Het geheim van de glutenvrije croissants

Een vers en knapperig croissantje… Heerlijk luchtig en nog een beetje warm. Waarom kan dit nu geen dagelijks onderdeel zijn van het glutenvrije leven? Het is met stipt nummer één in de meest gemiste glutenvrije producten. Is het dan echt zo moeilijk? Waar kan je ze kopen?

 

Waarom?

Het is spijtig, maar wat een croissant zo maakt zoals ‘ie is, zijn de gluten. We vertellen je daarom eerst iets over hoe croissantjes worden gemaakt.

 

De ingrediënten voor een croissant, zijn bloem (met gluten), suiker, gist en melk. Dit deeg wordt in een zeer dunne laag gewalst. Hier komt een laag boter op, en het deeg wordt vervolgens dubbelgevouwen. Dit deeg wordt opnieuw gewalst en dubbelgevouwen. Zo bestaat het deeg uit heel veel flinterdunne laagjes met boter ertussen. Dit deeg wordt tot een croissantje gevouwen en vervolgens moeten ze een paar uur rijzen. Tijdens het bakken in de oven, smelt de boter en komen de laagjes deeg los van elkaar. Zo wordt de luchtigheid gecreëerd die zo kenmerkend is voor een croissant.

 

Wist je dat …

… Het ambachtelijk maken van een croissant zeer veel tijd en werk is? Dat kan je je waarschijnlijk wel voorstellen als je de bovenstaande stappen leest. Bijna elk croissantje dat er in de bakkerij van de supermarkt te koop is, is gewoon fabriekswerk. Het wordt dan plaatselijk afgebakken. Iets minder ‘vers’ dus dan je denkt.

 

Glutenvrije croissants

Nu weet je dus waarom goede glutenvrije croissants zo zeldzaam zijn: de gluten zijn belangrijk in het croissantje om het de structuur te kunnen geven dat het zo kenmerkend maakt. Maar… Het kan! Je hebt meerdere opties: houdbare croissants, diepvriescroissants, afbakcroissants of natuurlijk verse kopen!

Houdbare croissants

Deze kan je kopen bijvoorbeeld van NutriFree. Ze zijn ook lactosevrij en bestaan voornamelijk uit maismeel. Je kan ze makkelijk meenemen onderweg, want ze zijn per stuk verpakt. Ze zijn best lekker, maar verwacht niet een te hoog ‘croissant-gehalte’. De structuur van een croissant heeft het niet echt en de smaak is vrij zoet.

 

Voorverpakte croissants om af te bakken

Deze Franse croissants van Proceli zijn wel een beetje mini. Je koopt ze in een verpakking van vier stuks. Ze zijn klein, hard, zwaar en behoorlijk compact. Helaas dus niet de luchtigheid van een traditioneel croissantje, maar prima te doen als ontbijt. Ze zijn lactosevrij en gemaakt van maiszetmeel.

 

Diepvriescroissants om af te bakken

Deze glutenvrije croissants van Schär komen uit het vriesvak. Ze zijn per vier verpakt en je moet ze 8 minuten afbakken in de oven. Ze zijn gemaakt van glutenvrij tarwezetmeel. Helaas niet geschikt voor mensen met een tarwe-allergie dus. Op de verpakking staat “Soft and Flaky” . En… Dat zijn ze inderdaad! Ze kruimelen dus net als een glutenvolle croissant! Ze worden goed knapperig in de oven en zijn redelijk luchtig. Van de hier besproken opties, heeft deze versie het hoogste croissant-gehalte! Ze zijn een beetje saai om zo kaal te eten, dus lekker beleg is wel een must.

 

 

Vers uit de bakkerij

Waar kan je verse glutenvrije croissants kopen? Er zijn in Nederland een paar heel goede adresjes voor glutenvrije croissants. Vers is natuurlijk veeeel lekkerder!
Ken jij ze al?

 

The Welsh Bakestone  – Den Haag

De Gebaksjuwelier – Culemborg

Craft Coffee and Pastry – Amsterdam, en sinds kort ook Almere. Van heinde en verre komen mensen hier voor hun glutenvrije croissantjes. En terecht! In de vitrine spotten wij ook kaascroissants en zoete croissants. Wat een feest! Ze komen het dichtst bij croissantjes mét gluten wat ons betreft. Super knap!

 

Find Me Gluten Free

Ken je de Find Me Gluten Free app al? Hier vindt je een lijst met 37 locaties waar je heerlijke glutenvrije croissants kan eten. De lijst is wereldwijd. Maar als je een bezoekje brengt binnenkort aan Berlijn, Londen, Parijs of New-York, Praag, Rome of Milaan: Pak dan nog even de lijst erbij! In deze steden zijn namelijk heerlijke glutenvrije croissantjes te vinden, als we de app mogen geloven! Zie hier de link naar de lijst.

 

Het geheim van de glutenvrije croissants

Het geheim van de bakkers die croissants glutenvrij én luchtig kunnen maken? Oefenen, oefenen en experimenteren met de juiste ingrediënten, melen en verhoudingen. En toewijding. Glutenvrije croissants maken, is geen makkelijke opgave. Juist omdat ze zo zeldzaam zijn, is het een ultiem geluksmomentje als je er eentje kan eten. We maken er graag een ommetje voor! Wat is de laatste keer dat jij een glutenvrije croissant hebt gegeten?

Heb jij de gouden glutenvrije tip voor croissantjes? Laat het ons weten in de reacties.

3 gedachten over “Het geheim van de glutenvrije croissants”

  1. Bij Gluutloos Enzo in Brielle heb je ook goede croissants. Smaakvol en ‘flaky’ zoals de glutenvolle croissants.
    Groeten Alisa

  2. Loes Pommerening

    Ik woon in Duitsland en daar heb je Isabellas Patisserie.. echt geweldig. Is inmiddels een keten aan het worden. Heerlijke gebakjes, brood en croissantjes enzovoorts. Wel duur maar zalig ?.
    Verder is hier uit de vriezer het merk Fria echt lekkere broodjes ed .. gewoon een paar tips?

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *