De term ‘volkoren’ zorgt voor flink wat verwarring. Kan een glutenvrij meel eigenlijk ook volkoren zijn? We zoeken het voor je uit! Laten we eerst uitleggen wat de term volkoren inhoudt. Daarna specificeren we het en vertellen we hoe dit nu zit met glutenvrije meelsoorten.
Wat betekent volkoren?
‘Volkoren’ betekent dat een product is gemaakt van een hele of volledige graankorrel. Dat kan zijn bij bijvoorbeeld brood of pasta, maar ook zilvervliesrijst is een volkorenproduct, aangezien rijst ook een graansoort is. Het gaat in dit laatste geval om de volledige graankorrel: het vliesje zit er nog omheen en er is niks aan bewerkt.
Volkorenmeel
Bij volkorenmeel, je raadt het al, is de volledige graankorrel gemalen tot een meel. Het is anders dan bloem, want hier zijn de zemelen en de kiem uit verwijderd en bevat het dus niet meer de hele korrels. De term ‘volkorenmeel’ is dus veel breder omvattend dan alleen meel gemaakt van tarwe, want ook glutenvrije melen kunnen volkoren zijn. Het zegt meer over de manier waarop product tot stand is gekomen dan over de grondstof zelf!
Glutenvrij volkoren meel
Als je glutenvrij moet eten, vallen er een paar meelsoorten af: tarwe, rogge, haver, kamut, spelt en gerst. Maar: er blijven nog heel veel graansoorten over waar meel gemaakt van kan worden! Rijst is al even genoemd, maar ook gierst, teff, boekweit en haver zijn glutenvrij. Let op: gebruik havermeel alleen met een glutenvrij keurmerk, aangezien de kans op kruisbesmetting hierbij erg hoog is. Deze glutenvrije melen kunnen volkoren zijn.
Glutenvrij volkoren meel van andere gewassen
Niet alleen de bovenstaande graansoorten kunnen gebruikt worden om meel van te maken. Er bestaat ook meel van andere gewassen. Denk aan: quinoa, amaranth, maïs, fonio, aardappelen, yam, cassave, amandel, tapioca, johannesbroodpitmeel. Dit is vaak geen volkorenmeel. Je kan wel zien of het om -bloem of om -meel gaat, want dit staat op de verpakking.
Glutenvrij volkoren brood
Het loont om aandacht te besteden aan de kwaliteit van je glutenvrije brood. Bevat je brood bijna geen volkorenmeel, maar alleen maar bloem of zetmelen? Mensen die coeliakie hebben krijgen door hun dieet vaak minder vezels, foliumzuur, vitamine A, B6, ijzer, B12, calcium en vitamine D binnen. Dit kan lijden tot tekorten. Wist je dat volkorenbrood juist een heel mooie bron kan zijn van ijzer en B-vitamines? Deze heeft jouw lichaam hard nodig als je glutenvrij eet! Volkorenbrood is belangrijk voor een goede spijsvertering en zorgt voor een stabiele energie. Lees hier meer! In samenwerking met bakkerij Petit Four schreven we een blog hierover.
Andere glutenvrije volkoren producten
Ook je glutenvrije pasta is interessant om te checken. Dit kan namelijk van bloem zijn of van volkorenmeel. Als je kiest voor volkorenpasta, zorg je voor meer vezels tijdens je maaltijd. Hier wat lekkere opties voor glutenvrije volkorenpasta! Zo kan je ook kijken of je glutenvrije crackers volkoren zijn, of je wraps of pitabroodjes.
Meer weten over etiketten lezen?
Het lezen van etiketten is soms niet makkelijk als je gebonden bent aan een dieet. En dan moet je ook nog opletten of je gezonde keuzes maakt! We helpen je een handje door deze blog. Ook handig: de website van het voedingcentrum en de NCV.