“Ik at stiekem toch brood” schrijft Laura als ze ons in vertrouwen mailt. Ze vraagt zich af of meer mensen met coeliakie dat doen. Dat je soms gewoon zegt – Fuck it! en dat je dan gewoon zo’n heerlijke boterham met gluten in je mond propt.
Laat ik voorop stellen dat het echt heel onverstandig is om door te gaan met het eten van gluten na je diagnose met coeliakie. Je darmwand raakt beschadigt en de voedselopname verslechterd. Als je wilt weten wat er dan allemaal kan gebeuren raad ik je hier nog even verder te lezen >>> Klachten door coeliakie
Laura is niet achterlijk. Ze snapt heel goed dat het erg onverstandig is om gluten te blijven eten. Ze was al jong toen ze de diagnose coeliakie kreeg en haar ouders hebben altijd heel veel zorg gedragen voor een foutloos glutenvrij dieet. Maar nu Laura zelf kinderen heeft sluipt het er soms gewoon in. “Dan sta ik na een lange dag thuiswerken voor de koelkast en dan denk ik – ach wat maakt het ook uit!”
Schaamte
Laura schrijft dat ze zich er soms best wel voor schaamt. Ze doet het stiekem want haar familie zou zich er meteen mee bemoeien. Ze heeft nauwelijks klachten als ze een keer een broodje met gluten eet. “Het is vooral de smaak en de textuur die ik zo mis”, zegt Laura. Maar ik voel mij erna wel heel erg schuldig. Ik ben moeder van twee kinderen en het is mijn plicht om zo gezond mogelijk te leven. Ik weet dat het slecht voor me is maar toch kan ik mijzelf af en toe niet bedwingen.
Verboden is extra lekker
Er is wel een verklaring vanuit de psychologie en biologie die misschien opheldering geeft. Er zijn diverse stoffen in de hersenen actief in de energie- en beloningscentra en die stoffen reguleren zo de consumptie van eten. Stoffen die eetgedrag stimuleren worden orexigenen genoemd. Stoffen die eetgedrag remmen heten anorexigenen. Een hele belangrijke groep orexigenen zijn de opoΓ―den. Een bekende opoΓ―de is endorfine, een stof die ook betrokken is bij verschillende vormen van genot. Bijvoorbeeld bij een fijne work-out of een andere hele fijne bezigheid (winkwink). Endorfine komt ook vrij bij het eten van iets dat eigenlijk verboden is. In dit geval dus normaal brood. Laura krijgt dus een kick bij het eten van glutenvol brood. En dat kan verslavend worden.
Ons advies
Ons advies aan Laura is om er toch een keer met een arts of voedingsdeskundige over te gaan praten. Misschien zelfs met een psycholoog. Het is niet goed als je jezelf niet kunt bedwingen en dingen eet waarvan je weet dat ze op de lange termijn erg schadelijk kunnen zijn. Ook de emoties die daarna komen kunnen voor veel spanning en stress zorgen. Wij willen Laura bedanken voor haar moedige mailtje en we hopen dat onze lezers er een stukje herkenning in vinden. Coeliakie is niet altijd even leuk en om daar heel af en toe even mee te willen breken, door bijvoorbeeld een normaal broodje te eten is hartstikke normaal. Als het een patroon begint te worden dan heb je misschien hulp nodig. Dat is niets om je voor te schamen.
*Laura is niet de echte naam en vanwege privacyredenen gekozen.
Miss Glutenvrij is geen arts of psycholoog maar wel een ervaringsdeskundige. Bij serieuze klachten en problemen raden wij je aan om contact te zoeken met je huisarts. Vraag om hulp.