Kerstavond at ik voor het eerst bij mijn moeder deze super lekkere witte kool salade (cowlsla). Ik vond ‘m zo lekker dat ik de salade tijdens de gourmet avond met mijn familie weer maakte. Hij is natuurlijk helemaal glutenvrij en graag deel ik het recept met jullie.

Tijdens het Amerikaanse diner (klik) dat ik kerstavond met mijn familie vierde, kon de coleslaw niet ontbreken. Mijn moeder maakte een heerlijke salade met als basis witte kool. Toen ik de salade zag, was ik niet meteen enthousiast. Ik ben geen fan van rauwe wortel, maar nooit roepen dat je iets niet lust voordat je proeft. En wat is ie fris en smaakvol. Ik maakte de salade zelf voor bij het gourmetten met mijn familie vorige week zondag.

Ingrediënten

 • 3/4 witte kool
 • 2 theelepels zout (voor de kool)
 • 3/4 winterwortel
 • 1 (rode) ui
 • 1 theelepel zout (voor de dressing)
 • 2 theelepels suiker
 • 1 theelepel vers gemalen witte peper
 • 1 dl magere yoghurt
 • 4 eetlepels mayonaise/ fritessaus (van Gouda’s Glorie is glutenvrij)
 • 3 eetlepels witte wijnazijn
 • 1 mespunt mosterd (Franse van Kühne)
 • eventueel rozijnen

Werkwijze

Haal de vuile bladeren van de witte kool en maak 3/4 van de kool in kleine stukjes. Het makkelijkste gaat dit in een keukenmachine zoals ik deed, maar snijden of raspen kan natuurlijk ook. Strooi daarna twee theelepels zout over de kool, laat dit 15 minuten staan. Ondertussen kun je met de overige ingrediënten aan de slag. Spoel na het kwartier je kool goed schoon en maak het droog. Ik deed dit in de sla centrifuge.

Rasp 3/4 van de wortel en snipper de rode ui. Je kunt het ook (zoals ik) in de keukenmachine doen. Ik gebruikte een rode ui, die is iets milder dan een witte, maar de witte variant kan natuurlijk ook gewoon.

Doe alle ingrediënten behalve de witte wijnazijn, wortel en witte kool in een kom. Ik gebruikte in plaats van verse witte peper, witte peper uit een potje omdat ik de verse variant niet in huis had. Hierdoor werd de salade iets pittiger, mocht je ook peper uit een potje gebruiken, neem dan de mildere zwarte variant of doe er iets minder witte peper in als je niet wilt dat de salade te pittig wordt.

Verdun het daarna met witte wijnazijn en proef of het goed op smaak is. Je kunt eventueel extra suiker toevoegen.

Voeg de witte kool en wortel toe en roer alles goed door elkaar. Je kunt er eventueel nog rozijnen door doen, ik vind dit niet lekker dus heb dit ingrediënt weggelaten. Zet hierna je salade in de koelkast. Mijn moeder vertelde dat de salade na een dag in de koelkast te hebben gestaan op z’n lekkerst zou zijn. Dit heb ik gedaan, maar ik vond de salade meteen nadat ik ‘m had gemaakt op z’n lekkerst. Dit doe ik dan ook de volgende keer, want ik maak ‘m zeker vaker. Eet smakelijk!