Klachten darmen

Je nog niet aan het glutenvrije dieet houden als je coeliakie hebt, kan zich uiten in vervelende klachten. Als je niet weet dat je overgevoelig bent voor gluten zijn de klachten vaak ook niet zo duidelijk dat je meteen weet dat je coeliakie hebt. In dit artikel vertel ik over de klachten.

Het begin

Coeliakie wordt op alle leeftijden (nog) ontdekt. Bij mij werd het net na mijn eerste verjaardag geconstateerd. Mijn klachten begonnen toen ik voor het eerst voedsel met granen, brood, soepstengels en pap, at. Mijn lichaam gaf al meteen aan dat het overgevoelig is voor gluten.

Bij anderen wordt de diagnose pas later in de kindertijd of als ze (jong)volwassen zijn gesteld. Dit kan komen doordat het lichaam pas later aangeeft dat het overgevoelig is voor gluten of men ervaart weinig tot geen klachten. De klachten en de ernst ervan verschillen per persoon.

Zware klachten

Individueel verschilt de overgevoeligheid per persoon. Mijn lichaam reageerde heel heftig. Ik raakte zelfs ondervoed doordat al het eten inclusief de bouwstoffen mijn lichaam direct weer verlieten. Tegenwoordig reageert mijn lichaam nog steeds heel heftig op gluten. Mijn lijf staat finaal op zijn kop. Misselijkheid, overgeven, diarree, hoofdpijn en het extreem koud krijgen, zijn reacties van mijn lichaam als het gluten binnenkrijgt. Ook raak ik geïrriteerd, moe en voel ik me lusteloos.

Lichte klachten

Anderen hebben (alleen) last van lichte vermoeidheid en bloedarmoede/ ijzertekort. Pas na de diagnose en een glutenvrij dieet volgen, merken sommigen dat ze zich niet lekker hebben gevoeld. Dit is ook het lastige van coeliakie en daarom wordt de ziekte niet (meteen) herkent. Ook kunnen klachten in de loop van tijd veranderen. Soms verergeren ze in de loop der jaren, maar ze kunnen ook minder worden. Maar zodra je de diagnose coeliakie hebt, heb je levenslang.

Het enige wat helpt om van de klachten af te komen en de beschadiging van de dunne darm te herstellen en in de toekomst te voorkomen, is het glutenvrije dieet. Vaak al na een aantal dagen het dieet volgen, verminderen de klachten en na zes weken zijn bij de meeste coeliakiepatiënten de klachten verdwenen. Hoewel de klachten snel verdwijnen, kan het maanden tot jaren duren voordat de dunne darm weer hersteld is.

De klachten op een rij

 • Diarree
 • Een opgeblazen gevoel
 • Rommelen van de buik
 • Gewichtsverlies
 • Moe en/of lusteloos zijn
 • Stemmingswisselingen
 • Geïrriteerdheid
 • Concentratieproblemen
 • Bloedarmoede
 • Slechte eetlust of juist hele erge honger
 • Aften (witte blaasjes) in de mond
 • Osteoporose (botontkalking)
 • Uitblijven van ongesteldheid

Wat zijn jouw klachten?

Dit artikel is geschreven door Harmke