chips glutamaat

Hummus met gekonfijte citroen en amandelpasta

Het geheim van de glutenvrije croissantsRecept: Smores dip uit de ovenWat is tarwegras en is het glutenvrij?Miss Glutenvrij test: Glutenvrij bij Crisp: online supermarktMiss Glutenvrij...

Het geheim van de glutenvrije croissants

Miss Glutenvrij Test: Maaltijd Thuis van Albert Heijn (deel 2)Miss Glutenvrij Test MAALTIJD THUIS VAN ALBERT HEIJN (DEEL 2: Bezorgen en proberen) Even terug schreven...

Recept: Smores dip uit de oven

Miss Glutenvrij Test: Maaltijd Thuis van Albert Heijn (deel 2)Miss Glutenvrij Test MAALTIJD THUIS VAN ALBERT HEIJN (DEEL 2: Bezorgen en proberen) Even terug schreven...

Wat is tarwegras en is het glutenvrij?

Miss Glutenvrij Test: Maaltijd Thuis van Albert Heijn (deel 2)Miss Glutenvrij Test MAALTIJD THUIS VAN ALBERT HEIJN (DEEL 2: Bezorgen en proberen) Even terug schreven...

Uitleg en Tips

Is glutamaat glutenvrij? (E621)

Ve-tsin , E621 of MSG (monosodiumglutamaat): Het zijn allemaal namen voor dezelfde hulpstof. Onder de E-nummers, is E621 een beruchte. Waarom? En is glutamaat glutenvrij? 

Wat is E621?

Glutamaat is een smaakversterker die wordt toegevoegd aan producten om het een umamismaak te geven. Umami is hartigheid en is de vijfde smaak naast zoet, zuur, zout en bitter. Glutaminezuren en glutamaten worden vaak toegevoegd aan een groot scala aan producten. Zuivel, brood, hartige snacks en kruiden bijvoorbeeld.

Waar zit het in?

Als er gebruik wordt gemaakt van deze smaakversterkers, is er minder zout nodig in een product. Door het toevoegen van E621 kan er tot wel 40% minder zout nodig zijn, terwijl het toch zijn smaak behoudt. Teveel zout is slecht voor de gezondheid.
Toch is het niet alleen iets kunstmatigs: glutamaten komen namelijk ook van nature voor in bepaalde voedingsmiddelen. Denk aan zeewier, tomaten en oude kaas. Maar ook in paddenstoelen en vis. Het wordt ook wel ‘natural beef flavor’ genoemd.

Gistextract of glutamaat

Gistextract bevat ook hoge hoeveelheden glutamaat. Het wordt voor hetzelfde doel gebruikt, namelijk als smaakversterker. Maar in dit geval staat er dus niet een E-nummer op de verpakking, waar veel mensen van afschrikken, maar ‘gistextract‘. Let er maar eens op, hoe vaak dit op de ingrediëntenlijst staat!

Klachten door E621?

Kan je last krijgen van een te hoge inname van glutamaten? In 1968 beschreef een wetenschapper dat hij vaak ziek werd na het eten van Chinees eten en glutamaat zou hiervan de oorzaak zijn. Deze klachten zouden dan zijn: een blozend gevoel, hoofdpijn en misselijkheid. Sindsdien is E621, of ve-tsin, vaak in het nieuws geweest. Uit sommige onderzoeken blijkt dat er niet zoiets bestaat als een overgevoeligheid hiervoor, maar uit andere onderzoeken blijkt dat er toch klachten kunnen optreden na een hoge inname.  Meer over de veiligheid van glutamaat, kan je vinden op de website van het voedingscentrum. Hier staat ook meer uitgelegd over de ADI (Aanvaardbare Dagelijkse Inname) en hoe deze tot stand is gekomen.

Is glutamaat glutenvrij?

Gelukkig: glutamaat is glutenvrij. Dat scheelt, want anders zou je elke verpakking hier ook op na moeten kijken om glutenvrij te eten. Door de naam kan er wel verwarring hierover zijn.
Glutamaat en gistextract worden ook aan glutenvrije producten veel toegevoegd. Denk aan chips, noodles en andere glutenvrije snacks.
Toch worden vaak deze smaakversterkers gecombineerd met tarwezetmeel. Denk aan Aromat, een welbekend strooipoeder met E621 als hoofdingrediënt. Niet kopen dus, als je geen gluten mag!

Ongezond?

Over het algemeen komt glutamaat vaak voor in snacks en kant-en-klaar maaltijden. Dit zijn producten die op zichzelf al niet erg gezond zijn. Om meerdere redenen is het nuttig om de inname van deze voedingsmiddelen in te perken. Als je kiest voor gezonde, verse producten en een evenwichtig dieet hebt, zal je automatisch minder E621 tot je krijgen. Over gezondheidsrisico’s, klachten en bijwerkingen van MSG valt veel te vinden op internet. Als je hierin geïnteresseerd bent, google dan eens.

MGV AD Genius
Glutenvrije diepvries
Find Me Gluten Free

Wij leggen jou graag meer uit over voedingsmiddelen bij glutenvrij eten. Kijk bij de rubriek ‘Uitleg en Tips’.

Bronvermelding: www.voedingscentrum.nl 

Dit is geen wetenschappelijk artikel

Miss Glutenvrij Test: Maaltijd Thuis van Albert Heijn (deel 2)

Miss Glutenvrij Test MAALTIJD THUIS VAN ALBERT HEIJN (DEEL 2: Bezorgen en proberen) Even terug schreven we een blog over de -toen nog- net aangekondigde nieuwe...

Miss Glutenvrij Magazine: Deel 2 is op, Wintereditie in de maak!

Nieuws Miss Glutenvrij Magazine: Deel 2 is op, Wintereditie in de maak! De afgelopen maanden hebben onze lezers het Miss Glutenvrij Magazine kunnen bestellen. Helaas...

Recept: glutenvrije bouillon maken

Recepten - Soepen en salades Recept: Zelf bouillon maken Zelf glutenvrije bouillon maken is niet moeilijk! Je hebt er weinig omkijken naar, behalve dat het...

Miss Glutenvrij test: Maaltijd Thuis van Albert Heijn

Miss Glutenvrij test Maaltijd Thuis van Albert Heijn (deel 1: Bestellen) Even terug schreven we een blog over de -toen nog- net aangekondigde nieuwe maaltijdservice...

Herfstige glutenvrije wentelteefjes (vegan)

Recepten - Ontbijt Recept: Herfstige wentelteefjes (vegan) De herfst is begonnen. Het wordt al vroeger donker en de wind wordt kouder. Het is dé tijd...

7 manieren om je ontbijt te upgraden

Ontbijt 7 manieren om je ontbijt te upgraden Een goed begin is het halve werk. Dat wist je natuurlijk al. Daarom dat een ontbijt ook...