Heb je buikpijn door gluten? Auw, je hebt regelmatig last van je buik en je vraag je af of gluten de boosdoener zijn? Hoe kom je hierachter? Lees snel verder
Wat zijn gluten
Gluten komen voor in tarwe, gerst, rogge. De meeste mensen eten elke dag producten waar gluten in zitten: brood, pasta, koekjes en meer. Hoewel verreweg de meeste mensen gluten kunnen eten zonder problemen te hebben, hebben sommigen last van gluten. Dit kan verschillende oorzaken hebben.
Coeliakie: Buikpijn door gluten
De meest bekende aandoening waardoor je glutenvrij moet eten, is coeliakie. Het is de belangrijkste oorzaak van buikpijn door gluten. Coeliakie is een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem reageert op gluten. De wand in je dunne darm is helemaal beschadigd door het eten van gluten. Dit kan leiden tot een breed scala aan symptomen, waarvan buikpijn een veelvoorkomende is. Andere symptomen kunnen zijn:
- Diarree of obstipatie
- Opgeblazen gevoel
- Vermoeidheid
- Gewichtsverlies
- Voedingsstoffentekorten
Voor mensen met coeliakie is het essentieel om een strikt glutenvrij dieet te volgen. Er zijn verder geen medicijnen voor en je hebt het voor je hele leven lang. Meer over coeliakie lees je hier op onze eigen Over Coeliakie pagina: Maar er zijn meer redenen waarom je last kan hebben van je buik na het eten van gluten. Die lees je hieronder. Buikpijn door gluten kan meerdere oorzaken hebben, dus ook als je negatief test op coeliakie, kan je buikpijn alsnog door gluten komen.
NCGS: buikpijn na het eten van gluten
Ook als je geen coeliakie hebt, kan je buikpijn krijgen door het eten van gluten. Er is ook een aandoening bekend als ‘Non Celiac Gluten Sensitivity (NCGS). Mensen met NCGS ervaren symptomen die vergelijkbaar zijn met die van coeliakie, zoals buikpijn, opgeblazen gevoel, diarree of constipatie, maar hebben geen schade aan de dunne darm en testen negatief voor coeliakie. Meer informatie over NCGS lees je hier. Er is vrij weinig over bekend of onderzocht.
Tarwe-allergie: buikpijn door tarwe
Een andere mogelijkheden van buikpijn na het eten van gluten, is een tarwe-allergie. Symptomen van een tarwe-allergie kunnen variëren van mild (zoals buikpijn, huiduitslag, of niezen) tot ernstig (zoals anafylaxie, een levensbedreigende reactie). Het is iets heel anders dan coeliakie, omdat het hierbij gaat om een auto-immuunziekte in plaats van een allergie. Ook is je dieet verschillend. Niet alle producten die glutenvrij zijn, zijn tarwevrij. En ook andersom: niet alle producten die tarwevrij zijn, zijn glutenvrij.
Conclusie
Ja, je kunt zeker buikpijn krijgen door gluten, vooral als je een aandoening hebt zoals coeliakie, NCGS of een tarwe-allergie. Zelfs zonder een specifieke diagnose kunnen sommige mensen merken dat het vermijden van gluten hun buikklachten vermindert. Als je vermoedt dat gluten een probleem voor je is, is het belangrijk om met een arts te praten en eventuele nodige tests te laten uitvoeren. Zelfdiagnose en zelfbehandeling kunnen leiden tot verkeerde conclusies en mogelijk gemiste diagnoses van andere medische problemen.
Bij twijfel is een gestructureerde aanpak, zoals een eliminatiedieet onder begeleiding van een voedingsdeskundige of arts, de beste manier om te bepalen of gluten een boosdoener zijn in jouw dieet. Het belangrijkste is om aandacht te besteden aan je lichaam en professioneel advies in te winnen om je gezondheid te optimaliseren.