Hier wat essentiële glutenvrije baktips voor als je net begint met glutenvrij bakken. In de keuken bezig zijn is niet alleen praktisch, maar mag ook leuk zijn en voor ontspanning zorgen! Maar bij een glutenvrij dieet kan het soms lastig zijn om inspiratie te hebben, zeker als je net begint met glutenvrij bakken. Je zal namelijk altijd de gluten missen. Bakken wordt helemaal anders vanaf nu! Daarom hier wat essentiële baktips, waar je lekker mee aan de slag kan! Glutenvrij bakken is namelijk gewoon heel leuk. En je wordt er steeds beter in door gewoon aan de slag te gaan!
Don’t: een recept met gluten één op één overnemen
Dit is echt een no-go! Je kan een recept met gluten niet zomaar veranderen in glutenvrij. Maak dit niet de fout om zomaar het meel in een glutenbevattend recept te vervangen met glutenvrij meel. De verhoudingen kloppen dan niet meer. Kies dus een glutenvrij recept uit en houd je aan de instructies. Hieronder lees je wat je beter kunt proberen.
Glutenvrije baktips voor structuur
Tja, doordat je geen gluten in je baksels hebt, zal structuur één van je grootste uitdagingen worden. Als je met glutenvrije melen bakt, zal het resultaat vaak een stuk compacter blijven. Of het is juist super kruimelig en valt snel uit elkaar. Tijd om aan de structuur te werken dus!
- Gebruik een rijsmiddel! Bakpoeder of baking soda, of allebei. Vaak staat dit al aangegeven op het recept.
- Volg het recept zeer nauwkeurig! Ga niet sjoemelen met meelsoorten, aangezien glutenvrije meelsoorten erg kunnen verschillen qua eigenschappen in hydratatie en consistentie.
- Leer glutenvrije structuurverbeteraars kennen! Ken je xanthaangom al? Of psylliumvezels? Ze hebben unieke eigenschappen die de structuur van je baksels ten goede komt. Ook chiazaad en lijnzaad werken ook verbindend. Deze twee zaden zijn ook nog eens heel voedzaam. Win-win!
Leer glutenvrije melen kennen
Er bestaat héél erg veel glutenvrije melen! Waarschijnlijk ken je boekweitmeel, amandelmeel, havermeel en rijstmeel wel. Maar er zijn er echt veel meer. Wat dacht je van kikkererwtenmeel, quinoameel, aardappel(zet)meel, polenta, kokosmeel, sorghum en teffmeel? Om er maar een paar te noemen. Vaak werkt het ’t best als je meerdere meelsoorten samen gebruikt, aangezien elke glutenvrije meelsoort andere eigenschappen heeft. Vergeet niet te checken of de meelsoort die je gebruikt een glutenvrij keurmerk heeft. Soms kunnen er sporen van gluten zitten in melen die van nature glutenvrij zijn. Hier lees je meer over handige meelsoorten om in huis te hebben.
Mislukt? Verander je perspectief
Het is natuurlijk erg vervelend als een baksel niet zo uitpakt als je had gehoopt. Gelukkig heeft je mislukte baksel vaak nog andere toepassingen zolang het niet verbrand is. Denk bijvoorbeeld aan het verkruimelen van mislukt deeg als kruimel op een taart. En die mislukte cake is misschien nog wel bruikbaar in je fruitonbijtje! En… volgende keer probeer je het gewoon nog een keer! Leer ervan en probeer te ontdekken wat je volgende keer beter anders kan doen.
Geduld is altijd beter voor het eindresultaat
Geduldig zijn is soms lastig, maar het loont écht om iets dat je hebt gebakken nog even te laten staan. Als je baksel uit de oven komt, moet het nog even rusten. Dit komt de structuur ten goede, vaak is het dan een stukje steviger en makkelijk om het aan te snijden.
Klein maar fijn
Aangezien glutenvrije baksels wat kruimeliger (kunnen) zijn, is het soms handig om in plaats van één grote creatie, een aantal kleine te maken. Doordat je ze kleiner maakt, voorkom je de kans op breken en kruimelen. Nog een voordeel: kleine baksels kan je heel makkelijk per stuk invriezen, voor een tussendoortje op een later tijdstip.
Laat je inspireren en zoek meer glutenvrije baktips!
Struin het internet af naar websites van glutenvrije bakexperts, zoals Marike Bol of The Loopy Whisk (website in het Engels). Of schaf een glutenvrij kookboek aan! Hier 10 tips voor leuke kookboeken. Wees ook niet teleurgesteld als je baksel niet zo mooi uit de oven rolt als je eigenlijk hoopte, of als de smaak of textuur nog niet perfect is. Als de moed je even in de schoenen is gezakt, open dan Pinterest of Instagram en scrol langs heerlijke glutenvrije recepten!
Wat zijn jouw glutenvrije baktips?