Zoeken

Het verhaal van Fleur Vermeiren: Topsportzwemster met coeliakie

Als topsportzwemster moet je vaak op reis naar het buitenland. Hoe werkt dit als je coeliakie hebt? Fleur Vermeiren is 20 jaar en zwemster op topniveau vertelt over haar afgelopen reizen. Zij heeft al sinds zij 9 jaar is coeliakie en is geboren en getogen in Antwerpen. Naast haar zwemsport, is zij student geneeskunde.

 

Organisatorische skills

 

“Als ik voor mijn zwemsport op reis ga, vergt mijn glutenvrije dieet soms wat organisatorische skills. In december ben ik naar Melbourne, Australië, afgereisd om er deel te nemen aan het WK korte baan. Hiervoor mocht ik van Glutenvrijemarkt.com een box met lekkere producten ontvangen. Dat kwam goed uit aangezien ik altijd naar het buitenland een “overlevingspakket” met glutenvrije snacks meeneem. De dingen die ik dan vaak meeneem zijn: glutenvrij brood, cornflakes, crackers, pasta en pannenkoeken. De pannenkoeken eet ik altijd de ochtend van mijn wedstrijd, ondertussen is dat een ritueel geworden dat niet verbroken mag worden en geluk brengt!

 

Soms geneer ik me wel wat als andere mensen opmerkingen maken over het feit dat ik zoveel eten meeneem in mijn koffer… Maar vaak wordt wel snel duidelijk dat dit noodzakelijk is voor mij. Voor een wedstrijd is het natuurlijk belangrijk dat je kan eten wat je gewoon bent en dat er geen contaminatie is met gluten. Het laatste wat je wilt, is natuurlijk ziek worden op een wedstrijddag!

 

Onderweg

 

De reis begint al op het vliegveld. Velen zullen al ondervonden hebben dat glutenvrij eten op een vlucht een uitdaging is, dat was hier niet anders. Veel meer dan rijst, kip en fruit moet je niet verwachten.

 

Australië

 

In Australië dacht ik dat glutenvrij eten wel goed zou lukken, maar het hotel in kwestie bleek toch niet zo goed voorbereid als gehoopt. Er wordt vooraf altijd wel doorgegeven dat ik glutenvrij moet eten. Toch wordt daar op het moment zelf niet altijd even veel rekening mee gehouden.

Zo had ik in Melbourne gevraagd naar glutenvrije pasta (omdat ik dat graag eet voor mijn wedstrijd) en kreeg ik raar uitziende deegballetjes van vermoedelijk aardappelen(?), die bijna niet te eten waren. Ze zeiden ook dat ik altijd nog een salade kon nemen. Er waren wel aparte toasters voor glutenvrij brood, maar niet alle coaches of zwemmers in het hotel begrepen voldoende Engels om het onderscheid te begrijpen. De supermarkten daarentegen hadden rayons vol lekker glutenvrij eten, waar ik dan ook gretig gebruik van heb gemaakt ☺.

 

Ervaring in andere landen

 

Ik heb al aan verschillende kampioenschappen deelgenomen en het is altijd een hele ervaring om daar glutenvrij te eten. Mijn beste ervaring tot nu toe was op het WK in Boedapest in juni 2022. Daar hadden ze verschillende soorten glutenvrij brood en kon ik altijd om pasta vragen. In Japan heb je het voordeel dat je gewoon rijst kan eten als ontbijt en gelukkig eet ik heel graag sushi. Mijn papa heeft toen in Tokio in een hotelkeuken aan de staf getoond hoe ze glutenvrije pannenkoeken moesten bakken. In Zuid-Korea konden ze speciaal glutenvrije broodjes voor mij bakken, maar voor de rest was ik daar heel blij dat ik mijn glutenvrije survivalpakketje mee had.

Of het hotel nu goed of minder goed aangepast is, ik ben altijd voorbereid!”

Deze blog is geschreven door Fleur Vermeiren. Vind je het ook leuk om jouw glutenvrije ervaringsverhaal te delen? Mail dan naar: redactie@missglutenvrij.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *