maar de basis is altijd havermout één van mijn favoriet producten op dit moment om mee te bakken.

Ingrediënten

  • 125 gram roomboter
  • 125 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 3 eetlepels ahornsiroop (keukenstroop kan eventueel ook)
  • 250 gram havermout (Rosies Bio Havermout)
  1. Smelt de boter samen met de suiker en de ahornsiroop in een pannetje, roer de havermout erdoor.
  2. Doe het prutje in een  ingevette springvorm 24 cm met op de bodem bakpapier.
  3. Druk de bovenkant aan met de bolle kant van een (pol)lepel.
  4. Bak de flapjacks zo’n 25 à 30 minuten goudbruin in een op 180 graden voorverwarmde oven.
  5. Haal de springvorm uit de oven en laat je flapjack goed afkoelen. Hierna kun je ze in stukken breken. Je kunt ook zodra je de springvorm uit de oven haalt de flapjack in stukken snijden, net wat je prettig vindt.

In een afgesloten trommeltje kun je de flapjacks nog enkele dagen bewaren. Eet smakelijk!

Mijn flapjacks waren binnen no-time op dus maakte ik nieuwe. De ahornsiroop die ik gebruikte, is van mijn moeder, dus kocht ik dit product zelf. Ik kocht het bij De Leukste Taartenshop in Veenendaal. Ahornsiroop is geen standaard supermarktproduct, het beste kun je dit bij een bak-/taartenwinkel kopen. Ik had geen lichtbruine basterdsuiker meer in huis dus maakte ik mijn flapjacks met donkerbruine basterdsuiker. Voor de verandering gebruikte ik ook de Golden Syrup Porridge Oats van Rosies in plaats van ‘normale’ havermout.

Jammie! Dit keer sneed ik punten direct nadat ik de springvorm uit de oven haalde. Zoals ik al verwachtte zijn deze flapjacks zoeter, dit komt door de golden syrup die door de havermout zit. Stiekem vind ik deze flapjacks nóg lekkerder, ze zijn zo smaakvol en knapperig. Ik blijf variëren, want deze voor mij nu al favoriete snack ben ik nog lang niet zat!

Hebben jullie al eens flapjacks gemaakt?