Glutenvrij zuurdesembrood bakken kan iedereen!

Glutenvrij zuurdesembrood bakken kan jij ook! Deze gastblog is geschreven door Bente, bekend van haar instagram @BentesKeuken. Ze heeft recent een serie online gezet waarbij je stap voor stap ziet hoe je glutenvrij zuurdesembrood kan maken: van starter tot krakend vers brood! Nog nooit geprobeerd? Lees snel verder en wedden dat jij het ook wil proberen?

 

Glutenvrij zuurdesembrood bakken: te veel moeite?

‘Glutenvrij zuurdesembrood bakken? Kost dat niet super veel tijd, moeite en geduld? Daar heb ik echt geen tijd voor!’ Dat is precies wat ik jaren lang dacht. Achteraf kwam ik erachter dat dit was, omdat ik niet goed wist hoe ik moest beginnen. Nu ben ik een jaar en heel wat experimenteren verder. Mijn nieuwe conclusie: glutenvrij zuurdesembrood bakken is helemaal niet zo moeilijk. Iedereen kan het en ja, jij dus ook!

 

En de geur van een versgebakken brood dat uit je oven komt rollen, zeg nou zelf, wie houdt daar niet van?

Glutenvrij Zuurdesembrood

 

 

Ervaring opdoen met bakken

Het heeft me een tijdje gekost om de fijne kneepjes te leren van het bakken van een goed glutenvrij zuurdesembrood. Ik heb veel gehad aan de uitgebreide uitleg van Marike Bol en de fijne tips van Happy Belly. Gelukkig is er online heel wat informatie te vinden. Zo kan je leren van de recepten met glutenvolle broden. Al werkt dat toch net allemaal een beetje anders. De gluten in een brood zorgen (zoals we allemaal wel weten) ervoor dat het deeg soepel is en aan elkaar kleeft en niet droog wordt. Ook zorgt het ervoor dat het brood luchtig wordt. Eerlijk is eerlijk: een glutenvrij brood zal er nooit zo uit zien als een glutenvol brood. Maar de smaak komt zeker in de buurt, daar gaat het uiteindelijk om. 

 

 

De glutenvrije zuurdesem starter

Om met een zuurdesembrood te beginnen, heb je een starter nodig. Deze starter is de vervanger van gist en is niets meer dan gefermenteerd meel met water. Een starter voed je in het begin dagelijks met volkoren meel en water tot het gaat bubbelen oftewel ‘leven’. Voeden en leven? Ja, het is net een kind waar je goed voor moet zorgen. Zeker de eerste paar dagen. Maar in tegenstelling tot een echte baby, die iedere minuut van de dag aandacht nodig heeft, ben je bij dit kindje maar 5 minuten bezig.
Het is belangrijk dat je volkorenmeel gebruikt, want van zetmeel gaat je starter niet groeien. 

 

Wat zijn goede glutenvrij volkorenmelen om je starter mee te voeden? Je kan havermeel gebruiken, rijstmeel of sorghummeel. Gebruik geen kant-en-klare meelmixen, maar een pure meelsoort. 

 

Glutenvrije zuurdesem starter

 

Het deeg maken voor glutenvrij zuurdesembrood

Wanneer je starter na zo’n 7 tot 10 dagen goed gevoed is en verdubbeld is in volume, kan je gaan beginnen met het deeg. Heb je een keukenmachine, dan is het zo gepiept. Heb je dit niet, dan heb je iets meer eigen kracht nodig.
In tegenstelling tot je starter, kan je wel zetmeel toevoegen aan het deeg van het brood. Dat is zelfs aan te raden, want dat zorgt ervoor dat je brood minder compact en lichter wordt. Wil je een 100% volkorenbrood, dan is dat ook mogelijk, maar houd er dan dus wel rekening mee dat het brood niet zo luchtig wordt.

Wanneer je de ingrediënten voor het deeg samen hebt gevoegd en alles goed door elkaar is gekneed, kan je het brood extra luchtig maken door het uit te rekken en naar binnen te vouwen. Oftewel een ‘Stretch and Fold’ toepassen. Stretch and Folds en Coil Folds zijn nuttig in glutenvol brood om de gluten op te rekken. Bij glutenvrij brood is het verder niet nuttig, behalve om alles goed door elkaar te mengen en wat luchtiger te maken. Voor de rest hoef je geen coil folds of andere methodes toe te passen bij een glutenvrij zuurdesembrood. 

 

Rijzen: nog even geduld

Na het uitrekken van het deeg, kan je het in een banneton (rijsmandje) laten rijzen. Je kan ook een grote kom gebruiken, maar een rijsmandje bevorderd het rijsproces doordat er lucht door de mand heen kan komen.
Het beste resultaat krijg je wanneer je het rijsmandje 48 uur in de koelkast bewaard voordat je het gaat bakken. 

 

Bakken: het nu tijd om het glutenvrij zuurdesembrood te bakken!

Dan is het nu dan echt tijd om het zuurdesembrood te bakken. Hiervoor kan je het beste een gietijzeren pan gebruiken, die je ook in de oven kan doen. Door het brood in een gietijzeren pan te bakken wordt het brood egaal verwarmd aan alle kanten. Vergeet ook niet om een bakje water in de over erbij te zetten. Dat zorgt voor de ultieme knapperige korst.
Je bakt eerst met de deksel erop. Dan zie je dat het brood nog groter is geworden en dus extra mooi gerezen is. Daarna bak je nog even door met de deksel eraf om de korst mooi bruin en knapperig te laten worden. 

Laat het brood goed afkoelen voordat je het aansnijdt. Doe je dit niet, dan is het brood nog te plakkerig en wordt het snijden lastig. Het brood gaart namelijk nog een beetje na tijdens het afkoelen. 

 

Mijn ervaring met glutenvrij zuurdesembrood

Dus conclusie: Ja het duurt even voor het brood klaar is. Je moet er een aantal handelingen voor doen, maar per handeling ben je er niet veel tijd mee kwijt. Wil je bijvoorbeeld in het weekend een vers brood kunnen eten, begin dan op woensdag met het fermenteren. 

 

Meer weten en complete recept lezen?

Wil je het complete recept lezen? Ga dan naar mijn Instagram account @BentesKeuken. Daarin leg ik je alles uitgebreid uit en laat ik je het ook zien doormiddel van drie video’s: 1 De Starter, 2 Het Deeg en 3 Het Brood Bakken. 

 

Bente Aalbers
Sinds maart 2023 op Instagram onder de naam @BentesKeuken 

4 gedachten over “Glutenvrij zuurdesembrood bakken kan iedereen!”

  1. Ik reageer op het artikel glutenvrij zuurdesembrood maken. Niets in het artikel geeft aan dat er glutenvrije producten worden gebruikt…Een starter maak je inderdaad normaliter van volkoren rogge of tarwemeel. Maar hier zitten gluten in. Ook later wordt gesproken over volkorenmeel… van ??? Ik denk dat de schrijver van dit artikel in de war is met gluten en zuurdesem. Een zuurdesembrood is niet hetzelfde als glutenvrij. Door het fermentatie proces is het brood armer aan gluten, maar zeker niet vrij van.

    1. Hallo Merel,

      Dankje voor je reactie op het artikel.
      Een zuurdesemstarter is actief als er o.a. melkzuurbacteriën en wilde gisten in leven. Dit proces heeft niks met gluten te maken, en deze bacteriën en gisten gedijen dus ook gewoon in starters van glutenvrije meelsoorten.

      De schrijfster van het artikel is absoluut niet in de war met gluten en zuurdesem. Zelf heeft zij coeliakie. Meel en bloem hoeft niet van glutenbevattende granen te zijn. Je kan je glutenvrije starter voeden met glutenvrije melen: rijstmeel, havermeel of sorghummeel bijvoorbeeld. Dat een meel volkoren is, heeft niks met gluten te maken. Een glutenvrij meel kan ook volkoren zijn. Meer lees je hier https://missglutenvrij.nl/glutenvrij-volkorenbrood-2/

      Hopelijk heb je zo wat meer duidelijkheid.

      Groetjes,
      Miss Glutenvrij

      1. Hallo miss glutenvrij.
        Jammer dat je Niet benoemd hoe lang het deeg ongeveer moet rijzen. En desem bevat ook azijnzuur bacteriën deze gedijen goed bij kou, dus deeg dat je in de koelkast laat fermenteren zal zuurder zijn dan op kamertemperatuur. Ook heeft een bakje water voor stoom uiteraard geen zin als je in een gesloten pan bakt, daar kan de stoom niet bij komen🤷‍♀️. En als de deksel eraf gaat is stoom niet meer wenselijk omdat het dan droog moet bakken.

        1. Hi Danielle,
          Hoe lang laat jij het rijzen? Het verschilt heel erg qua persoonlijke voorkeur maar ook qua temperatuur in je keuken etc. Volgens mij doet iedereen het een beetje anders 🙂 Deze blog is geschreven door Bente en zij behaalt op bovenstaande manieren dus de beste resultaten.
          Mijn ervaring is dat het niet per se veel uitmaakt als je je deeg voor de tweede rijs iets langer in de koelkast laat staan (12 uur tot 36 uur gaat bij mij prima). Ik hou niet echt van zuur brood, maar het is bij mij ook echt niet zuur gelukkig!
          Ik zie ook filmpjes dat sommigen in hun gloeiendhete gietijzeren pan eerst het te bakken brood leggen, en hierna wat ijsklontjes toevoegen om in de pan voor stoomvorming te zorgen. Misschien een idee? Zelf spray ik een beetje water op de korst nadat ik de deksel eraf haal en laat ‘m dan nog 15-20 min bakken in de oven.

          Groetjes Anne
          Miss Glutenvrij

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *