Gluten en borstvoeding: hoe zit dit?

Als je een kindje hebt gekregen, kan het zijn dat je vragen hebt omtrent borstvoeding en allergenen. Misschien heb je er eerder nog nooit over na gedacht, maar kan je baby reageren op allergenen uit de moedermelk? Wij halen dit kort en puntsgewijs aan.

 

Miss Glutenvrij is geen wetenschappelijke website, dus voor meer inhoudelijke informatie kan je op de vermelde bronnen klikken, of navragen aan een specialist!

 

Koemelk

Een baby of kind dat borstvoeding drinkt bij zijn moeder, kan reageren op koemelk dat de moeder eet of drinkt. Sommige baby’s kunnen niet tegen koemelk. Dat kan zich al uiten tijdens exclusieve borstvoeding, in verschillende vormen. Denk aan darmklachten, eczeem, maar ook problemen met de luchtwegen of ogen. Het kan lastig zijn om erachter te komen wat de oorzaak van deze pijntjes en klachten is. Neem altijd contact op met een deskundige als je vermoeden hebt dat je kind niet tegen koemelk kan. (bron: www.borstvoeding.com)

 

Gluten

Gluten is een eiwit. Deze eiwitten worden als je ze eet afgebroken in je spijsverteringskanaal tot kleine aminozuren. Als deze zijn afgebroken onder invloed van verschillende spijsverteringssappen, zijn deze losse aminozuren niet meer te identificeren als ‘gluten’. Dus ook als je borstvoeding geeft, kan het lichaam van je kindje niet reageren op gluten, omdat deze al verteerd zijn door de moeder en niet kunnen worden overgedragen. De eerste keer dat een kind dus gluten eet en in aanraking komt met dit eiwit, zal zijn rond een maand of 6, als er vaste hapjes worden geïntroduceerd die gluten bevatten (bron: www.glutenvrij.nl)

 

Preventief voeding ontwijken

Als je borstvoeding geeft, hoef je niet preventief bepaalde voedingsmiddelen te ontwijken. Vooral een paar tientallen jaren geleden, heerste de sterke overtuiging dat baby’s last krijgen van krampjes als de moeder bepaalde voeding at. Ui, knoflook, pittig eten, prei en kool werden dan vermeden. Toch blijkt dat er in de moedermelk niet veel veranderingen zijn qua smaak of verhoudingen als je dit toch hebt gegeten. Er is dus geen reden om dit al bij voorbaat te gaan mijden. (bron: www.lalecheleague.nl) Overigens kan de smaak van de moedermelk wel veranderen en onderhevig zijn aan wat je eet en drinkt. Net als zo was met het vruchtwater voordat je baby geboren werd. Bizar toch?!

 

Coeliakie als moeder

Als je als moeder coeliakie hebt, is jouw moedermelk qua samenstelling niet anders dan bij moeders die wel gluten mogen eten. Het geven van borstvoeding heeft geen invloed op de kans dat een baby coeliakie gaat ontwikkelen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die kunstvoeding krijgen evenveel kans hebben op coeliakie als kinderen die borstvoeding krijgen.  (bron: www.glutenvrij.nl)

Wil je zelf ook een ervaring of je verhaal (anoniem) delen? Mail dan naar: redactie@missglutenvrij.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *