Op kerstavond vieren wij al jaren kerst bij mijn moeder en maken we allemaal een gerecht. Als dessert aten we een door mijn zusjes Esther gemaakte glutenvrije lemon cheesecake.

De moeder van Dagmar, een bezoekster van mijn site, moet glutenvrij eten. Daarom bakken Dagmar en haar vader vaak glutenvrije gerechten. Dagmar was zo lief het recept voor een heerlijke glutenvrije lemon cheesecake naar mij te mailen. Mijn zusje Esther verzorgde het dessert tijdens het kerstavonddiner bij mijn moeder. Ik vroeg haar of zij de cheesecake wilde maken, dus doken we afgelopen maandag samen bij mij de keuken in.

Ingrediënten

  • 2 pakjes Schär speculaas (of 200 gram van andere glutenvrije biscuitjes/koekjes)
  • 100 gram roomboter
  • 1 potjes Lemon Curd van Chivers (te koop bij Albert Heijn bij het broodbeleg)
  • 500 gram magere kwark
  • 250 ml slagroom
  • 9 gelatineblaadjes

IMG_0001

IMG_0002Doe de koekjes in de blender/ keukenmachine en maal ze tot kruimels.

IMG_0005Smelt de roomboter in een pannetje. Als de boter gesmolten is doe je het vuur uit en voeg je de kruimels bij de boter. Zorg dat de kruimels en boter goed mengen.

IMG_0007Doe het prutje in een ingevette en met bakpapier bekleedde springvorm en maak hier een mooie bodem van.

Doe de gelatine in koud water en laat het een minuut of vijf weken. Maak vijf à a zes eetlepels water warm in een pannetje. Los hier de uitgeknepen gelatine in op (goed roeren). Klop de slagroom met twee eetlepels suiker stijf. 

IMG_0010Doe de kwark, gelatine en vijf eetlepels lemon curd in een kom. Goed mixen (het lijkt erg vloeibaar door de gelatine, maar als je gaat mixen, komt het goed).

IMG_0011

IMG_0012Als het een egaal mengsel is, spatel je de slagroom erdoorheen (NIET MIXEN).

IMG_0013Doe dit mengsel in de springvorm en laat het minimaal drie uur in de koelkast opstijven. De taart is ook ideaal om een dag van tevoren te maken zoals Esther deed.

cheesecake lemonEventueel kan je nog wat lemoncurd en slagroom op de taart smeren, dit geeft een sterkere citroensmaak en staat extra feestelijk. Ik vond dit erg lekker, maar anderen vonden dit een te sterke citroensmaak hebben. De taart smaakte lekker fris en was zeker geslaagd. Thanks zus voor het maken van deze cheesecake en dank je wel Dagmar voor het delen van dit heerlijke recept!

Het kerstavonddiner bij mijn moeder was erg gezellig en we hebben heerlijk gegeten. Vanavond eet ik bij mijn schoonmoeder en morgen bij mijn vader. De food foto’s van al het lekkere eten deel ik nog in een artikel met jullie.

Fijne kerstdagen gewenst, hoe vieren jullie het en ga je nog lekker eten?