Pepernoten, ik houd van dit snoepgoed. Gelukkig kan ik ze heel gemakkelijk zelf glutenvrij maken. In dit artikel vertel ik hoe ik dat doe.
Wat zijn pepernoten lekker! Of kruidnoten, want dat zijn het eigenlijk, maar ik noem ze altijd pepernoten, zoals zoveel mensen. Als ik ze gebakken heb, zijn ze vrijwel altijd binnen een dag (soms twee dagen) op.
Pepernoten kan je namelijk door blijven eten! Ik heb wel eens glutenvrije pepernoten gekocht, maar wat die waren echt belachelijk duur. Je betaalt gemakkelijk vijf euro voor een zakje van 200 gram. Om daar zoveel geld aan uit te geven, daar pas ik voor. Ik maak ze liever zelf. Vers, goedkoop en nog lekkerder ook. Want met weinig en goedkope ingrediënten, maak je in een handomdraai heerlijke (glutenvrije) pepernoten.
Ingrediënten glutenvrije pepernoten/kruidnoten
- 150 gram glutenvrije bloem (bijvoorbeeld mix C van Schär, maar ander meel kan natuurlijk ook)
- 75 gram donkerbruine basterdsuiker
- 90 gram boter (roomboter is het lekkerst, maar margarine kan ook)
- 10 gram (koek- en) speculaaskruiden
- 2 eetlepels melk (eventueel water, als je geen melk in huis hebt)
Pepernoten lukken met (bijna) alle soorten glutenvrij meel. Kijk dus even wat je nog in huis hebt en wat op moet. Ik gebruikte mix C van Schär, maar ik heb dit recept al met heel veel soorten meel gemaakt en het lukt altijd. Kies wel voor witte basic mix.
Werkwijze
Weeg de ingrediënten af. Snij de boter in kleine stukjes. Doe alles in een kom en kneed tot er een bal ontstaat.
Leg bakpapier op een bakplaat en draai uit je deegbal kleine balletjes. Die leg je op de bakplaat. Zet je bakplaat in een voorverwarmde oven op 140/150 graden. De oven mag niet te warm zijn want dan ‘smelten’ je pepernoten en wordt het één grote koek. Je kunt de oven beter wat lager verwarmen en de pepernoten iets langer in de oven doen dan andersom. De pepernoten moeten zo’n 20 à 25 minuten in de oven.
Laat je pepernoten als ze klaar zijn goed afkoelen, want dan zijn ze het lekkerst. Ze worden dan lekker hard en knapperig.
En (vr)eten maar. Eet smakelijk!

Bewaren
Bewaar je pepernoten in een afgesloten bakje of een snoeppot met deksel, dan blijven ze het lekkerst. Het is erg leuk om met (je) kinderen pepernoten te maken. Zij kunnen dan de balletjes draaien. Ik herinner me nog goed, dat ik dit als kind ook altijd mocht doen tijdens de Sinterklaasperiode.

Welk glutenvrije snoepgoed eet jij in de decembermaand? Laat het ons weten in de comments.
Ik heb wel eens kruidnoten (pepernoten zijn die taaie dingen) gemaakt, maar dat was nog met gluten. Ik ovcrwoog het al gewoon met glutenvrije bloem te gaan maken. Had het ook zo in gedachten :-D Ik ben niet zo’n zoetekauw. maar dit hoort er toch bij hè. Leuk dat er nog meer recepten komen!
Groetjes, Marjon.
[…] maar dit vind ik goed nieuws om nu meteen te delen! Vorig jaar schreef ik in dit artikel (klik) dat ik baalde dat ik geen zakje kruid-/pepernoten kon kopen bij de supermarkt. Zal Albert Heijn […]
Hoi, zou je hiervoor ook de koek- en speculaaskruiden kunnen gebruiken? Of worden ze dan te flauw? Groetjes Bianca
Nee die gebruik ik zelf ook. Werkt super!
Ik ga dit recept zeker proberen, heb alles in huis alleen margarine moet ik nog even kopen!
Geweldig! Bedankt voor dit recept! Hier ga ik mijn dochtertje van 3 heel blij mee maken….
Heeeeerlijk!
Net van jou recept de kruidnootjes gebakken! Ze zijn overheerlijk. Dank je wel. Ik ben heel blij met jou site.
Leuk om te lezen! Geniet van je kruidnootjes.
Ik heb zojuist kruidnoten gebakken met jou recept , had bakingmix van Peak’s maar smaken lekker.
Had ze alleen nog kleiner dan soepballetjes moeten maken t zijn nu kruidmoppen, maar de smaak is er niet minder om.
Ze worden inderdaad wat groter in de oven. Fijn dat ze lekker zijn, geniet ervan!
Ja ik heb wel eens pepernoten gemaakt en ga ze binnen
kort ook maken en speculaas ik heb straks ook al 15jaar gluten maar deze site van jouw stimuleerd
je ook
Ik heb net het deeg gemaakt. Mijn twee dochters en ik gaan er zo balletjes van maken. Ben benieuwd! Ik lees je site al een tijd en haal er steeds goede tips vandaan! Bedankt en ga zo door. Oj ja, mijn dochter van 5 is helemaal blij met de gv snackbar ’t Pakhuis in Ede. Ze had nog nooit bitterballen op bij een snackbar en was dolgelukkig! Zo leuk om te zien hoe ze geniet.
Ben benieuwd hoe de pepernoten zijn geworden. Dank je wel voor je leuke berichtje en leuk te lezen dat je dochter zo genoot van de bitterballen.
Hoi,
De pepernoten zijn heerlijk.
Kun je ze misschien ook invriezen!
Dat weet niet ik. Bij mij waren ze altij allang op voor ik ze kon invriezen ;). Je kan ze prima een paar dagen in een afgesloten bakje bewaren.
Wil heel graag voor mijn kleinzoon deze kruidnoten maken, kan jij mij vertellen welk merk speculaaskruiden glutenvrij is en welke jij gebruikt?
Ik gebruik de kruiden van Heel
Holland bakt. De meeste kruiden zijn wel glutenvrij.
pepernoten noem ik ze
ik maak een bolletje en dan knijp ik er aan een kant met mijn vingers in, zo lijken ze op pepernoten.
de bolletjes noem ik kruidnootjes.
Ze zijn erg lekker en vergelijkbaar met de winkel.
Dank je wel.
Hoi wil ze nu *pas* gaan bakken ken ik ook witte bastard suiker gebruiken in plaats van bruine?
Dan worden ze kleurloos is zou bruine gebruiken.
[…] Ik maakte voor het eerst dit jaar weer pepernoten. Ik kan pepernoten niet kopen, ik vind het zo’n verspilling van m’n geld en m’n eigen verse vind ik nog lekkerder ook. Dan maar even balletjes draaien. Mijn super simpele recept staat op mijn site en vind je hier. […]
Nu in de oven…
Mooi deeg en een goede hoeveelheid, had zelf 80 balletjes.
Weet zeker dat ze goed lukken en goed zullen smaken.
Top, dankjewel!
Helaas iets klef van binnen… had ze 25 min op 140 graden. Maar verder wel heel lekker!
Misschien zijn ze morgen beter van textuur :)
Had heel simpel de balletjes op de plaat neer gelegd alsof het kleine gehakt balletjes voor de soep waren, haha, maar er komt vanzelf een mooie vorm in zoals je vermelde in de pepernoot video! :) Erg makkelijk dus.
Maak de balletjes iets kleiner en zet de oven 10 graden warmer. Als het goed is worden ze dan lekker knapperig. Met mijn huidige oven moet ie op 150 graden en balletjes zo groot als knikkers.
heerlijk, het is weer tijd voor glutenvrije pepernoten, mijn dochtertje van 7 vroeg al wanneer we dit weer gaan maken, vandaag dus, jammer dat ik er geen foto bij kan zetten, op en top genieten van dat gelukzalige smoeltje tijdens de voorbereiding ❤️
Wat heerlijk!! Lekker genieten.
[…] en goedkope ingrediënten maak je in een handomdraai heerlijke (glutenvrije) pepernoten. Klik hier voor het recept. Klik hier voor het […]
Helaas smelt ze bij mij op 140 graden oven
Staat je oven op boven en onder? In een combi lukt het niet.
Dank je wel voor je pepernoten recept én het handige filmpje!
Mijn dochtertje heeft pas net coeliakie en was weer in tranen toen ze een handje pepernoten van Piet moest afslaan, wat zal ze blij zijn als we vanmiddag samen de keuken in gaan voor deze pepernootjes!!
Ah! Hopelijk genieten jullie lekker van deze pepernoten.
Net gemaakt voor mijn man – zijn eerste glutenvrije Sint. Lekker hoor en heel makkelijk!
Ik vind ze zelf wel heel zoet, kan er ook iets minder suiker bij of moet ik dan iets anders toevoegen?
[…] Recept komt van MissGluitenvrij.nl […]
Je kan het denk ik wel proberen met minder suiker.
Kan dit ook met tarwebloem? Ik had dit recept gemaakt en ze* vroeg me om dit recept aan haar te geven maar zij heeft geen glutenvrije bloem en heeft dat niet nodig.
*Mijn vriendin
Ja hoor dat kan, tarwebloem is alleen niet glutenvrij.
Super goed gelukt! Alleen zijn het bij mij kruidNOTEN geworden, veel te groot. Maar dat vind ik eigenlijk wel lekker.. Ze zijn daardoor aan de binnenkant nog een beetje taai maar dat is prima. Had alleen wat moeite om van het deeg af te blijven, dat was al zo lekker.
Kunnen ze ook net boekweit meel gemaakt worden?
Nee dat zou ik niet doen daar worden ze niet lekker van.
Hallo ik wil ze graag gaan bakken maar kan het ook met kaneel of andere soort kruiden ipv koek- of speculaaskruiden ? Want die heb ik jammer genoeg niet in huis :/
Voor de echte kruidnoten smaak heb je speculaaskruiden nodig. Even naar de winkel dus, andere kruiden geven niet de juiste smaak helaas.
Dankjewel en ze zijn super!
Helemaal blij en gelukkig want Sinterklaas zonder pepernoten/kruidnoten tja eeuuhhh
Nogmaals super!!
Hoi is het bloem of meel? Je schrijft bij ingrediënten namelijk beide
Kan speltbloem ook ? Of moet ik juist speltmeel hebben?
Bloem is hetzelfde als meel. Spelt is niet glutenvrij.
Moet er ook een theelepel bakpoeder bij? Of hoeft dat niet?
Nee dat hoeft niet :).
Ik zie wel eens recepten met rijstemeel, kan dat ook? Ik heb geen coeliakie maar wil gewoon geen gluten eten. Ik wil daarom het liefst bakken met meel dat van nature glutenvrij is, i.p.v. meel van Schär. Heb je een tip?
Bij de jumbo heb je nu glutenvrije pepernotenbakmix voor €1,99 ;-)
Heerlijke pepernoten! Om dat ‘smelten’ te voorkomen, kun je margarine gebruiken in plaats van roomboter. Dan gebeurt dat niet. Zijn ze ook gelijk wat minder zacht van binnen!
[…] zie de meest lekkere glutenvrije december recepten voorbij komen: van kruidnoten tot tiramisu en compleet vooruit gedachte kerstdiners. Het kan niet op qua kook- en bakinspiratie. […]
Met kokosbloesemsuiker ipv basterdsuiker is het net iets gezonder en lekkerder.
Met roomboter mag het lekkerst zijn (ik eet normaal gesproken niet anders) maar in het bakken maakt het wel degelijk verschil in structuur. Bij brosse koekjes zou ik derhalve zeker margarine aanbevelen, dus ook bij deze pepernootjes.
@Asia, wel met een halfom mix. Ik vind boekweit juist wel lekker in kruidige baksels, de nootachtige smaak draagt bij. Doe je helemaal boekweit, dan kan het bitter worden en de structuur lukt niet goed. Gebruik bv. 1/3 boekweit, 1/3 bloem (rijstebloem, PAN maismeel, en 1/3 zetmelen (maizena, aardappelzetmeel, tapiocazetmeel).
[…] Lekker bij een kop koffie of thee, of een beker warme chocomel met slagroom. Ik ben er net als de pepernoten, dol […]
[…] Informeer desnoods bij een medewerker. Een lekker recept voor glutenvrije pepernoten vind je hier. Het leuke van zelf pepernoten maken, is dat je dit samen met je kind kan doen. Hij/zij kan dan de […]
[…] Ik was dan ook heel benieuwd welke artikelen uit 2017 het beste zijn bezocht. Wat blijkt?! Het pepernoten artikel uit 2012 scoort het allerbeste… Heel veel oudere artikelen van jaren geleden zoals […]
[…] Voor een uitgebreid fotoverslag van de bereiding kun je ook deze blog van Harmke eens teruglezen >>> Klik hier […]
Doe jij er nooit bakpoeder bij? Ik wel een beetje
Hoi, kan dit ook met alleen amandelmeel?
Helaas zou het dan meteen uiteenvallen.
Bedankt voor dit recept! Ik gebruik het glutenvrije zelfrijzend bakmeel van de Albert Heijn en ze vallen bij iedereen in de smaak!
Hi Hermione, Goed te horen!! Elk jaar weer een hit hè! Dank voor je tip.
Liefs van Miss Glutenvrij