Koken met olie, wanneer gebruik je welke olie?

Met airfryers en allerlei andere alternatieve manieren van koken, willen we soms gewoon terug naar de ouderwetse manieren waarmee we zijn opgegroeid.

Toen ik opgroeide, bakten mijn vader en ik alles, en dan bedoel ik alles in olie.

 

Voor een kleine terugblik besloot ik enkele van onze meest geliefde gerechten met olie te maken!

 

Nu, als je gerechten klaarmaakt is de kans groot dat er op de één of andere manier olie aan te pas gaat komen. Dan ontstaat vaak vraag: welke olie kan ik nou gebruiken bij dit gerecht?

 

In deze blog staat alles wat je moet weten over olie, vet, bakken en nog veel meer!

 

Soorten olie

Er zijn veel verschillende vetten en oliën waarmee je kunt bakken. Hieronder zijn een aantal soorten onder elkaar gezet met een aantal tips over hoe je ze kunt gebruiken!

 

  • Kokosvet: Kokosvet kan goed gebruikt worden om in te bakken, bijvoorbeeld met een koekenpan of een wok. Kokosvet voegt soms wat smaak toe aan je gerecht maar het kan in veel gevallen alleen maar lekkerder worden met een beetje kokos erdoor.
  • Arachideolie: Arachideolie (pindaolie) is heel goed om mee te bakken omdat het ontzettend heet kan worden (210 graden Celsius). Ook kan het lang achter elkaar verhit worden zonder dat er schadelijke stoffen vrijkomen. Arachideolie is overigens ook heel geschikt om mee te frituren.
  • Olijfolie: Olijfolie kan ook gebruikt worden om mee te bakken. De olie is vloeibaar maar kan wat minder heet worden dan arachideolie. Ook heeft olijfolie een smaakje eraan zitten, dit is meestal geen probleem maar bij sommige gerechten past het niet goed; dus daar moet wel rekening mee gehouden worden.
  • Slaolie: Je kunt slaolie ook gebruiken om te bakken. Er wordt aangeraden om niet op erg hoge temperaturen te bakken, maar het is heel geschikt om op lagere temperatuur te bakken!

 

Sommige oliën kunnen beter gebruikt worden als koude olie. Deze gebruik je meestal niet om te bakken maar als toevoeging bij bijvoorbeeld salades of over brood.

 

  • Hennepzaadolie: Hennepzaadolie wordt vaak gebruikt over sla omdat het een beetje een nootachtige smaak heeft. Een zeer goede toevoeging bij een maaltijdsalade.
  • Koud geperste olijfolie: Er zit aan de koudgeperste olijfolie meer smaak dan aan geraffineerde olijfolie. Daarom is het erg lekker over broodjes, de smaak van de olijf geeft wat extra pit aan de broodjes wat natuurlijk erg lekker is. Je kunt het natuurlijk ook over salades doen om wat extra smaak toe te voegen.
  • Sojaolie: Sojaolie kan gebruikt worden op salades of op groene groenten, dat geeft het een lekker boonachtig smaakje wat er goed bij past!
  • Slaolie: Slaolie is heel geschikt om salades mee af te maken, meestal heeft het een neutrale smaak dus je kunt het lekker maken met kruiden, zout en andere dingen die je er zelf lekker in vindt!

Heb je nog andere inspiraties of tips? Laat je horen in de reacties hier onder!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *