Een van mijn lievelingsgerechten is TAPAS! Hoe kan je glutenvrij tapas eten? Ik plande een avondje tapas met goede vrienden en dit artikel laat ik zien welke hapjes ik maakte en hoe ik dat deed.
Vorige week vrijdag kwamen vrienden bij ons eten. En omdat onze nieuwe eettafel pas later werd geleverd, wilde ik het verplicht op de bank eten toch creatief op lossen. Dat werd dus tapas. Donderdag haalde ik alle boodschappen al in huis, zodat ik vrijdagmiddag uit mijn werk meteen kon knallen.
In de afgelopen jaren heb ik meerdere keren glutenvrij tapas gegeten of mee geholpen om te maken. Ik maakte een lijstje met de hapjes die ik ontzettend lekker vind en waarvan ik dacht dat mijn gasten ze ook zouden waarderen. Alles natuurlijk glutenvrij! Ik koos voor niet té ingewikkelde of tijdrovende hapjes, omdat ik maar zo’n vier uur de tijd had om mijn maaltijd voor te bereiden en ik alles alleen maakte.
Ik bedacht het volgende menu:
Koud
- Brood met homemade alioli
- Cervelaat gevuld met kruidenroomkaas
- Galiameloen omrolt met parmaham
- Gevulde eieren
- Italiaans stokje: cherrytomaatje, basilicumblaadje, mozzarellabolletje
- Toastje met Filet American met zout & peper
- Zoete pepertjes gevuld met roomkaas
Warm
- Bladerdeeg gevuld met chorizoworst en kaas
- Champignons gevuld met roombrie omrolt met ontbijtspek
- Knakworstje gevuld met kaas omrolt met ontbijtspek
- Countrypartjes met alioli
Overig
- zoet: appel-rozijn-kaneelpannetje
- Homemade Sangria


Bereiding van de koude tapas
Ik koos voor de ciabatta’s van Schär. Ik maakte zelf de aioli, lekker pittig met vijf teentjes knoflook. Als basis gebruikte ik de fritessaus van Gouda’s Glorie, die is lekker romig en smaakvol.
Galiameloen met parmaham doet het altijd goed. Rol een blokje meloen in parmaham. Cervelaat met roomkaas is ook één van mijn persoonlijke favoriete makkelijke hapjes. Besmeer dan een plak cervelaatworst helemaal met roomkaas en rol het op. De prikkertjes komen van Action.


Het Italiaanse stokje, zo makkelijk, maar super lekker. Prik tomaat, basilicum en mozzarella op een prikkertje. Zorg dat de basilicum in het midden zit, dit is voor de smaak als het hapje in een keer in je mond gaat.
Ik ben dol op gevulde eieren. De vulling houd ik altijd lekker dik en spuit die dan in het eiwit met behulp van een spuitzak. Ik gebruikte fritessaus van Gouda’s Glorie.


Zoete pepertjes met roomkaas komen kant-en-klaar van Albert Heijn. De toastjes zijn van Van der Meulen met filet American van Albert Heijn. De toastjes smeerde ik net voordat ik ze serveerde, dan zijn ze nog knapperig. Dan nog zout en peper erover en je hebt een smaakvol toastje.
Bereiding van de warme tapas
Bereiding van de warme tapas
Dit is heel makkelijk, maar zo lekker! Leg een plakje chorizo en een deel van een blokje belegen kaas op de bladerdeeg, knijp dit goed dicht, besmeer met ei en ongeveer 15 à 20 minuten in de op 200 graden voorverwarmde oven. De bladerdeeg moet gaar en mooi lichtbruin zijn als ze uit de oven komen. Deze hapjes maakte ik van tevoren en warmde ze op toen mijn gasten er waren.


Oh wat is dit lekker! Halveer een knakworst of gebruik cocktailworstjes. Snijd een stukje er uit, doe er wat kaas in, rol er ontbijtspek omheen en even in de oven. De champignon hol je uit, doe er flink wat roombrie in, omrollen met spek, even in de oven en smullen maar! Je kunt deze hapjes van tevoren maken en net voor je gasten komen in de oven doen.
De countrypartjes maakte ik in de oven en hier serveerde ik weer mijn zelgemaakte aioli bij. Echt een heerlijke combinatie.
Zoet : Appel- rozijnen-kaneel pannetje uit de oven
Schattig pannetje hè! Ik vind ze fijn voor een eenpersoonsgerecht. De pannetjes waren zo heet en we hadden natuurlijk geen tafel, dus dat werd even improviseren op een bord. Ik gebruike zo’n 3 à 4 zoete appels, haalde de schil er af, sneed ze in kleine blokjes. Onderin het pannetje deed ik een handje gewelde rozijnen, kaneel er overheen. Ik maakte de pannetjes ’s middags al en deed ze 20 minuten in de op 200 graden voorverwarmde oven toen aan het dessert toelaten. Je kunt hier eventueel ook nog een schep Griekse yoghurt op doen of een dot slagroom.

Drank
Ik maakte Homemade Sangria! Ik heb een heel gezellige avond gehad en zat goed vol na al die hapjes! Ik hoop dat jullie het leuk vonden om te zien hoe ik glutenvrij tapas bij mij thuis heb gegeten en wellicht kun je er inspiratie uit halen. Glutenvrij tapas eten is echt niet moeilijk!
Wat zijn jullie favoriete tapashapjes?
Moet je naast glutenvrij ook lactosevrij eten? Dan zou je je kunnen laten inspireren door mijn hapjes en er een lactosevrije variatie op maken. Een champignon is bijvoorbeeld ook heel lekker gevuld met een product zonder lactose. Je kunt gehaktballetjes maken, kaas in de knakworst vervangen door een plantaardige kaas…
Ik schreef nog een artikel met glutenvrije tapashapjes, die lees je hier: Glutenvrije tapas hapjes (deel 2)
Ja lekkere hapjes is eens weer wat anders en bedankt K.poortinga
Dat ziet er lekker uit allemaal ga het eens uit proberen.
Ziet er heerlijk uit. Die gevulde knakworstjes ga ik zeker ook proberen en ja Appie nu ook in de diepvries glutenvrij. Ga zeker eens aan de slag om ook een variatie te maken.
Leuke tips,bedankt.
gr. Mia
Dit ziet er lekker uit maar ik moet het tegelijkertijd lactose vrij houden en dat is toch wat lastig denk ik.
Moet je naast glutenvrij ook lactosevrij eten dan zou je je kunnen laten inspireren door mijn hapjes en er een lactosevrije variatie op maken. Een champignon is bijvoorbeeld ook heel lekker gevuld met een product zonder lactose. Je kunt gehaktballetjes maken, kaas in de knakworst vervangen door een plantaardige kaas enz. Kijk ook eens bij deze artikelen voor hapjes inspiratie:
-https://missglutenvrij.nl/2012/12/26/kerst-2012/
-https://missglutenvrij.nl/?s=Feest+hapjes+&submit=Zoeken
Ziet er geweldig lekker uit Harmke!!! Ik ga dit zeker een keer maken voor een gezellige avond… dank je wel!
waar in de Albert Hein kun je de bladerdeeg vinden? Ik de vrieskasten?
Ja in de vrieskast met deuren lag het in AH Veenendaal centrum, maar bij een andere AH in West lag niks. Je moet dus wel een grote Albert Heijn bezoeken.
Het ziet er heerlijk uit..bedankt!
Omdat ik vrijdag 6 eters krijg en dat zo krap wordt om mijn tafel heen, zocht ik ook naar iets wat we op de bank kunnen eten. En jij brengt me nu op een idee. Ik weet niet of mijn AH glutenvrije bladerdeeg heeft (en anders gaat dat over), maar ik kan daar aardig wat bij elkaar scharrelen en zal zeker wat tips van jou overnemen. Leuk, ik heb er zin in! Wat heb ik toch al veel leuke tips van jouw site gehaald.
Wat knap dat je zo leeft met je dieet. Ik heb echt respect voor je en ik haal heel veel voeldoening uit je website. Ga door zo, met lieve groeten,
Lotte
Dank je wel :)!
Ziet er super lekker uit! Je kunt de champignons ook vullen met geitenkaas en gerookte zalm snippers! ook vind ik het super lekker om gevulde tomaten te maken met gehakt en mozzarella!
Je kan ook bladerdeeg bij de jumbo vinden.
[…] Mijn mening De producten van ‘t Stoepje zijn echt goed. De structuur is prima, de korst is zacht, de smaak is goed. Dit zijn echt lekkere glutenvrije producten. Ik vind het ontzettend gaaf dat ‘t Stoepje glutenvrije producten verkoopt. Ik vind het vooral ideaal om aan familie en vrienden door te geven, zo kunnen zij ook eens iets lekker glutenvrij’s voor mij halen. En gewoon op de markt om de hoek. Ik zal niet snel iedere week bij ‘t Stoepje mijn glutenvrije producten inslaan, maar als ik op zaterdag in het dorp loop en zin heb in wat lekkers, kan ik zo’n heerlijke muffin scoren. Ook vind ik het Provence brood ideaal voor bij de barbecue of gourmet. Dit zou ik dan voor iedereen kopen, geen gedoe met glutenvrij brood en aparte bakjes met kruidenboter. Ditzelfde geldt voor het noten-rozijnenbrood. Lekker als hapje op een verjaardag of voor bij de tapas. […]
Welke filet american gebruik je als ik vragen mag? Ik heb ze nog nooit zonder gluten gezien.
Groet
Albert Heijn eigen merk is glutenvrij!
Ik maak ook wel eens van blaadje witlof gevuld met gewone gele kaas of roomkaas of Wolvega blauw is iets zachter dan Danish blue. Hierover kun je geraspte of zeer fijn gesneden rode paprika of augurkjes doen. Heel lekker zijn ook balletjes magere rundergehakt of tataar waar je hele fijn gesneden of geraspte ui en tomaten puree door doet. Serveren met zelfgemaakte mayo met allerlei kruiden. Ook plakjes tahoe laten marineren in een mengsel van olie met zout en kerrie en sambal manis daarna frituren eventueel serveren met pindasaus. Met tahoe en marinade kun je wel meer dingen doen. Gewoon proberen.
[…] plaatste ik al een blog over een tapasavondje dat ik hield. Dit artikel wordt nog steeds gretig gelezen en daarom deel ik […]
Voor een bruiloft willen wij een hapje maken met coctailworstjes. Nu is er iemand die gluteallegie heeft en willen we dus glutevrij maken. Zijn coctailworstjes altijd glutevrijs? Of moet ik speciale coctailworstjes kopen? En zo ja waar kan ik die het beste kopen?
Cocktailworstjes zijn niet altijd glutenvrij. Check de verpakking op tarwe (gluten) of gerstemout(extract) zit dit er niet in dan zijn ze glutenvrij. Je kan ze gewoon bij de supermarkt halen er zijn er genoeg die glutenvrij zijn.
Oké, bedankt voor u snelle reactie nu had ik de zelfde vraag over borrelnootjes, ze zeggen dat die van de hema glutevrij zijn maar lees op internet dat ze veranderd zijn en nu wel gluten bevatten. Moet ik deze dan ook controleren op tarwe of gerstmout?
De borrelnootjes van Hema bevatten tegenwoordig gluten. Bij Lidl verkopen ze wel een glutenvrije variant. Het is aan te raden altijd de verpakking te checken. Recepturen kunnen veranderen. Succes!
[…] 2. Tapas hapjes […]