Glutenvrije Kardemom Rolls

Recept: Glutenvrije Kardemom Rolls met Amandelspijs

Sinds het maken van de glutenvrije Zweedse semlor ben ik helemaal verkocht aan de combinatie van de smaken van kardemom en amandelspijs. Aangezien het deze week Semla Dag was in Zweden, zag ik ze weer overal langs komen op Instagram. Daarom werd het tijd voor een nieuw recept met deze smaken. Het resultaat waren deze glutenvrije kardemom rolls met amandelspijs!

Cinnamon Rolls maar dan anders

Cinnamon Rolls zijn helemaal hip, vooral tijdens de wintermaanden. Kruidig en zoet, dat is wat een zoetigheid echt winters maakt. Je ziet het overal terugkomen: in koffie als een Pumpkin Spice Latte, koekjes met speculaaskruiden en baksels met kaneel en koekkruiden. In een koekkruidenmix zit ook altijd kardemom. En echt, de cominatie met amandelspijs is gewoon perfect!

 

Ingrediënten

Deeg

  • 500 gram Schär Mix B Broodmix
  • 1 tl bakpoeder
  • 100 gram suiker
  • 1 tl zout
  • 1 zakje vanillesuiker of 1 tl vanille-extract
  • 7 gram instant gist
  • 450 ml lauwwarme melk
  • 1 ei
  • 50 gram zachte boter

Vulling

  • 50 gram amandelspijs (deze van AH is glutenvrij)
  • 50 gram (bruine) suiker
  • 1,5 tl kardemom
  • 1,5 tl kaneel
  • scheutje melk

Topping

  • 100 gram kokosyoghurt
  • OF gewoon wat slagroom :)

Nodig

  • deegroller
  • ovenschaal

Instructies

Deeg

Activeer de gist door dit te roeren door 200 ml lauwwarme melk en een klein schepje suiker. Goed doorroeren en een paar minuten apart zetten, tot je schuim ziet ontstaan.

Meng de droge ingrediënten, dus de Schär Brood Mix, bakpoeder, zout, vanille-extract en suiker in een grote kom en voeg hierna het gistmengsel, ei en zachte boter toe. Kneed dit met de hand of een machine tot een egale massa goed door.

Nu is het tijd om het deeg te laten rijzen: Vorm een bol en laat dit een uur op een warme plek rijzen, afgedekt met een warme vochtige theedoek. (Dit kan ook in de oven op lage stand, 50 graden)

Vulling

Ondertussen kan je vast de vulling klaarmaken. Mix alle ingrediënten door elkaar en maak de amandelspijs zo fijn mogelijk met je handen of met een vork. Voeg een scheutje melk toe tot het een dik papje is.

Rollen maar!

Na dit uur is het deeg in omvang toegenomen. Bedek je werkblad met wat glutenvrije bloem of wat Schär Mix en rol het uit tot een langwerpige rechthoek, ongeveer 1,5 cm dik. Spreid over het geheel een dun laagje van de vulling, zodat al het deeg bedekt is.

Rol het deeg voorzichtig op over de korte zijde van het deeg. Dit kan met behulp van een siliconen pannenlikker bijvoorbeeld. Rol niet te strak, laat ruimte voor de vulling.

Vet een ovenschaal in met wat boter en snijd de deegrol met een scherp mes in rolletjes van ongeveer 4 cm dik. Leg deze in de ovenschaal met wat ruimte ertussen. Dek vervolgens de ovenschaal af en laat de rolletjes nog 30 minuten rijzen.

Hierna kan je ze afbakken. Doe dit op 180 C voor 30 minuten.

Ze zijn warm het allerlekkerst. Omdat de broodjes van zichzelf zoet zijn, is een topping van kokosyoghurt perfect hierbij, maar iets anders kan natuurlijk ook! Geniet!

MGV AD Genius
Glutenvrije diepvries
Find Me Gluten Free

Laat je in een reactie weten als je deze heerlijke glutenvrije kardemom rolls hebt gemaakt?

Wist je dat we in ons nieuwste Miss Glutenvrij Magazine een speciaal artikel hebben over Zweedse tradities? Waarvan er heel veel met lekker eten te maken hebben… Mmm. Klik hier om het tijdschrift te bestellen. Het magazine is gratis!