Ongetwijfeld heb je wel eens van rogge gehoord. Maar de belangrijke vraag is: is rogge eigenlijk glutenvrij? Kan je producten met rogge eten als je coeliakie hebt? Laten we dit eens bekijken.
Als je een fan bent van brood, ontbijtgranen of crackers, is de kans groot dat je al eens van rogge hebt gehoord. Dit oude graan wordt veel gebruikt in de keuken, vooral in landen als Duitsland en Scandinaviรซ, waar roggebrood (of “pumpernickel”) een populaire lekkernij is. Maar wat is rogge eigenlijk precies? En, belangrijker nog voor de mensen met glutenintolerantie of coeliakie: is rogge glutenvrij? Laten we dat eens onder de loep nemen.
Wat is rogge?
Rogge (Secale cereale) is een graansoort die al duizenden jaren wordt verbouwd. Het lijkt een beetje op tarwe, maar het heeft een donkerdere, grijsachtige kleur en een iets sterkere smaak. Het wordt vaak verwerkt tot meel en gebruikt in brood, crackers en zelfs whisky. Rogge heeft voedzame eigenschappen. Het wordt veel gebruikt in Duitsland en Scandinaviรซ.
Maar, is rogge glutenvrij?
Helaas is het korte antwoord: nee, rogge is niet glutenvrij. Net als tarwe en gerst bevat ook rogge gluten. Rogge bevat een specifiek type gluten, genaamd ‘secaline’. Voor mensen met coeliakie of een glutensensitiviteit, is rogge dus geen geschikte optie. Zelfs als je geen coeliakie hebt maar wel een gevoeligheid voor gluten, kan rogge problemen veroorzaken, zoals buikpijn, vermoeidheid en een opgeblazen gevoel.
Gliadine en secaline: allebei gluten
Om beter te begrijpen waarom rogge niet glutenvrij is, is het handig om te kijken naar de specifieke soorten gluten die in granen voorkomen. In tarwe vind je bijvoorbeeld gliadine, terwijl rogge secaline bevat. Beide eiwitten vallen onder de noemer gluten, maar ze hebben een iets andere structuur.ย Voor mensen met coeliakie maakt het niet uit of het gaat om gliadine (uit tarwe), secaline (uit rogge) of hordeรฏne (uit gerst); al deze gluten veroorzaken schade aan je darmwand. Rogge is dus een no-go.
Kan je rogge eten als je een tarwe-allergie hebt?
Als je een tarwe-allergie hebt, vraag je je misschien af of rogge dan wel veilig is. Een tarwe-allergie is namelijk iets heel anders dan coeliakie. Maar helaas betekent dit niet dat rogge veilig is om te eten als je allergisch bent voor tarwe. Hoewel rogge en tarwe verschillende soorten eiwitten bevatten (zoals hierboven besproken), kan het zijn dat ze allebei een allergische reactie opwekken bij mensen met een tarwe-allergie. Dit komt omdat de eiwitten in rogge voor je lichaam lijkt op die in tarwe.
Het is dus belangrijk om voorzichtig te zijn en met een arts of allergoloog te overleggen voordat je rogge probeert. Sommige mensen met een tarwe-allergie kunnen rogge verdragen, maar dit verschilt per persoon. Anderen verdragen dit niet. Neem dus geen risico’s zonder professionele begeleiding.
Wat zijn de alternatieven?
Geen zorgen, er gelukkig genoeg alternatieven die wรฉl glutenvrij zijn! Ook al zullen de smaak en structuur wel verschillen van echte rogge. Hier zijn twee opties:
Boekweitmeel: Boekweit klinkt misschien alsof het een soort graan is, maar het is eigenlijk een zaad en volledig glutenvrij! Het heeft een nootachtige smaak en wordt vaak gebruikt in pannenkoeken, pasta en zelfs brood. Boekweitmeel is een perfecte vervanger voor rogge in veel recepten. Qua smaak komt dit ook het dichtste bij rogge.
Quinoameel: Dit voedzame zaad (ja, ook geen graan!) is ontzettend veelzijdig. Quinoa is glutenvrij en bevat veel eiwitten en vezels. Je kunt het gebruiken als basis voor salades, maar wist je dat je het ook als meel kunt kopen?
Glutenvrij alternatief voor roggebrood
Misschien vind je het heel jammer dat je geen roggebrood meer kan eten, omdat je glutenvrij eet. Daarom hebben een glutenvrij alternatief voor je gevonden. Dit brood van Schnitzer. Donker van smaak en kleur, en vast van structuur. Het is ontzettend eiwitrijk en vezelrijk en bevat dus voor een gedeelte ook zwarte quinoameel, wat we hierboven hebben besproken als mogelijk alternatief voor roggemeel.