Laten we het eens hebben over een belangrijk onderwerp: glutenvrije noedels! Gelukkig kom je als je glutenvrij moet eten niks tekort als het gaat over noedels. Er is volop keuze, met uiteenlopende ingrediënten. Welke keuzes heb je?
Noedels en mie: wat zijn de verschillen?
Mie, mihoen, noedels… Al die verschillende termen kunnen verwarrend zijn. Mie is in de regel gemaakt van tarwe. Het zijn de Chinese noedels. Noedels zijn dus een algemenere term. Mihoen wordt gemaakt van rijst. Dus dit is in regel glutenvrij.
Mihoen: Rijstnoedels
Noedels die gemaakt zijn van rijstmeel- of bloem, zijn vaak ook glutenvrij, maar check altijd even de verpakking. Rijstmeel heeft van zichzelf weinig smaak en wordt een beetje doorzichtig na het koken. Het mengt zich dus heel makkelijk in talloze gerechten of soepen.
Rijstnoedels in alle soorten
Goed, nu de kop afgebeten is van de rijstnoedels, volgt hier nog een rijtje. Je hebt bijvoorbeeld ook noedels van bruine rijstmeel, of zelfs zwarte rijstmeel. Logisch dat er zoveel verschillen zijn, want er bestaan ook talloze soorten rijst. Noedels van bruine rijstmeel zijn meer vullend en voedzamer dan van witte rijstbloem. Ze geven sneller een voller gevoel. Dan heb je ook nog noedels die op basis zijn van rijst, maar een ander ingrediënt erbij hebben, bijvoorbeeld 5% zoete aardappelzetmeel.
Sobanoedels
Sobanoedels zijn gemaakt van boekweit, een plant die van nature glutenvrij is. Dat betekent helaas niet dat alle boekweitnoedels uit de supermarkt geen gluten bevatten, dus let op! Soms is het 95% boekweit en dan nog 5% tarwe, bijvoorbeeld. Boekweitnoedels hebben een uitgesproken smaak en vaak een grijzige kleur. Goed in combi met een lekkere misosoep!
Glutenvrije glasnoedels
Ben je hier al bekend mee? Glasnoedels worden vaak gemaakt van mungbonen, maar ze zijn ook te vinden van andere zetmelen, zoals zoete aardappel. Fijn! Ook dit is van nature glutenvrij. Ze zijn wat lastiger te vinden, je zal hiervoor waarschijnlijk naar een toko moeten.
Konjac Noedels (Shiritaki)
Konjac noedels worden gemaakt van de wortel van de konjacplant. Dit is ook een soort aardappel, dus deze past ook bij het rijtje van de glasnoedels. Ze worden ook wel ‘Diet Noodles’ genoemd. Ze bevatten nauwelijks koolhydraten of calorieën. Ze bestaan eigenlijk voornamelijk uit water. Het merk Saitaku verkoopt deze noedels, ze zijn bijvoorbeeld bij de Albert Heijn te verkrijgen.
Glutenvrije Instant Noodles
Dit is het ondergesneeuwde ideale tussendoortje als je glutenvrij eet en een dag buiten de deur bent. Je neemt het eenvoudig mee onderweg en het enige wat je nodig hebt is heet water om je maaltijd te bereiden. Femke schreef een blog voor ons over haar glutenvrije wintersport, en zij vertelde dat zij instant noodles ideaal vond om in haar tas mee te nemen de piste op. Zo ben je niet afhankelijk van anderen en kan je makkelijk een maaltijd klaarmaken voor jezelf zonder kans op sporen van gluten. King Soba heeft een mooi assortiment glutenvrije instant noodles, zoals deze Green Curry, of deze Miso Ramon Noodles.
Noedels vervangen voor glutenvrije noedels
Er zijn dus veel opties om glutenvrije noedels te eten. In een recept kan je makkelijk tarwenoedels veranderen voor een alternatief. Wel belangrijk om te kijken hoe dik de noedels zijn die er nodig zijn in je recept. Udonnoedels zijn bijvoorbeeld heel dik, terwijl vermicellinoedels heel dun zijn. Kies dus een alternatief dat vergelijkbaar is met de oorspronkelijke noedels. Succes!