Officieel zijn het kruidnoten maar we noemen ze ook vaak pepernoten. Ze liggen alweer in de winkels dus het mag! Vandaag het allerlekkerste recept voor glutenvrije kruidnoten. Maar je mag ze van mij ook pepernoten noemen ;))

kruidnoten

Ingrediënten glutenvrije kruidnoten (of pepernoten) :

 • 150 gram glutenvrije bloem
 • 75 gram donkerbruine basterdsuiker
 • 90 gram boter (of een plantaardige variant)
 • snufje zout
 • 10 gram speculaas of koekkruiden
 • 2 eetlepels koude melk (of een plantaardige variant)

Kruidnoten of pepernoten bak je het liefste met een neutraal glutenvrij meel zoals de universele bakmix van Schär of Peaks of de AH. Natuurlijk mag je ook iets anders gebruiken alleen kan het resultaat dan wel verschillen.

Aanwijzingen:

 1. Weeg de ingrediënten af en snij de boter in kleine stukjes. Doe alles in een kom en kneed tot er een bal ontstaat.
 2. Verpak het deeg in plastic en koel even terug in de koelkast.
 3. Leg alvast wat bakpapier op een bakplaat en vorm uit je deeg kleine balletjes 1 cm doorsnede . Leg ze met genoeg tussenruimte op de bakplaat. Zet de bakplaat in een voorverwarmde oven op zo’n 140 graden. De oven mag zeker niet te warm zijn want dan vloeien je pepernoten en wordt het één grote koek. Je kunt de oven beter wat lager zetten en de pepernoten ietsje langer in de oven doen dan andersom. De pepernoten moeten zo’n 20 à 25 minuten in de oven.
 4. Laat je pepernoten als ze klaar zijn eerst nog goed afkoelen, want dan zijn ze het lekkerst. Ze worden dan lekker hard en knapperig.
 5. Extra tips: Doop ze in de gesmolten chocolade voor een extra smaakbeleving.*Bewaar je pepernoten het liefst luchtdicht, dan blijven ze het lekkerst.

Houden jullie ook zo van pepernoten? Wij kunnen er geen genoeg van krijgen.

Voor een uitgebreid fotoverslag van de bereiding kun je ook deze blog van Harmke eens teruglezen >>> Klik hier