Ons verhaal is niet van een pasgeboren of jong kind met Coeliakie maar van m’n man!
Hij kreeg rond z’n 30e milde klachten die in zo’n 10 jaar daarna uitbreiden naar allerlei serieuze klachten! Hij zelf had iedere keer wel een reden waarom hij die klacht had en zo niet ging hij naar huisarts. Die vond iedere keer wel een andere oorzaak, maar de onderliggende oorzaak kwam nooit op de proppen.

De strijd

Na jaren van telkens weer iets anders, buikpijn, vaak windjes laten die ontzettend stonken én diarree; werd het een dagelijks iets en was het in mijn ogen was het niet normaal meer!
Ook dit keer had m’n man hier een oorzaak voor: hij was werkzaam op een waterzuivering daar zweefden genoeg bacteriën door de lucht, daar had hij de buikklachten van!
Op mijn aandringen én het feit dat hij zienderogen gewicht verloor, is hij weer naar de huisarts gegaan. Die stuurde hem door voor een dikke darmonderzoek maar daar werd niks in gevonden! Nee natuurlijk niet..!

Binnen het half jaar erna viel hij tussen de 25-30 kg. af, van ’n 85 kg. naar ’n dikke 60 kg.!!
Hij zag eruit alsof hij iets serieus onder de leden had…
Hij ging nog wel werken, maar collega’s van m’n man vertelden mij later dat op het werk rond de middag z’n energie op was, hij ging dan ergens zitten en sliep… Hij kwam thuis, at nauwelijks middageten, ging op bank liggen en viel in slaap.
Maar hij wilde niet meer verder voor onderzoek, hij had onderzoek gehad en daaruit was gebleken dat hij niks mankeerde…!
Achter z’n rug om heb ik toen een afspraak bij de huisarts gemaakt. M’n man had ’n vrije doordeweekse dag, wij er naar toe!

De hulp van de huisarts

De huisarts schrok toen hij m’n man zag en zei toen gelijk: de ziekte van Crohn óf Coeliakie. Toen heeft hij waar we bij zaten de internist gebeld waar we nog dezelfde dag terecht konden.
Door een punctie in de DUNNE darm was dezelfde dag al duidelijk dat hij Coeliakie had!
Dag erna werd al een afspraak geregeld bij de internist en diëtiste.
Na uitvoerig uitleg bij beiden, moest ik de 1e week na de diagnose me vooral bezig houden met alles wat met de boterham te doen had.
Ik zag hem helemaal opbloeien, meer energie krijgen én minder buikklachten en diarree!
Week daarna werd me door de diëtiste uitgelegd wat glutenvrij inhield met warm eten, tussendoortjes enz.
Het was in het begin echt opletten wàt er gekocht en gekookt moest worden, vaak ook 2 verschillende dingen, voor m’n man en voor mij en onze 2 zonen.
We hebben ons toen ook lid gemaakt van de patiëntenvereniging voor Coeliakie, waar ik zeker in de begintijd veel aangehad heb!
Binnen het jaar ging hij goed vooruit en was hij de afgevallen kilo’s weer bijna bij en voelde hij zich weer bijna de oude!

Dit is nu ruim 25 jaar geleden, nog altijd volgt hij strikt z’n dieet en ben ik degene die vooral overal op let wat hij mag en niet mag!
En gelukkig is de laatste jaren veel meer glutenvrij verkrijgbaar én op de producten duidelijk leesbaar of gluten er in zitten, wat ik wel een pluspunt vind.
Verder heeft hij geluk dat bakken mijn hobby is. Ik bak geregeld van alles, niet alleen voor ons maar zeker ook voor hem!!

Dit is het verhaal van een van onze lezers. Wil je zelf ook je verhaal (anoniem) delen mail dan naar: redactie@missglutenvrij.nl