Glutenvrije mayonaise

Glutenvrije mayonaise vinden kan best lastig zijn. Ook zijn er aan deze saus veel E-nummers toegevoegd om het product houdbaar te maken. Je eigen ‘gezonde’ mayonaise, maak je in een handomdraai. In dit artikel laat ik zien hoe ik homemade mayo maak.

Mayonaise is breed inzetbaar! Lekker bij de friet, gebakken aardappeltjes, een stukje vlees en door salades. Ik ben er dol op. Maar toen ik de ingrediëntenlijst van mijn fritessaus van Gouda’s Glorie eens ging bestuderen, zag ik dat er nogal wat E-nummers aan waren toegevoegd. En omdat ik hier echt beter op wil gaan letten, besloot ik mijn eigen glutenvrije mayonaise te maken. En dan zonder rare toevoegingen en smaakversterkers, maar puur zoals deze saus ooit bedoeld was.

Ingrediënten

Benodigdheden

  • Staafmixer
  • Hoge pot met deksel

IMG_0089

collage

Werkwijze

Gebruik een zo vers mogelijk ei. Doe deze vervolgens in de pot en voeg de olie toe. Zet de staafmixer op de bodem en laat hem draaien. Trek de mixer langzaam omhoog. Je ziet de mayonaise ontstaan. Voeg hierbij de azijn, mosterd en zout en peper naar smaak. Roer even goed met een vork en je mayonaise is klaar.
Je hebt echt binnen een paar minuten je eigengemaakte saus op tafel staan.

IMG_0092

Hoe bewaar je glutenvrije mayonaise?

De mayo is een week houdbaar als je de pot met deksel in de koelkast zet. Wil je minder of meer saus maken, halveer of verdubbel dan de ingrediënten. Om je zelfgemaakte aioli te maken doe je door de mayonaise wat knoflook. De saus proeft iets zuurder dan de mayonaise die je in de supermarkt koopt, maar ik vind ‘m heerlijk. Eet smakelijk!


Heb jij de glutenvrije mayonaise al gemaakt? Tag ons via insta @missglutenvrij of laat het ons weten in de comments!