Kennen jullie hem nog? Marathonloper Mark ging afgelopen mei (2022) de uitdaging aan om een marathon (42 km) te lopen om geld in te zamelen voor Coeliakie.ย (Lees hier onze blog.)ย Zijn doelbedrag was โฌ422,- euro. Zijn motivatie? Zijn dochter Juliette (2 jaar) heeft coeliakie en hij wilde hier meer aandacht op vestigen! Maar wie is Mark nou eigenlijk? Is het hem gelukt de marathon uit te lopen รฉn zijn doelbedrag op te halen? Lees in deze blog alles over Mark en zijn geweldige initiatief.
Marathonloper Mark is 37 jaar en heeft een vrouw en drie kinderen. Mark en Eline werken beide als beleidsmedewerker en hebben samen รฉรฉn zoon en twee dochters.ย Valentijn (5 jaar), Juliette (2 jaar) en Amรฉlie (1 jaar). Juliette is eind oktober 2021 gediagnostiseerd met coeliakie. En zo begon het idee bij Mark te ontstaan om een marathon te lopen voor coeliakie!
OVER DE MARATHON.
- Je rende de marathon voor je dochter Juliette. Hoe ben je op het idee gekomen?
Eind oktober 2021 werd bij Juliette de diagnose coeliakie gesteld. Samen met mijn vrouw heb ik er vanaf dat moment alles aan gedaan om het thuis zo goed als mogelijk te regelen รฉn onze familie, vrienden, de kinderopvang en buren zo goed als mogelijk te informeren wat wel en wat niet kan.
Het gaat (zoals jullie weten) niet alleen maar om de vraag of het eten al dan geen gluten bevat. Ook over kruisbesmetting en gluten in bijvoorbeeld klei, zonnebrandcrรจme en stiften moet goed worden nagedacht. Wij moesten ons dus behoorlijk verdiepen om zodoende zoveel als mogelijk te weten te komen en dat doe je dan. Zeker voor je kinderen. Maar je wilt meer doen.Meer doen betekende voor ons concreet zoveel als mogelijk aandacht voor coeliakie verkrijgen รฉn een bedrag ophalen voor het verdere onderzoek naar coeliakie. Door het te koppelen aan een marathon had je een goede mogelijkheid om juist dan aandacht te vragen voor dit doel. - Deed je al aan hardlopen of is dit idee echt speciaal hiervoor ontstaan?
Ik heb altijd op voetbal gezeten. Daarna heb ik diverse sporten beoefend, maar met kleine kinderen is de tijd wat schaarser geworden. Met de marathon heb je een specifiek doel waar je voor kunt trainen. Voor die tijd had ik al wel een keer eenย halveย marathon gelopen, dus helemaal onervaren was ik niet. - Hoe heb je je op de marathon voorbereidt?
Ik heb op internet een schema opgezocht. Hiermee kon ik in 18 weken met 4 trainingen per week klaar zijn voor de marathon. - Heb je bijvoorbeeld een speciaal dieet gevolgd?
Ongeveer gelijk met de voorbereiding zijn wij binnen in huisย allemaalย glutenvrij gaan eten. Dat is op alle punten gewoon makkelijker. Zeker omdat mijn dochtertje pas 2 jaar is, wil je geen โbesmetteโ handen of spullen in haar buurt hebben.
De laatste dagen heb ik wel meer aardappelen, rijst en bananen gegeten. En heel veel water gedronken. - Hoe beviel de marathon, hoe waren de eerste kilometers?
De dag van de marathon was een hele warme dag. De eerste kilometers gingen makkelijk. Door mijn shirt met de tekstย voorcoeliakie.nlย viel ik op. Diverse lopers zeiden dat ik goed bezig was en dat zij ook iemand met coeliakie kenden. Een mede-loopster zei zelfs dat zij het zelf ook had. De eerste 30 kilometer vlogen voorbij. - Hoe waren de laatste kilometers, wat was je motivatie om door te gaan?
Daarna werd het opeens zwaar. Terwijl ik op steeds meer plekken kramp had, het erg warm had en ik de kilometers letterlijk aan het aftellen was, dacht ik wel aan het hogere doel. Dat gaf me extra power om door te lopen. Ik was dan ook erg blij dat ik de finish was gepasseerd. - Wat heb je als eerste gegeten nadat je de marathon had uitgelopen?
Na de finish heb ik als eerste water, een banaan, chocomel en een fruitreep gegeten. De rest van de dag heb ik volgens mij non-stop gegeten en vooral heel veel water gedronken haha. - Het doelbedrag was โฌ422 euro. Hoeveel heb je uiteindelijk opgehaald?
Ik hoopte op โฌ422,- euro. Uiteindelijk is het maar liefstย โฌ3065,- euroย geworden!
Over coeliakie:
- Hoe zijn de onderzoeken en diagnosestelling bij jouw dochter verlopen? Duurde het lang of was het juist snel duidelijk?`
Mijn dochter had diverse uiterlijke kenmerken en vormen van gedrag die aan coeliakie te linken zijn. Zelf sta je hier niet bij stil en koppel je het bijvoorbeeld aan het krijgen van een tandje, spanning door de geboorte van haar zusje, een van de vele kinderziekten of gewoon iets dat bij haar hoort.
De juf van haar kinderopvang adviseerde ons om toch een keer naar de huisarts te gaan, omdat zij vond dat zij verhoudingsgewijs veel vaker dan andere kinderen bepaalde klachten had. De huisarts herkende direct de symptomen en stuurde ons naar het ziekenhuis. De dokter kon vrij snel met zekerheid zeggen dat het coeliakie betrof. Dat was toch schrikkenโฆ - Hoe gaat het glutenvrije dieet bij jou thuis?
Het glutenvrij eten gaat goed. We eten thuis allemaal glutenvrij mee met Juliette. Wel zorgen we dat we op werk of op school toch nog voeding met gluten eten. - Wat is het (glutenvrije) favo-product bij jullie thuis?
Bepaalde producten eten we vaker dan voorheen. Je kunt bijvoorbeeld erg veel met zoete aardappelen. De pannenkoeken van banaan, eieren en havermout zijn erg populair. We waren ook erg gelukkig met deย tortillaโsย die we bij de laatsteย glutenvrije marktย hebben gekocht. Tot dat moment hadden we diverse soorten geprobeerd, maar nog niet de echt lekkere gevonden. Deย grote pizzabodems in de aluminiumschaalย zijn ook een heerlijke basis voor een pizza. - Hoe is jullie ervaring met kruisbesmetting en het voorkomen hiervan?
Wij zorgen dat er thuis geen gluten in huis komen. Op de momenten dat je ergens anders bent of ergens naartoe gaat, is dat lastiger. Wij proberen mensen goed in te lichten. Je merkt dat veel mensen van goede wil zijn, maar het eigenlijk niet snappen. Dat gebeurt ook veel bij restaurantjes.
Gelukkig zijn mijn ouders en schoonouders heel betrokken. Zij doen alles voor Juliette en wij hebben bij hen ook het vertrouwen dat zij in goede handen is. - Wat is jouw glutenvrije tip voor de toekomst?
Een paar weken terug waren wij in een supermarkt in Duitsland. Daar had je veel glutenvrije producten. Wat ons daar erg hielp was dat in elk schap in de hele winkel het glutenvrij logo naast de prijs stond in het geval het een glutenvrij product betrof. Daardoor valt je oog toch weer op andere producten. Dat was erg praktisch!