KLM Vliegtuig

Heerlijk; op vakantie gaan! We hebben er allemaal wel eens behoefte aan. Alleen als je gaat vliegen en dan zeker bij langere vluchten moet je natuurlijk wat eten. Kan je terecht bij de KLM met een glutenvrij dieet? Hierbij deel ik graag mijn ervaring met glutenvrij vliegen via de vliegmaatschappij KLM.

Vóór het vliegen je eten regelen:

Bij het boeken van een intercontinentale vlucht kun je aangeven dat je een glutenvrije maaltijd wil ontvangen. Je kan hierbij geen extra onderscheid maken tussen bijvoorbeeld: glutenvrij én lactosevrij, glutenvrij én vegan of glutenvrij én vetarm. Je kan maar één optie tegelijk selecteren. Dit moet uiterlijk 24 uur van tevoren worden doorgegeven.

(Op de website van KLM staat aangegeven dat er niet 100% kan worden gegarandeerd dat de maaltijden geen sporen bevatten.)

Mijn vlucht naar LAX duurde ongeveer 11 uur. Ik koos voor de optie glutenvrij en ging toch wel nieuwsgierig het vliegtuig in. Zelf had ik ook wat snacks mee! In mijn handbagage zaten: MadeGood Birthday Cake repen, Schär Gris & Cioc, Karma Bites Wasabi, Kookie Cat Vanilla Choc Chip. Deze producten heb ik besteld via de webshop van Glutenvrijemarkt.com.

Tijdens de heenvlucht:

10:40 – Vlak na vertrek ontving ik een flesje Spa water en twee zakjes met handgel en hygiënische doekjes. Handig!

KLM maaltijd glutenvrij

11:15 – Ongeveer een uur later ontving ik mijn eerste glutenvrije maaltijd: een Pulled Jackfruit Biryani. Ook kreeg ik een salade met dressing, wat fruit en een cracker met kaas. Van vliegtuigvoedsel verwacht je natuurlijk geen restaurantkwaliteit, maar deze maaltijd smaakte me zeker niet slecht! De cracker was wel het lekkerste onderdeel van de maaltijd.

KLM maaltijd glutenvrij

15:50 – Ongeveer 5 uur later ontving ik een snack: een Terrine met tomaten en ui. Hier zat helaas melk in, waar ik ook niet tegen kan, dus deze heb ik niet kunnen proeven.

KLM glutenvrije snack

19:30 – Als laatste maaltijd kreeg ik een bakje plantaardige yoghurt met kokosnoot- en mangosmaak, een citrusfruitmix en een warm saucijzenbroodje van Consenza.
De yoghurt was lekker zoet en ook het fruit was lekker fris. Ook het saucijzenbroodje viel in de smaak. Het was zeker lekker dat deze van tevoren was opgewarmd.

KLM glutenvrij ontbijt

Tijdens de terugvlucht:

De vlucht terug naar Nederland duurde ongeveer 10 uur. Hiervoor had ik voor mezelf een laatste Amerikaanse maaltijd meegenomen: een XL sandwich van Jersey Mike’s met een glutenvrij broodje. Deze ging zonder problemen door de douane heen.

02:15 – Ook hier kreeg ik vlak na vertrek een flesje water, hygiënische doekjes en handgel.

02:49 – Deze keer kreeg ik een maaltijd met spinazie, aardappelen en rijst met daarnaast wat groenten, kikkererwten en een rijstwafel. Deze maaltijd viel me tegen in vergelijking met de maaltijd van de heenvlucht. Aan de rijst en spinazie zat bijna geen smaak en de aardappelen waren droog. De rauwe groenten waren het hoogtepunt van dit maal.
Ik heb mijn sandwich maar opgegeten en die smaakte vele malen beter.

KLM glutenvrije maaltijd

??:?? – Toen er voor de tweede keer drinken werd aangeboden, kreeg iedereen een chocoladekoekje. Hier stond niks op aangegeven over allergenen, dus ik heb dit koekje aan mijn buurman gegeven.

07:20 – De tweede snack: een brownie. Ik had deze eerst aan de kant gelegd, omdat iedereen er eentje kreeg. Maar toen ik ‘m later weer pakte om hem wederom aan mijn buurman te geven, stond erop dat hij glutenvrij was!

11:30 – Ongeveer een uur voor de landing kregen we onze laatste maaltijd. Een burrito, wat fruit en wederom een rijstwafel. Ik heb de burrito laten staan.

Conclusie en tips:

Moet je alléén glutenvrij eten en durf je het vliegtuigvoedsel van de KLM aan? Dan is het zeker een goede optie. Maar heb je ook andere dieetwensen, zoals lactosevrij, vegan of nootvrij, dan is het toch wat lastiger.
Ik heb een aantal dingen moeten laten staan, omdat ze niet melkvrij waren, maar toch kon ik een groot deel wel eten. Ik raad dus aan om wel gewoon het glutenvrije vliegtuigvoedsel te reserveren en dan bij ontvangst selectief te zijn over wat je wel en niet eet. De allergenen staan over het algemeen op de verpakking aangegeven. En voorverpakte producten, van bijvoorbeeld Consenza, zijn gewoon veilig.

En neem lekker je eigen eten mee. Je kan je eigen belegde broodjes meenemen, of haal onderweg naar de airport een glutenvrije hamburger op bij de McDonalds. Let er wel op dat wat je meeneemt niet onder de vloeistofregels valt, zoals een potje chocopasta, pindakaas of yoghurt.

Let wel op: Natuurlijk verschilt dit per vliegmaatschappij. Mijn ervaring gaat specifiek over een intercontinentale vlucht via de KLM. Bij een andere vliegmaatschappij zal dit vast weer anders gaan.  Lees je daarom van tevoren goed in. Bekijk hier bijvoorbeeld een van onze andere blogs over glutenvrij vliegen. Deze gaat over glutenvrij vliegen met Emirates Airlines.