Koreaanse Komkommersalade

Koreaanse Komkommersalade, ook wel Oi Muchim (오이무침) genoemd, is een simpele en pittige salade die goed past bij rijst, noedels en vleesgerechten. Als je de snijtechnieken een beetje doorhebt, kan je dit gerecht in ±25 minuten op tafel zetten. Deze salade is ideaal voor bij de lunch of bij het diner. Oi Muchim is ook nog prima mee te nemen naar feestjes om indruk te maken op je vrienden, familie of collega’s. En het mooie is: dit recept is super makkelijk om glutenvrij te maken.

Deze komkommersalade wordt gemaakt met een onmisbaar ingrediënt in de Koreaanse keuken: gochugaru (고춧가루) oftewel: Koreaanse rode chilipoeder. Deze soort chilipoeder is anders dan de ‘gewone’ chilipoeders uit de supermarkt. Het wordt namelijk gemaakt van zongedroogde grote rode pepers. Daarom is het een stuk milder.
Gochugaru kan je kopen bij verschillende Toko’s. Vaak worden ze verkocht in een grote zak. Er zijn twee varianten: een grovere en een fijngemalen variant. Het maakt niet heel veel uit welke je gebruikt, maar in principe wordt de fijne variant vooral gebruikt voor het maken van sauzen, zoals gochujang. En kijk voor de zekerheid ALTIJD op de verpakking bij de ingrediënten of er geen sporen van gluten in zitten.

Ingrediënten:

      • 1 komkommer of 8 snoepkomkommers
      • 2 el gochugaru (rode chili poeder)
        • Indien je geen gochugaru hebt, kan je ook cayennepoeder gebruiken. Let wel op: dit is veel pittiger. Gebruik daarom 1 el in plaats van 2.
      • 2 teentjes knoflook
      • 1 el sesamolie
      • 2 el rijstazijn
      • sesamzaad
    • Extra opties
      • 0,5 rode peper
      • 1 lente-ui of 1,5 gesnipperde ui
      • 1 el sojasaus (Tamari)
      • 1 el suiker
      • citroensap

Bereiding:

  1. Snijd de komkommer in de gewenste grootte. Een leuke manier om de komkommer te snijden is met de accordeon-techniek. Dit kan je doen door de komkommer tussen twee stokjes te plaatsen en op de korte kant naast elkaar in te snijden. Als je hiermee klaar bent, draai de de komkommer om, zodat je de niet-doorgesneden kant bovenop hebt. Nu snijd je hier op 45º opnieuw op de komkommer in. Nu heb je een accordeon-vormige komkommer! (Voor een voorbeeld: zie filmpje).
  2. Doe de gesneden komkommer met wat zout in een ziplock zakje. Laat dit voor 15 minuten rusten. (Dit is om de komkommer van water te onttrekken, knapperiger te maken en om de smaken beter tot hun recht te laten komen.) Spoel vervolgens het zout goed van de komkommer af in een vergiet.
  3. Pak nu een schaal en doe daar de komkommer in. Voeg de overige ingrediënten eraan toe en mix de salade. Indien je suiker hebt toegevoegd, kan je de salade het beste mixen tot de suiker is opgelost.
  4. Je kan de salade gelijk serveren of even laten marineren.
  5. Let’s Eat! (밥 먹자 Bab Meokja). Het is heerlijk (멋있어요/Mashisoyo)

 

Miss Glutenvrij op TikTok

Leuk nieuws voor TikTok fans! Miss Glutenvrij is nu ook te vinden op TikTok! We zullen leuke filmpjes op ons account plaatsen met lekkere glutenvrije recepten en handige tips! Dit is onze eerste video. Bekijk jij ‘m ook op TikTok? En volg ons hier.
(Let op: in de video worden 4 snoepkomkommers en de helft van de ingrediënten gebruikt.)

@missglutenvrij

Wij probeerden de #viral spicy Koreaanse komkommersalade. Wat een succes! Probeer jij ‘m ook uit? Hij is helemaal glutenvrij! #gluten #glutenvrij #glutenfree #koreanfood #cucumber #cucumbersalad #food #recipe

♬ Heaven – 가호 (Gaho)

Heb jij een leuk/ lekker/ raar viral recept gespot op TikTok? Laat het ons weten via de comments of stuur een mailtje naar redactie@missglutenvrij.nl! Misschien wordt dat dan wel het volgende recept wat we gaan uittesten.
Of heb jij deze Koreaanse Komkommersalade uitgetest? Deel je mening over het recept!

 

Toch liever een ander komkommergerecht? Bekijk dan dit recept voor een glutenvrije pastasalade met komkommer.