Migraine als voornaamste symptoom van coeliakie? Dit is het persoonlijke verhaal van Marilie. Zij woont in Aalter (BelgiΓ«) en weet pas 4,5 jaar dat ze coeliakie heeft. Hoe is dit voor haar verlopen?Β
Diagnose coeliakie
2 augustus 2018: Dit was de dag waarop alle puzzelstukjes in elkaar vielen; coeliakie. Op het eerste moment voelde ik me opgelucht, het was βmaarβ dat. Wat later kwam het besef dat het toch niet altijd simpel zou zijn om de rest van mijn leven glutenvrij te moeten eten. Ondertussen, bijna 4,5 jaar later, kan ik af en toe heel verdrietig zijn, omdat ik zin heb in bijvoorbeeld een βglutenvolβ belegd broodje. Maar algemeen voel ik me zoveel beter in mijn vel en daar ben ik vooral heel blij om!
Vermoeid en vitaminetekort
De weg die vooraf ging aan de diagnose, was jammer genoeg niet zo simpel. Al zolang ik me kan herinneren, had ik dagelijks last van buikpijn of een opgeblazen gevoel. Na een tijd begin je dan ook te denken dat het wel normaal zal zijn en bij iedereen zo is. Ongeveer vanaf mijn 16e, in 2011, vond mijn mama dat ik βabnormaalβ was. Omdat mensen van mijn leeftijd βs avonds en in het weekend leuke dingen deden, terwijl ik steeds vermoeid in de zetel lag. Volgens de huisarts kwamen de klachten altijd door een vitaminetekort. Maar hoe kwam het toch dat ik altijd te weinig vitamines had?
Migraine door coeliakie
Ergens in datzelfde jaar begon ik ook steeds vaker migraine te krijgen. Op een gegeven moment was dit wekelijks. Ik ging hiervoor in behandeling bij de neuroloog. Er werd mij preventieve medicatie voorgeschreven, maar ik kreeg hierdoor bijna altijd vervelende bijwerkingen. En eigenlijk was er niets wat echt hielp.
Een alerte osteopaat
Tot ik in 2017 naar de osteopaat ging voor mijn migraine, omdat ik alle medicatie beu was. Al heel snel zei hij dat de hoofdpijn wel eens gelinkt kon zijn aan mijn darmen, want die waren zeer gevoelig. Ik moest eens proberen om een tijdje glutenvrij te eten om te zien wat dit met mijn klachten zou doen. (* Zie notitie onderaan artikel) Op dat moment dacht ik dat ik goed bezig was, maar er waren zoveel producten waarvan ik niet wist dat er gluten inzaten, dat ik nog niet Γ©cht glutenvrij aan het leven was.
Breekpunt
Op een middag zakte ik tijdens mijn werk op de grond van de maagpijn. Toen besliste ik om naar de huisarts te gaan en vroeg hem om in mijn bloed de antistoffen tegen gluten te testen. Volgens mijn arts waren die gluten een trend⦠Maar uiteindelijk deed hij wat ik vroeg. Met hoge waarden werd ik doorverwezen naar de gastro-enteroloog en na verschillende onderzoeken werd de diagnose coeliakie eindelijk gesteld.
Als herboren
Ondertussen heb ik nog maar 1 keer per maand migraine en dit is puur hormonaal. Met dank aan mijn darmen, die nu terug in staat zijn om de nodige vitamines op te nemen, heeft de extreme vermoeidheid plaatsgemaakt voor normale vermoeidheid. Zoals we die allemaal wel eens kennen. Ook zijn de buikpijn en het opgeblazen gevoel ondertussen geen dagelijkse kost meer. Dit alles maakt dat ik me echt als herboren voel sinds ik glutenvrij eet.
Volg je gevoel!
Mijn mama heeft een nichtje met coeliakie. Het is voor een stuk door haar diagnose dat wij er zo van overtuigd waren dat dit bij mij ook weleens het geval zou kunnen zijn na wat de osteopaat me had verteld. Mensen die niet bekend zijn met coeliakie en die bij een arts terechtkomen die dit evenmin is, kunnen op die manier jarenlang symptomatisch behandeld worden, waardoor de oorzaak onbekend blijft. Kom dus op voor jezelf en volg je instinct!
Veel liefs,
Marilie
*) Belangrijke aanvulling: Stop nooit zomaar met het eten van gluten als je een diagnose coeliakie moet krijgen. Dit kan je diagnose in de weg staan. Neem altijd contact op met een specialist in coeliakie. Kijk hier voor meer info.Β