Gluten in Make-up en Verzorgingsproducten

Wisten jullie dat er ook gluten kan zitten in make-up en verzorgingsproducten? En moet iemand met coeliakie deze producten mijden? In dit artikel geven we meer informatie en beantwoorden wij precies die vraag!

Wij krijgen weleens de vraag of wij aandacht willen besteden aan gluten in make-up en verzorgingsproducten. Ik moet eerlijk zeggen dat ik persoonlijk bijna nooit let op gluten in make-up of verzorgingsproducten. Je wordt namelijk niet per se ziek van het aanraken van gluten. Maar ik realiseerde mij afgelopen zomer dat ook in zonnebrandcrème soms gluten zitten en toen was mijn interesse gewekt.

 

Gluten in zonnebrandcrème

De Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) schrijft op haar website dat zij de afgelopen tijd vragen kreeg over gluten in zonnebrandcrèmes en of crèmes met gluten erin vermeden moet worden door mensen met een glutenvrij dieet. Haar antwoord hierop is nee.

Dit is haar uitleg: ‘Gluten levert voor mensen met coeliakie alleen een gevaar op als het in de mond komt. Op de huid richt gluten geen schade aan. Bij zonnebrandcrèmes en andere cosmetica is het dus vooral belangrijk dat je uitkijkt voor producten met gluten die in contact komen met de mond, zoals lippenstift of lippenbalsem met zonnefactor. Die kun je dus beter niet gebruiken.

Voor gewone zonnebrandcrème geldt dat voorzichtig smeren op het gezicht (zodat het niet op of in de mond komt) en handen wassen na het aanbrengen voldoende is. Als je het risico dan toch te groot vindt, kun je kiezen voor glutenvrije zonnebrandcrème.’

Help, mijn kind steekt alles in zijn mond

Op Facebook geeft de NCV nog de volgende toelichting nadat een bezoekster vroeg hoe dit dan zit met kinderen die materialen/ handen in hun mond steken: ‘Voor zonnebrandcrèmes en andere cosmetica geldt: als het in aanraking komt met de mond, gebruik je glutenvrije producten. Voor kleine kinderen die bijvoorbeeld hun hand in hun mond steken kun je dus beter op zoek gaan naar zonnebrandcrème die geen gluten bevat en ook voor de lippen gebruik je dus een stick of crème die geen gluten bevat. Voor zonnebrandcrème die je bijvoorbeeld op je benen smeert, geldt dat het geen gevaar oplevert voor mensen met coeliakie omdat gluten niet via de huid wordt opgenomen.’

Conclusie

Komt iets met gluten niet in je mond dan kan het geen schade aanrichten aan je darmen. Let wel goed op dat je je handen schoonmaakt. Het zou vervelend zijn als je je glutenvrije broodje eet terwijl aan je handen nog resten zonnebrandcrème met gluten kleeft.

Glutenvrije cosmetica

Maar hoe weet ik nu of er gluten in een cosmeticaproduct zit? De NCV geeft de volgende uitleg en deelt een heel handig lijstje met ingrediënten waar gluten in zit: ‘Net als bij voeding is ook op cosmeticaproducten de vermelding van de ingrediënten verplicht.Voor cosmetica wordt daarbij gebruik gemaakt van zogenaamde INCI-namen. INCI staat voor: International Nomenclature Cosmetic Ingredient, oftewel Internationale Naamgeving voor Cosmetische Ingrediënten. Met deze namenlijst kan je dus ook in het buitenland checken wat er in je zonnebrandcrème en andere cosmetica zit. Als je een naam van onderstaande lijst in de ingrediëntendeclaratie van de zonnebrandcrème ziet, weet je dat er gluten in zit.’

 • Algemeen
  Hydroxypropyltrimonium hydrolyzed vegetable protein
  Steardimonium hydroxypropyl vegetable protein
  Gliadin
 • Tarwe
  Stoffen met Triticum vulgare in de naam
  Stoffen met Wheat in de naam
 • Gerst
  Hordeum vulgare
  Hordeum distichon (extract)
 • Rogge
  Secale cereale
 • Haver
  Avena sativa
  Hydrolyzed oat protein
  Potassium Cocoyl hydrolyzed oat protein
  Potassium Palmitoyl hydrolyzed oat protein
  Hydroxypropyltrimonium hydrolyzed vegetable protein
  Steardimonium hydroxypropyl vegetable protein

Etiketten lezen of niet?

Helder verhaal toch? Ik vind de namen van de ingrediënten waar gluten in kan zitten wel heel erg moeilijk. Ik heb geprobeerd een tube zonnebrandcrème te scannen op een bovengenoemd ingrediënt met gluten. Ik gaf het vrij snel op. Pff, wat een gedoe. Doe mij maar een lijst met glutenvrije cosmetica. Al zou ik dan alleen letten op producten voor de lippen, de rest komt toch nooit in de buurt van mijn mond.

Let jij op gluten in cosmeticaproducten?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *