Is glutamaat glutenvrij? (E621)

Ve-tsin , E621 of MSG (monosodiumglutamaat): Het zijn allemaal namen voor dezelfde hulpstof. Onder de E-nummers, is E621 een beruchte. Waarom? En is glutamaat glutenvrij? 

 

Wat is E621?

Glutamaat is een smaakversterker die wordt toegevoegd aan producten om het een umamismaak te geven. Umami is hartigheid en is de vijfde smaak naast zoet, zuur, zout en bitter. Glutaminezuren en glutamaten worden vaak toegevoegd aan een groot scala aan producten. Zuivel, brood, hartige snacks en kruiden bijvoorbeeld.

 

Waar zit het in?

Als er gebruik wordt gemaakt van deze smaakversterkers, is er minder zout nodig in een product. Door het toevoegen van E621 kan er tot wel 40% minder zout nodig zijn, terwijl het toch zijn smaak behoudt. Teveel zout is slecht voor de gezondheid.
Toch is het niet alleen iets kunstmatigs: glutamaten komen namelijk ook van nature voor in bepaalde voedingsmiddelen. Denk aan zeewier, tomaten en oude kaas. Maar ook in paddenstoelen en vis. Het wordt ook wel ‘natural beef flavor’ genoemd.

 

Gistextract of glutamaat

Gistextract bevat ook hoge hoeveelheden glutamaat. Het wordt voor hetzelfde doel gebruikt, namelijk als smaakversterker. Maar in dit geval staat er dus niet een E-nummer op de verpakking, waar veel mensen van afschrikken, maar ‘gistextract‘. Let er maar eens op, hoe vaak dit op de ingrediëntenlijst staat!

 

Klachten door E621?

Kan je last krijgen van een te hoge inname van glutamaten? In 1968 beschreef een wetenschapper dat hij vaak ziek werd na het eten van Chinees eten en glutamaat zou hiervan de oorzaak zijn. Deze klachten zouden dan zijn: een blozend gevoel, hoofdpijn en misselijkheid. Sindsdien is E621, of ve-tsin, vaak in het nieuws geweest. Uit sommige onderzoeken blijkt dat er niet zoiets bestaat als een overgevoeligheid hiervoor, maar uit andere onderzoeken blijkt dat er toch klachten kunnen optreden na een hoge inname.  Meer over de veiligheid van glutamaat, kan je vinden op de website van het voedingscentrum. Hier staat ook meer uitgelegd over de ADI (Aanvaardbare Dagelijkse Inname) en hoe deze tot stand is gekomen.

 

Is glutamaat glutenvrij?

Gelukkig: glutamaat is glutenvrij. Dat scheelt, want anders zou je elke verpakking hier ook op na moeten kijken om glutenvrij te eten. Door de naam kan er wel verwarring hierover zijn.
Glutamaat en gistextract worden ook aan glutenvrije producten veel toegevoegd. Denk aan chips, noodles en andere glutenvrije snacks.
Toch worden vaak deze smaakversterkers gecombineerd met tarwezetmeel. Denk aan Aromat, een welbekend strooipoeder met E621 als hoofdingrediënt. Niet kopen dus, als je geen gluten mag!

 

Ongezond?

Over het algemeen komt glutamaat vaak voor in snacks en kant-en-klaar maaltijden. Dit zijn producten die op zichzelf al niet erg gezond zijn. Om meerdere redenen is het nuttig om de inname van deze voedingsmiddelen in te perken. Als je kiest voor gezonde, verse producten en een evenwichtig dieet hebt, zal je automatisch minder E621 tot je krijgen. Over gezondheidsrisico’s, klachten en bijwerkingen van MSG valt veel te vinden op internet. Als je hierin geïnteresseerd bent, google dan eens.

Wij leggen jou graag meer uit over voedingsmiddelen bij glutenvrij eten. Kijk bij de rubriek ‘Uitleg en Tips’.

 

Bronvermelding: www.voedingscentrum.nl 

 

Dit is geen wetenschappelijk artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *