glutenvrije oliebollen

Glutenvrije Oliebollen

Ik deel graag het glutenvrije oliebollen recept dat mijn moeder voor mij maakte toen ik nog thuis woonde. Ik typte het over van een handgeschreven briefje dat ik altijd heb bewaard. Ze zijn echt heerlijk en jij kan ze nu ook makkelijk maken!

Dit recept is voor zo’n 15 glutenvrije oliebollen. Lees voor je het recept gaat maken ook even de tips onderaan. Deze zijn van lezers die de bollen hebben gemaakt. Succes met het maken van glutenvrije oliebollen en laat me vooral weten of ze zijn gelukt en of jij nog tips hebt.

Ingrediënten 15 glutenvrije oliebollen

 • 500 gram glutenvrije bloem (Mix C of Mix B van Schär werken erg goed)
 • 440 ml warme melk
 • 375 ml warm water (mag ook wat minder zijn)
 • 50 gram suiker
 • 16 gram gedroogde gist
 • Snuf zout
 • Gewelde krenten en rozijnen naar smaak
 • Frituurpan met zonnebloemolie

Werkwijze glutenvrije oliebollen

 1. Verwarm de oven voor op 50 graden. (het klopt dat dit een lage temperatuur is)
 2. Doe alle ingrediënten, behalve de krenten en rozijnen in een kom. Mix dit goed met een mixer. Let op: het klontert snel.
 3. Doe je beslag in een kom die in de oven kan en laat in de oven rijzen tot het zich verdubbelt heeft. Roer het beslag na het rijzen goed door en doe de gewelde krenten en rozijnen erbij. Het zakt dan weer in elkaar.
 4. Bak de oliebollen in een frituurpan met zonnebloemolie op zo’n 180 graden. Het makkelijkste is om hiervoor een ijsbolschep te gebruiken. Bak je oliebollen zo’n 5 à 6 minuten en keer ze op de helft van de tijd om. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Eet smakelijk.

De oliebollen ook lactosevrij maken?

Tip van lezeres Jessica: “Heel fijn recept. Ik moest de oliebollen ook lactosevrij maken, daarom wilde ik dit toch even delen. In plaats van melk heb ik sojamelk gebruikt, hiernaast nog 1 ei toegevoegd. Dit samen met de Schar C mix maakte een succes recept!” 

Tip van meerdere lezeres: Doe niet meteen al het water bij je beslag. Begin met 125 ml en kijk hoeveel je nodig hebt voor een mooi beslag. Voeg je teveel water toe dan is het beslag te vloeibaar.

Meer recepten voor tijdens de jaarwisseling? Bekijk ook dit recept voor glutenvrije nieuwjaarsrolletjes (kniepertjes).