Volgende week zaterdag is het zover. Sinterklaas komt in het land. Vanaf dan mag de schoen weer worden gezet en is het wachten tot pakjesavond. In de tussentijd worden ook de nodige sint activiteiten (op school) gepland. Maar hoe zorg je ervoor dat het ook glutenvrij Sinterklaas een echt festijn wordt? Met deze 6 tips moet het hoe dan ook goed komen.
Niks zo vervelend dan zien dat jouw kind niet kan meedoen met iets waar andere kinderen wel van genieten. Bij Sinterklaas hoort ook een hoop snoepgoed en helaas zit in veel hiervan gluten. Toch kan je als je zoon of dochter (of kleinkind/neefje/nichtje) glutenvrij moet eten er een heel leuk en gezellig feest van maken.
1. Glutenvrije pepernoten
Maak of koop glutenvrije pepernoten. Deze horen nou eenmaal bij het Sinterklaasfeest, en ook bij een glutenvrij Sinterklaas! Je kan glutenvrije kruid- of pepernoten op heel veel plekken kopen: Online bij glutenvrijemarkt.com, of bij de AH, Hema, Holland&Barrett en meer. Zie hier ons lijstje van vorig jaar. (+ info over SCHOKKENDE prijsverschillen, we hebben veel lol gehad met deze blog schrijven…) Informeer desnoods bij een medewerker in de supermarkt als je de kruidnoten niet direct kn vinden. Een lekker recept voor glutenvrije pepernoten vind je hier. Het leuke van zelf pepernoten maken, is dat je dit samen met je kind kan doen. Hij/zij kan dan de balletjes rollen. Je kunt in een keer meerdere deegballen maken. Deze kun je invriezen zodat je later alleen maar de balletjes hoeft te rollen en afbakken.
2. Glutenvrije piet
Sinds kort zijn er glutenvrije pieten. Deze piet deelt aan de glutenvrije kinderen glutenvrije pepernoten uit. Bekijk van tevoren op de site van de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) of er bij de intocht bij jou in de buurt een glutenvrije piet is. Het overzicht vind je hier. De glutenvrije piet is te herkennen aan de groene vlag met daarop ‘glutenvrij’.
3. Sinterklaasintocht
Maak een pietenmuts met daarop ‘ik ben glutenvrij’. De NCV heeft op haar site een kleurplaat staan die je kunt uitprinten. Hierop staat ‘ik ben glutenvrij’. Je kunt de kleurplaat aan de pietenmuts van je kind hangen om aan te geven dat hij/zij glutenvrij eet. Je kunt ook een vlaggetje maken met hierop ‘glutenvrij’, de NCV heeft een printversie op hun site staan. Spreek af dat je kind alleen de glutenvrije piet een hand geeft. Is er geen glutenvrije piet doe je kind dan handschoenen aan. Zo kan hij Sint en Piet een hand geven, zonder last te hebben van de kruimels.
4. Sinterklaasavond zonder gluten
Zorg op Sinterklaasavond dat jouw glutenvrije kind net zo verwend wordt met sint snoepgoed als de andere kinderen. Dus zorg voor een glutenvrije chocoladeletter, glutenvrije pepernoten, glutenvrije schuimpjes, speculaas etc. Het allerfijnste is als alles glutenvrij is, zo hoeft je kind niet op te letten uit welk schaaltje hij/zij iets pakt. Vind je dit te duur of teveel werk, zorg dan voor een aparte tafel waar de glutenvrije etenswaren staan en maak aan iedereen duidelijk dat dit voor jouw kind is. Je kunt bijvoorbeeld een papiertje bij de tafel leggen met ‘Deze tafel is speciaal voor …, want zij eet glutenvrij.’ Of steek prikkertjes in het eten met daarop ‘glutenvrij voor …. (naam)’. Maak er wat leuks van zodat Pakjesavond vooral een heel leuk en gezellig tafereel wordt.
5. Ga met je kind in gesprek
Naast al bovenstaande is het goed je kind duidelijk te maken dat het voor hem/haar opletten blijft. Vertel dat hij/zij alleen pepernoten van de glutenvrije piet mag aannemen en kan opeten. Laat je kind altijd bij jou checken of de pepernoten echt glutenvrij zijn. Niks zo vervelend als een misverstand en met buikpijn naar huis gaan. Je kan afspreken als er geen glutenvrije piet is dat je kind pepernoten mag aannemen van andere pieten, maar dat hij/zij dit dan aan jou geeft en thuis kan ruilen voor glutenvrije pepernoten. Neem dan snoetendoekjes mee om de kruimels van de vingertjes af te vegen. Laat je kind het alleen aannemen als je erbij bent anders is de kans op besmetting te groot, dan kan je kind beter niets aannemen van pieten.
Bedenk zelf wat voor jouw kind het beste werkt. Ik zou zelf geen glutenvrije pepernoten meenemen naar de intocht, de kans op kruisbesmetting is enorm. Ik ben ook naar intochten geweest en heb daar nooit een glutenvrije pepernoot gekregen, die kreeg ik veilig thuis. Je kind overleeft het wel, als het goed is begrijpt het dat dit bij coeliakie hoort. Het is helaas een van de teleurstellingen waarmee glutenvrije kinderen moeten leren omgaan.
6. Glutenvrij Sinterklaas op school
Op school worden vaak diverse sint-activiteiten georganiseerd. Je kunt bij de leerkracht een bakje met glutenvrij sinterklaassnoepgoed afgeven en hem/haar goed instrueren. Vertel ook aan je kind dat er voor hem/haar iets apart ligt, zo kan het altijd gezellig mee doen. Wordt er gestrooid, laat je kind dit dan oprapen, de pepernoten inruilen bij de leerkracht en daarna onder begeleiding z’n handen wassen of spreek af dat hij/zij thuis lekker verwend wordt. Kijk even waar je jezelf het prettigste bij voelt en wat bij je kind past. Worden er pepernoten gebakken? Zorg dan dat je kind met plastic handschoentjes aan de pepernoten maakt en hierna handen wast en uit zijn/haar eigen bakje glutenvrije pepernoten krijgt.
Overleg met school hoe om te gaan met kinderen met een speciaal dieet, wellicht hebben ze zelf ook ideeën hierover en kan e.e.a. er op worden afgestemd. Mogen ze hun schoen zetten, vraag dan bijvoorbeeld om aparte zakjes pepernoten in de schoen te doen i.p.v. los. Zo kan je ervoor zorgen dat jouw kind een zakje glutenvrije pepernoten krijgt met daarop duidelijk een glutenvrij logo.
Tips zijn welkom!
Dit zijn mijn tips en ideeën voor een zo leuk en veilig mogelijk glutenvrij Sinterklaas. Heb jij nog extra tips? Deel ze bij de comments. Ik ben benieuwd hoe jullie het doen.