Zoeken

Hoe voorkom je glutenstapeling?

Hoe voorkom je glutenstapeling? Vandaag vertel ik je wat glutenstapeling is. Waarom het goed is er op te letten en hoe je het precies kunt voorkomen. Het zou zonde zijn als je ondanks een glutenvrij dieet toch nog teveel gluten binnenkrijgt. Lees je mee?

 

Houden jullie rekening met glutenstapeling? Ik vind het zelf onwijs irritant. Denk je glutenvrij te eten omdat het product als glutenvrij is bestempeld, ligt er toch nog gevaar op de loer… glutenstapeling.

 

Wat is glutenstapeling?

Een product mag glutenvrij genoemd worden als het minder dan 20mg gluten per kilogram bevat. Dit is jaren geleden zo bepaald d.m.v. Codex Alimentarius en de meeste mensen met coeliakie worden niet ziek van producten met zo’n minimale hoeveelheid gluten erin. Als je veel producten eet die nog een klein beetje gluten bevatten (dus onder die 20mg per kg) kan het zijn dat de totale hoeveelheid gluten die je binnen krijgt bij elkaar opgeteld toch teveel is. Dit noemen we glutenstapeling en dit kan op den duur vervelende klachten geven.

 

Waar ligt de grens?

Hoeveel gluten iemand met coeliakie kan verdragen is per persoon verschillend. Hier kom je alleen achter door het te ondervinden… Dus voel je je toch niet helemaal goed, maar weet je zeker dat je glutenvrij hebt gegeten dan kan glutenstapeling een oorzaak zijn.

 

 

Hoe kan ik glutenstapeling voorkomen?

Wanneer ik een klein beetje gluten binnenkrijg blaast mijn buik op, krijg ik last van lucht in mijn lijf en ontstaat er vaak obstipatie. Deze klachten komen meestal door kruisbesmetting, maar diezelfde klachten ervaar ik ook bij glutenstapeling. Zoals ik al schreef vind ik het maar irritant om rekening te houden met glutenstapeling. Toch probeer ik er wel goed op te letten om zo mezelf te behoeden voor klachten. Er zijn een aantal manieren die voor mij persoonlijk goed werken en waarmee ik glutenstapeling probeer te voorkomen.

 

Pas op met glutenvrij tarwezetmeel

Glutenvrij tarwezetmeel is glutenvrij. De gluten zijn zoveel mogelijk uit de tarwe gehaald en het overgebleven zetmeel mag glutenvrij genoemd worden. Toch blijven er altijd spoortjes gluten achter. Weliswaar onder de 20mg per kg maar er zit een minimale hoeveelheid gluten in. Ik probeer zo min mogelijk producten te eten met glutenvrij tarwezetmeel.

 

Ik heb een tijdje brood gegeten dat gemaakt is met glutenvrij tarwezetmeel, maar ik kreeg na het eten van meerdere boterhammen toch klachten. In die tijd at ik ook crackers gemaakt met glutenvrij tarwezetmeel. Alles bij elkaar opgeteld, was dit blijkbaar toch teveel gluten voor mijn lijf. Ik probeer nu zo min mogelijk glutenvrij tarwezetmeel te eten. Mocht ik het wel eten dan hou ik het bij alleen een broodje of alleen een cracker, niet en en.

 

Vermijd producten met een minimale hoeveelheid gluten

Je bent het vast wel eens tegengekomen, een product waar ‘tarwe’ in zit en dat toch glutenvrij wordt genoemd. Een voorbeeld hiervan is de satésaus van de Albert Heijn. Het liefst kies ik voor een andere satésaus (al vind ik deze wel erg lekker), want dan vermijd ik dat kleine beetje gluten. Of ik kies bewust wel voor deze saus maar let op met andere producten.

 

Producten waarop staat ‘kan sporen bevatten van gluten’ eet ik wel. Dit zegt immers vrij weinig. Lees hier het artikel dat we hier eerder al eens over hebben geschreven.

 

Eet van nature glutenvrij

Dit is eigenlijk nog wel de allerbeste tip: Eet producten die van nature glutenvrij zijn. Dus waar geen bereiding aan te pas is gekomen waarbij een minimale hoeveelheid gluten is gebruikt of dat besmet is met gluten. Denk aan lekkere gezonde verse producten als onbewerkte groenten en fruit, onbewerkte noten, onbewerkt vlees, eieren etc. De natuur produceert gelukkig genoeg glutenvrije producten die we zo kunnen eten. Als je zoveel mogelijk van nature glutenvrije producten eet, heb je vrijwel geen kans op glutenstapeling.

Wij zijn heel benieuwd hoe jij omgaat met glutenstapeling en of jij tips hebt. Laat het weten in de comments.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *