Lezersverhaal – Dermatitis Herpetiformis

Achteraf gezien heb ik al bijna mijn hele leven last van mijn huid. In de pubertijd begon het. Het is heel normaal om dan een onrustige huid te hebben; dat hoort er vaak gewoon bij. Het ging bij mij echter niet echt meer over. Hier lees je het verhaal over mijn dermatitis herpetiformis

In de pubertijd begonnen ook de hoofdpijnen. Aanvankelijk bijna elke week maar gelukkig werd dit met een paar jaar wat minder vaak, maar wel met migraine tussendoor. Dat had ik altijd afgedaan als iets dat vanzelf wel weer over zou gaan. En daarbij komt: Iedereen heeft wel eens hoofdpijn.

Verder herinner ik mij dat ik na het avondeten vaak buikkrampen had. Dat is wel weer overgegaan, maar vooral toen ik op mezelf ging wonen en geen toetjes (pap) meer nam.

De verhulling

Jarenlang wist ik niet dat ik ergens last van had of dat er iets aan de hand was. Er was wel eens wat zoals met die hoofdpijn maar dat heeft iedereen wel eens.

Ik ging op een gegeven moment ook maandelijks naar een goede schoonheidsspecialiste en zij deed elke keer zo’n dieptereiniging van de huid oftewel zij prikte alle onzuiverheden weg zodat die geen last konden geven. Dat heeft mij jarenlang geholpen om de klachten in de hand te houden.

Toen zij in 2009 met pensioen ging, werden de klachten van mijn huid erger en ging ging ik er mee naar de huisarts. Die vermoedde een allergische reactie en verwees mij door naar de huidarts in het ziekenhuis voor een huidonderzoek. Ik kreeg van die plakkers op de rug met de meest voorkomende allergenen plus mijn eigen huidproducten. Behalve een lichte overgevoeligheid voor parfum en conserveringsmiddelen kwam er niets uit.

De diagnose

Teleurgesteld in de traditionele geneeskunde kwam ik via een vriendin bij een acupunctuur-arts terecht. Zij leerde mij veel meer water te drinken en niet alleen maar thee. Daarnaast gaf zij aan dat ik een overbelaste lever had met vermoedelijk niet goed functionerende darmen. Met acupunctuur kon zij dat niet herstellen dus verwees zijn mij voor een bloedonderzoek door naar een orthomoleculair diëtist. De diëtist liet mij, na het intake-consult, bloedprikken in het ziekenhuis met een onderzoek naar de vitamines en mineralen die bij coeliakie vaak tekorten laten zien. Zelf kon ik ook een buisje opsturen naar een privé-laboratorium voor onderzoek naar gevoeligheid voor zo’n 100 voedingsmiddelen.

De uitslagen waren voor mij doorslaggevend. Alle tekorten aan vitamines en mineralen wijzen op coeliakie en uit het voedingsmiddelenonderzoek kwam een zware overgevoeligheid voor tarwe en soortgelijke granen, gluten, lactose, melkeiwit en eieren. Direct ben ik overgegaan op een 100% gluten- en melkvrij dieet en de resultaten zijn fantastisch. Mijn huid is heel veel beter geworden en ik heb sinds de aanvang van het dieet vrijwel geen hoofdpijn meer gehad. Ik voel me ook veel beter. Ik wist niet dat dat kon.

Als ik deze informatie op zoek op internet, kom ik uit bij de ziekte ‘dermatitis herpetiformis’, dus ik vermoed dat ik dat heb. Ik heb het de dermatoloog niet meer gevraagd dus de officiële diagnose heb ik niet. Wel ben ik heel teleurgesteld dat zij niet met deze behandeling en/of diagnose kwam.

Aangezien ik me nu zoveel beter voel, en ik behoorlijk overtuigd ben door de resultaten uit het dubbele bloedonderzoek, vind ik verder darmonderzoek niet meer nodig om een officiële diagnose te krijgen. Ik ben glutenvrij en voel me er heel goed bij.

Lees meer over dermatitis herpetiformis op www.huidarts.nl 

Dit is het verhaal van een van onze lezers. Wil je zelf ook je verhaal (anoniem) delen mail dan naar: redactie@missglutenvrij.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *