Hoe voorkom je misleiding bij glutenvrij volkorenbrood?

Goed glutenvrij volkorenbrood is zeldzamer dan je denkt! Want je wordt door naamgevingen op verpakkingen misleid waar je bij staat! Check hier daarom of het glutenvrije brood dat jij hebt wel gezond en voedzaam is. (Gratis checklist vind je onderaan deze blog)

 

Glutenvrij brood vaak ongezond

Als ervaren en gediplomeerde bakker, trekt Jasper van 100% glutenvrije Bakkerij Petit Four, regelmatig zijn wenkbrauwen op bij het glutenvrije aanbod in brood. Waarom is het vaak zo ongezond? En hoe kom je erachter of jouw brood wel gezond is? Diëtist Anne (van de Glutenvrije Diëtist) legt ook uit waarom het zo essentieel is om voor gezonde volkorenproducten te kiezen – juist als je glutenvrij eet! We geven je een handige checklist om uit te printen, zodat je erachter kan komen hoe gezond het glutenvrije brood is dat jij in huis hebt.

 

Etiketten lezen

Het is bijzonder dat mensen die zó gewend zijn om alle etiketten te lezen, toch zo weinig weten van volkoren en gezonde keuzes maken binnen je glutenvrije dieet. Er is nog heel veel onwetendheid, en dat is zonde. Als je vaak glutenvrij brood eet, kan dit je dieet letterlijk maken of kraken: Het kan een waardevolle toevoeging zijn aan je dieet en bijdragen aan het binnenkrijgen van gezonde voedingsstoffen. Maar als je slecht brood eet, kan je juist tekorten krijgen aan bepaalde vitaminen en mineralen!

 

Glutenvrij volkoren als bron van vezels, vitaminen en mineralen

Maakt het uit? Jazeker! Mensen die coeliakie hebben krijgen door hun dieet vaak minder vezels, foliumzuur, vitamine A, B6,  ijzer, B12, calcium en vitamine D binnen. Dit kan lijden tot tekorten. Wist je dat volkorenbrood juist een heel mooie bron kan zijn van ijzer en B-vitamines? Deze heeft jouw lichaam hard nodig als je glutenvrij eet! Volkorenbrood is belangrijk voor een goede spijsvertering en zorgt voor een stabiele energie.

 

Een verzadigd gevoel door glutenvrij volkorenbrood

Herken je dit? Na een stuk of zes boterhammen heb je nog steeds honger… Dan is jouw glutenvrije brood waarschijnlijk dus niet volkoren! Een onverzadigd gevoel komt vaak voor bij mensen die glutenvrij eten. Ook houd je hierdoor de hele dag snack trek. Dit kan er voor zorgen dat je in gewicht aankomt en je moe of futloos voelt. Wanneer je voor meer gezonde glutenvrije volkoren granen als basis van je dieet zorgt, voorkom je dit en voel je je beter verzadigd.

 

Glutenvrij brood is bijna nooit 100% volkoren

Jasper legt uit dat de naamgeving ‘volkoren‘ beschermd is als het om brood gaat. In het Warenwetbesluit Meel en Brood staat dat alleen brood dat voor 100% uit volkoren (pseudo)graansoorten bestaat de naamaanduiding ‘volkoren‘ mag krijgen. Ook voor glutenvrij brood geldt dat een brood alleen volkoren mag heten als 100% van het gebruikte meel volkoren is. Volkorenmeel betekent: meel dat gemalen is van hele graankorrels, dus zowel van de kiem, de meelkern als de zemel (het vliesje).

 

Zetmelen in glutenvrij brood zorgen voor misleiding

In de wet is bepaald welke ingrediënten wel en niet meetellen bij het bepalen van de uiteindelijke broodnaam: wit, bruin of volkoren. Grofweg worden hiervoor granen en pseudogranen meegerekend.  Alleen, bij glutenvrij brood worden vaak zetmelen gebruikt, die niet afkomstig zijn van granen of pseudo-granen, zoals tapiocazetmeel en aardappelzetmeel. Deze zetelen worden daarom niet meegenomen bij het bepalen van de uiteindelijke broodnaam, terwijl dit misschien wel het grootste ingrediënt uit het brood is.

 

Dit betekent dus, dat een glutenvrij brood dat voornamelijk bestaat uit tapioca- en aardappelzetmeel, en voor een klein deel uit volkoren havermeel bijvoorbeeld, toch volkoren mag heten! En zo wordt het lastig voor de glutenvrije eter om goede keuzes te maken.

 

glutenvrij volkorenbrood petit four

 

Waar vind je goed glutenvrij volkorenbrood?

Dit is in praktijk dus best moeilijk, omdat de productnamen misleidend zijn bij glutenvrij brood. We helpen je graag in de zoektocht en zijn blij om te kunnen melden dat diëtist Anne en bakker Jasper van Petit Four in samenwerking twee 100% glutenvrije volkorenbroden hebben ontwikkeld. Wij mochten ze testen en laten je meteen kennismaken met Jasper en Grethe van Bakkerij Petit Four! 

 

Wij danken Bakkerij Petit Four voor de waardevolle inhoudelijke informatie over glutenvrij volkorenbrood. De wetenschappelijke feiten over de voedingswaarden van volkorenproducten en het belang hiervan zijn geschreven in samenwerking met diëtist Anne van de Glutenvrije Diëtist. De gebruikte foto is het glutenvrije volkorenbrood van Petit Four.

 

Download de checklist voor op de koelkast

De informatie uit dit artikel hebben we samengevat in een handige checklist. Klik hier, op de afbeelding hieronder om hem uit te printen of op te slaan. Handig voor op de koelkast!

 

Checklist Glutenvrij Volkorenbrood

 

4 reacties op “Hoe voorkom je misleiding bij glutenvrij volkorenbrood?”

 1. Beste Miss Glutenvrij,

  Leuke blog, echter een paar aspecten vallen op:
  – In Warenwetbesluit Meel en brood (specifiek artikel 16) wordt alleen over granen gesproken en niet over pseudogranen zoals boekweit, quinoa, amaranth, zie navolgend: “Het woord volkoren mag onderdeel uitmaken van de aanduiding van een in dit besluit bedoelde waar, voor zover in de aldus aangeduide waar de van nature voorkomende zetmeelrijke kern, kiem en zemelen van de desbetreffende graansoort in hun natuurlijke verhouding, al dan niet na een bewerking te hebben ondergaan, aanwezig zijn.”. Als het meel van een brood geheel voldoet aan deze voorwaarden, dan mag een brood “volkorenbrood” worden genoemd. -> Mijn inziens betekent dit dat ook al gebruik je volkoren pseudogranen, je het brood niet volkoren mag noemen!

  – Nergens in Warenwetbesluit Meel en Brood en in het Handboek Etikettering van de NVWA staat dat voor glutenvrij brood niet de officiële naamaanduiding verplicht is (tenzij ik daar over heen lees!?).

  – Een brood mag pas volkoren worden genoemd als de gebruikte melen 100% volkoren zijn van de desbetreffende graansoorten (dus geen pseudogranen). Glutenvrij brood is volgens mij hierop geen uitzondering.

  Mvg

  1. Anne - Miss Glutenvrij

   Hi,

   Dankje voor de reactie. Inderdaad is dat de reden dat veel fabrikanten van glutenvrij brood het brood ‘volkoren’ noemen, terwijl het hoofdingrediënt (bijvoorbeeld) tapiocazetmeel is. Dan zijn de graansoorten die wél gebruikt zijn wel volkoren, maar bestaat het brood maar voor een klein deel hieruit. Dan krijgt het toch het label ‘volkoren’, terwijl de voedingswaarden veel lager zijn dan je zou verwachten voor glutenvrij volkorenbrood, meer te vergelijken met witbrood. Wij hebben het ook niet bedacht, maar fabrikanten maken hier slim gebruik van!

   Groetjes,
   Miss Glutenvrij

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *