Als je al een tijdje glutenvrij eet dan ken je ze waarschijnlijk al. Maar als je net te horen hebt gekregen dat je glutenvrij moeten eten dan zijn deze handige tips voor in de glutenvrije keuken meer dan welkom.
Vandaag deel ik mijn favoriete glutenvrije foodhacks. Met deze hacks smaakt alles nét ietsje beter, bereid je alles nét ietsje makkelijker en is het glutenvrije dieet eigenlijk helemaal niet meer zo moeilijk. Lees je mee?
1. Glutenvrije pasta
Glutenvrije pasta bestaat (meestal) uit maismeel en/of rijstmeel. Als je dat te lang en te hard laat koken krijg je helaas al gauw één klonterige deegmassa. Met deze foodhacks zet je de lekkerste glutenvrije pasta op tafel.
- Gebruik altijd een hele grote pan. Zo een waarin je pasta echt kan zwemmen.
- Voeg olijfolie en een flinke snuf zout toe aan het kookwater. Net als bij ‘gewone’ pasta. – Zorg dat ‘t water goed kookt voordat je de pasta toevoegt. – Draai het vuur dan meteen weer lager en kook de pasta heel langzaam gaar.
- Blijf de pasta los roeren met een vork! Met liefde ;))
- Zet ’t vuur meteen uit zodra de pasta gaar is en giet de pasta dan ook meteen af.
- Als je de glutenvrije pasta weer wilt opbakken, was de pasta dan even met koud water na. Klinkt gek maar doet wonderen voor de smaak en textuur. TIP: voeg aan de left-over pasta knoflook, peterselie en olijfolie toe, want dit is zooooo lekker!
2. Glutenvrije boterhammen
- Rooster je boterhammen kort, zo krijgen ze meer smaak.
- Wees niet te zuinig met je beleg. Lekker veel humus en wat rucola sla, groene pesto met mozzarella en tomaat en honing met geitenkaas. Wees lekker creatief en beleg je brood met smaakvolle ingrediënten.
- Wentelteefjes. Ook met glutenvrij brood maak je binnen een handomdraai de lekkerste wentelteefjes.
- Tosti’s of panini’s! Waarom een saaie boterham als je ook een heerlijke kunt eten?
- Afbakbroodjes? Kies dan bijvoorbeeld voor afbakbroodjes die je in het vriesvak bewaard. Dat is niet alleen veel lekkerder, je hoeft ook nooit meer oud brood weg te gooien omdat het is blijven liggen.
- Zelf bak ik vaak ook mijn eigen brood. Ik bak mijn glutenvrije brood meestal in een gietijzeren pan met deksel in de oven, zo krijg je een heerlijke korst. Ik gebruik zelf graag de broodmixen van Schär. Met één zak (Schär broodmix) bak ik met gemak 3 grote broden. Dat is nog geen €2,- per brood! Benieuwd naar hoe je een glutenvrij brood moet bakken? Lees dan hier wat tips omtrent het bakken van je eigen glutenvrije brood (klik hier).
3.Zonder pakjes en zakjes!
Vergeet de pakjes en zakjes. Waarom moeilijk doen als ’t makkelijk kan. Ik was altijd uren bezig met het lezen van etiketten. Mijn ogen zijn nog best wel goed, maar die lettertjes bij de ingrediënten worden gewoon telkens kleiner.Breng je eten voortaan lekker zelf op smaak. Met verse kruiden. Zo weet je ook zeker dat er geen gluten in zitten. Daarnaast is het ook nog veel gezonder, lekkerder en een stuk minder tijdrovend.
- Zet altijd wat verse kruiden op je aanrecht
- Koop geen klant en klare sausjes maar zorg dat je alle basisproducten inde keukenkastjes hebt staan. Denk aan tomatenpuree, kokosmelk en glutenvrije bloem voor bijvoorbeeld een bechamelsaus.
- Eet lekker puur natuur. Kies af en toe voor een salade als lunch of een fritata. Met verse producten heb je heus niet altijd een vervangend product nodig.
4. Kliekjes als lunch eten
Ik kook altijd een beetje extra. Alsof er elke avond nóg een eter zou aanschuiven die gewoon nooit komt opdagen. Die kliekjes gooi ik natuurlijk niet weg! Een beter milieu begint tenslotte bij… Juist ja! Mijn kliekjes zijn om mee te lunchen. Van een restje rijst maak ik supersnel een heerlijke salade die ik in een grote glazen pot ook gewoon mee naar het werk neem.
Nog een leuke tip is om altijd een pak glutenvrije wraps ofwel tortilla’s in huis te hebben. Je kunt je kliekjes met wat verse ijsbergsla namelijk ook heel goed in zo’n wrap verpakken en opeens heb je alweer een heerlijke glutenvrije lunch te pakken! Op zoek naar nog meer heerlijke glutenvrije recepten inspiratie klik hier >>>
5. Bakgeheim!
Dit is echt nog een geheimpje onder de glutenvrije bakkers. Maar ik ga het gewoon verklappen. Naast het feit dat je echt áltijd een goed bindmiddel moet gebruiken bij het maken van je eigen glutenvrije meelmixen, zoals xanthaangom, is het ook heel belangrijk dat je altijd je bloem zeeft. Het klinkt misschien een tikkeltje overbodig, maar geloof me: het werkt! Vooral bij glutenvrije meelsoorten wil je zoveel mogelijk luchtigheid nabootsen. Je hebt immers ook geen gluten die het doen. Het zeven van je bloem of glutenvrije bakmix maakt vaak nét dat ene beetje verschil in smaak en textuur. Probeer het de volgende keer eens zelf.