jk vonden Een van mijn lievelingsgerechten is Glutenvrij tapas eten! Ik plande een avondje tapas met goede vrienden en dit artikel laat ik zien welke hapjes ik gemaakt heb.TAPAS! Hoe kan je glutenvrij tapas eten? Ik plande een avondje tapas met goede vrienden en dit artikel laat ik zien welke hapjes ik maakte en hoe ik dat deed.
Vorige week vrijdag kwamen vrienden bij ons eten. En omdat onze nieuwe eettafel pas later werd geleverd, wilde ik het verplicht op de bank eten toch creatief op lossen. Dat werd dus tapas. Donderdag haalde ik alle boodschappen al in huis, zodat ik vrijdagmiddag uit mijn werk meteen kon knallen.
In de afgelopen jaren heb ik meerdere keren glutenvrij tapas gegeten of mee geholpen om te maken. Ik maakte een lijstje met de hapjes die ik ontzettend lekker vind en waarvan ik dacht dat mijn gasten ze ook zouden waarderen. Alles natuurlijk glutenvrij! Ik koos voor niet té ingewikkelde of tijdrovende hapjes, omdat ik maar zo’n vier uur de tijd had om mijn maaltijd voor te bereiden en ik alles alleen maakte.
Ik bedacht het volgende menu:
Koude tapas
- Brood met homemade alioli
- Cervelaat gevuld met kruidenroomkaas
- Galiameloen omrolt met parmaham
- Gevulde eieren
- Italiaans stokje: cherrytomaatje, basilicumblaadje, mozzarellabolletje
- Toastje met Filet American met zout & peper
- Zoete pepertjes gevuld met roomkaas
Warme tapas
- Bladerdeeg gevuld met chorizoworst en kaas
- Champignons gevuld met roombrie omrolt met ontbijtspek
- Knakworstje gevuld met kaas omrolt met ontbijtspek
- Countrypartjes met alioli
Overige tapas
- zoet: appel-rozijn-kaneelpannetje
- Homemade Sangria
Bereiding van de koude tapas
Ik koos voor de ciabatta’s van Schär. Ik maakte zelf de aioli, lekker pittig met vijf teentjes knoflook. Als basis gebruikte ik de fritessaus van Gouda’s Glorie, die is lekker romig en smaakvol.
Galiameloen met parmaham doet het altijd goed. Rol een blokje meloen in parmaham. Cervelaat met roomkaas is ook één van mijn persoonlijke favoriete makkelijke hapjes. Besmeer dan een plak cervelaatworst helemaal met roomkaas en rol het op. De prikkertjes komen van Action.
Het Italiaanse stokje, zo makkelijk, maar super lekker. Prik tomaat, basilicum en mozzarella op een prikkertje. Zorg dat de basilicum in het midden zit, dit is voor de smaak als het hapje in een keer in je mond gaat.
Ik ben dol op gevulde eieren. De vulling houd ik altijd lekker dik en spuit die dan in het eiwit met behulp van een spuitzak. Ik gebruikte fritessaus van Gouda’s Glorie.
Zoete pepertjes met roomkaas komen kant-en-klaar van Albert Heijn. De toastjes zijn van Van der Meulen met filet American van Albert Heijn. De toastjes smeerde ik net voordat ik ze serveerde, dan zijn ze nog knapperig. Dan nog zout en peper erover en je hebt een smaakvol toastje.
Bereiding van de warme tapas
Dit is heel makkelijk, maar zo lekker! Leg een plakje chorizo en een deel van een blokje belegen kaas op de bladerdeeg, knijp dit goed dicht, besmeer met ei en ongeveer 15 à 20 minuten in de op 200 graden voorverwarmde oven. De bladerdeeg moet gaar en mooi lichtbruin zijn als ze uit de oven komen. Deze hapjes maakte ik van tevoren en warmde ze op toen mijn gasten er waren.
Oh wat is dit lekker! Halveer een knakworst of gebruik cocktailworstjes. Snijd een stukje er uit, doe er wat kaas in, rol er ontbijtspek omheen en even in de oven. De champignon hol je uit, doe er flink wat roombrie in, omrollen met spek, even in de oven en smullen maar! Je kunt deze hapjes van tevoren maken en net voor je gasten komen in de oven doen.
De countrypartjes maakte ik in de oven en hier serveerde ik weer mijn zelfgemaakte aioli bij. Echt een heerlijke combinatie.
Zoet: appelpannetje uit de oven
Schattig pannetje hè! Ik vind ze fijn voor een eenpersoonsgerecht. De pannetjes waren zo heet en we hadden natuurlijk geen tafel, dus dat werd even improviseren op een bord. Ik gebruike zo’n 3 à 4 zoete appels, haalde de schil er af, sneed ze in kleine blokjes. Onderin het pannetje deed ik een handje gewelde rozijnen, kaneel er overheen. Ik maakte de pannetjes ’s middags al en deed ze 20 minuten in de op 200 graden voorverwarmde oven toen aan het dessert toelaten. Je kunt hier eventueel ook nog een schep Griekse yoghurt op doen of een dot slagroom.
Sangria
Ik maakte Homemade Sangria! Ik heb een heel gezellige avond gehad en zat goed vol na al die hapjes! Hopelijk vonden jullie het leuk te zien hoe ik glutenvrij tapas bij mij thuis heb gegeten en wellicht kun je er inspiratie uit halen. Glutenvrij tapas eten is echt niet moeilijk!
Wat zijn jullie favoriete tapashapjes?
Moet je naast glutenvrij ook lactosevrij eten? Dan zou je je kunnen laten inspireren door mijn hapjes en er een lactosevrije variatie op maken. Een champignon is bijvoorbeeld ook heel lekker gevuld met een product zonder lactose. Je kunt gehaktballetjes maken, kaas in de knakworst vervangen door een plantaardige kaas…