Is sushi glutenvrij?

Is sushi glutenvrij? Wat ons betreft is dit een belangrijke vraag, want sushi is heerlijk! Sushi eten is het leukst met een gezelschap, maar ook eens als je een avondje alleen op de bank zit met een serie. Maar voor je bestelt een belangrijke vraag: is sushi glutenvrij? En is het veilig als je coeliakie hebt?

 

Veel sushi is niet glutenvrij

Je zou het misschien niet meteen verwachten, maar bij veel sushigerechten worden er ingrediënten gebruikt die niet glutenvrij zijn. Zo zit er in de meeste sojasaus gluten. Dit is hopelijk niks nieuws voor je als je coeliakie hebt! Maar er is meer: in surimi, marinades en wasabi kunnen ook wel eens gluten zitten. Ga er daarom nooit zomaar vanuit dat jouw sushigerecht glutenvrij is.

 

Glutenvrije sojasaus

Als je ergens uit eten gaat, kan je vragen naar glutenvrije sojasaus. Dit hebben ze vaak wel. Bestel je thuis? Zorg dan dat je lekkere glutenvrije sojasaus in huis hebt. Lee Kum Kee is favoriet bij ons, maar ook Kikkoman Glutenvrije Tamari sojasaus is een aanrader!

 

Is wasabi glutenvrij?

Originele wasabi wordt gemaakt van de wasabiwortel, en dan is dit glutenvrij. Maar de wasabi die wij in Nederland krijgen bij sushi, is ‘neppe’ wasabi. Echte wasabi is te kostbaar en hier nauwelijks te verkrijgen. De ‘neppe’ wasabi wordt gemaakt van andere ingrediënten, zoals mierikswortel, die de smaak nabootsen. Soms zitten er smaakversterkers of verdikkingsmiddelen in die gluten kunnen bevatten. Check altijd even de verpakking of vraag het na bij het restaurant waar je eet. De meeste ‘neppe’ wasabi is gewoon glutenvrij overigens!

 

Pas op met marinades

Gemarineerde sushigerechten, of sushi met saus er over is vaak niet glutenvrij. Dit bevat dan vaak tarwe of sojasaus met gluten. Dit geldt dan ook voor kip yakitori en gemarineerd vlees of vis dat vaak ook te bestellen is bij een sushirestaurant.

 

Tempura en crispy sushi is niet glutenvrij

Tempura is een gerecht dat vaak met sushi wordt geserveerd. Het zijn groente- en visstukjes die in beslag zijn gedoopt en vervolgens worden gefrituurd. Het beslag van tempura bestaat normaliter voor een deel uit tarwebloem. Helaas! Tegenwoordig zien we op menu’s ook steeds meer crispy sushi. Als er panko (Japans paneermeel) gebruikt is om sushi een knapperig laagje te geven, bevat dit ook gluten.

 

En surimi?

Ben jij fan van imitatiekrab, oftewel surimi: dan heb je pech. In surimi zit over het algemeen gewoon gluten. Bij sommige groothandels en toko’s kan je het wel glutenvrij vanuit de diepvries kopen. Maar de kans dat de variant bij een restaurant glutenvrij is, is vrij klein.

 

Hoe zit het met sushirijst en (rijst)azijn?

Azijn die wordt gebruikt bij sushirijst bevat nog wel eens tarwe. Maar volgens de NCV kan dit beschouwd worden als een gedistileerde drank. Dat betekent dat de azijn vrij is van gluten, maar dat je het niet kunt consumeren bij een tarweallergie of -overgevoeligheid.

 

Vraag altijd na!

Als je sushi bestelt of uit eten gaat, loont het dus echt om goed na te vragen hoe het zit met gluten. Hoe gaan ze om met kruisbesmetting? Is er een aparte kaart voor glutenvrije sushi? Want of sushi glutenvrij is, is niet direct met een kort ‘ja’ of ‘nee’ te beantwoorden.

 

Zelf sushi maken

Heb jij al wel eens zelf sushi gemaakt? Het is even een kunstje om te weten hoe je de rijst goed kookt om de juiste structuur voor sushi te krijgen en hoe je de sushi goed rolt. Wij hebben vorig jaar dit recept voor Gimbap  geplaatst op Miss Glutenvrij. Dit is een soort Koreaanse sushi. En absoluut het maken waard! Het is ook nog eens echt leuk om te doen.

 

 

Eet jij wel eens ergens glutenvrije sushi? Zo ja, wat zijn dan jouw favoriete hotspots? Zo nee, waarom niet? Laat het ons weten.

2 gedachten over “Is sushi glutenvrij?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *