Heb ik coeliakie? Symptomen en oplossing

Heb jij regelmatig last van buikpijn? Heb je problemen met je ontlasting of ben je vaak moe? Dit kan talloze oorzaken hebben, maar misschien vraag je je af: “Heb ik soms coeliakie?” Daar zal je nooit achter komen door een blog, want hier is uitgebreid onderzoek voor nodig. Wel leggen we kort wat uit over de klachten en hoe je er verder achter kan komen of je coeliakie zou hebben.

 

Coeliakie symptomen die vaak voorkomen

Veel personen die coeliakie hebben, hebben buikpijn als ze gluten eten. Dat is een veel voorkomend symptoom. Buikpijn kan veel oorzaken hebben. Ontlastingsproblemen of diarree komen ook vaak voor als symptomen va coeliakie, evenals vermoeidheid, misselijkheid, overgeven en overmatige gasvorming.

 

Symptomen die ook voor kunnen komen

Sommigen die coeliakie hebben, ervaren deze klachten helemaal niet. Bij kinderen is groeiachterstand ook een veel voorkomend symptoom, waardoor huisartsen kinderen door kunnen sturen voor een coeliakie onderzoek. Maar er zijn ook veel symptomen waar lastig een vinger op te leggen is, die als oorzaak coeliakie kunnen hebben. Depressies, problemen met het gebit, weinig eetlust, bloedarmoede of ijzertekort, of constante hoofdpijn. Elk lichaam reageert anders.

 

Wat is coeliakie?

Als je coeliakie hebt, reageert je lichaam met een heftige afweerreactie op alle gluten die binnenkomen via je voeding. Hierdoor wordt de dunne darm beschadigd en worden er antistoffen geproduceerd (onder andere de anti-tTG2). Omdat het lichaam zichzelf beschadigt, wordt coeliakie ook wel een auto-immuunziekte genoemd. Enige oplossing om weer gezond te worden? Het glutenvrije dieet! Meer informatie over coeliakie vind je op onze ‘over coeliakie’ pagina, geschreven in samenwerking met dr. Lisanne Bosch. Zij is gespecialiseerd diëtist in glutenvrij en bied meerdere programma’s en webinars om je op weg te helpen in je glutenvrije dieet.

 

Glutenvrij dieet

De enige oplossing als je coeliakie hebt, is het aanpassen van je dieet… Maar een glutenvrij dieet, hoe werkt dat? Nou, dat is behoorlijk breed en gaat veel verder dan ‘gewoon geen brood meer eten’. Gluten zitten in meer dingen dan je zou verwachten. In brood, pasta en gebak, maar ook vaak in soepen, dropjes, medicatie, bouillonblokjes en sauzen. Ze kunnen overal in verstopt zitten! Dus als je glutenvrij eet, moet je elke verpakking goed nalezen. Ook moeten coeliakiepatiënten letten op kruisbesmetting: alles wat gluten heeft aangeraakt is in principe besmet! Een glutenvrij dieet kan verstrekkende gevolgen hebben, ook op sociaal gebied. Gelukkig delen we regelmatig heerlijke glutenvrije recepten! 

 

recepten coeliakie

 

Heb ik coeliakie?

Misschien herken je je in bovenstaande en zou je meer willen weten om erachter te komen of je coeliakie hebt. Via de website van de Nederlandse Coeliakie Verening kan je een screening test doen. En eerste stap is sowieso een afspraak met je huisarts. Vertel je klachten en dat je aan coeliakie denkt. Je wordt dan verwezen naar een MLD-arts voor verder onderzoek.

 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *