Glutenvrije pindasaus

Glutenvrije pindasaus is geen overbodige luxe! Bij de nasi of een stukje vlees van de barbecue lust ik namelijk graag een flinke schep pindasaus. Helaas zijn de meeste kant-en-klare pindasauzen en ook degene die je nog moet aanlengen met water, niet glutenvrij. Daarom maak ik mijn pindasaus het liefste zelfs. In dit artikel laat ik zien hoe ik mijn pindasaus maak.

Glutenvrije pindasaus kopen?

Natuurlijk is er wel een glutenvrije pindasaus te vinden in de supermarkt, maar in de meeste varianten zit tarwe, dit komt voornamelijk door de sojasaus (met tarwe) die gebruikt wordt. In de (kant-en-klare) pindasaus zitten vaak nog extra toevoegingen en E-nummers, die je helemaal niet in je eten wilt hebben, omdat ze niet zo gezond voor je zijn.

Zelf maken!

Je eigen glutenvrije pindasaus is snel gemaakt met ingrediënten die de meeste mensen wel standaard in huis hebben. Zoals net al genoemd, is het ook vaak gezonder! Heb jij dit al wel eens geprobeerd? Ik deel hieronder een basisrecept. Het is zo gemaakt!

Ingrediënten

 • 3 eetlepels glutenvrije pindakaas
 • 2 eetlepels glutenvrije ketjap (Inproba is glutenvrij)
 • 1 ui
 • 1 theelepel sambal oelek (Yakso is glutenvrij)
 • 2 teentjes knoflook
 • 2 eetlepels donkerbruine basterdsuiker
 • 150 à 200 ml water
 • Scheutje (zonnebloem)olie

collage

Werkwijze

 1. Bak de ui in een scheutje olie;
 2. Doe de sambal erbij en bak deze even mee. Maar start met liever iets te weinig. Bijvoegen kan altijd later, en je wilt het niet té pittig misschien.
 3. Pers de teentjes knoflook en doe die ook in de pan.
 4. Doe de suiker en de ketjap er bij. Roer alles even goed;
 5. Doe de pindakaas erbij en roer goed;
 6. Voeg het water erbij en blijf roeren tot de pindakaas begint de bubbelen. Zet het vuur uit en roer nog even goed.

Deze saus is voor 3 à 4 personen. Als je meer wilt maken, verdubbel dan de ingrediënten. Pindasaus koelt snel af dus zet het met een deksel op tafel of op een warmhoudplaat.

Binnen een paar minuten zet je je eigen gemaakte glutenvrije pindasaus op tafel. Het is echt niet moeilijk. Eet smakelijk!


Bij welk gerecht ga jij de glutenvrije pindasaus maken? Tag ons bij je foto op insta via @missglutenvrij of laat een bericht achter in de comments.