Search

Miss Glutenvrij in de Efteling; Waar zelfs glutenvrije sprookjes uitkomen

Nam jij vroeger altijd je droge broodje kaas mee als je erop uitging? Het kan best wat onderzoek kosten om uit te zoeken of je glutenvrij terecht kan op een plek.

Even terug heeft de Efteling contact met ons gezocht om de glutenvrije opties in het park te onderzoeken. Wij hebben aangegeven dat we dit soort onderzoekjes graag doen. Daarop heeft de Efteling ons uitgenodigd om de verschillende horecagelegenheden te bezoeken en uit te testen. Daarom ging de redactie van Miss Glutenvrij op onderzoek uit om te zien hoe geschikt de Efteling is voor een glutenvrij uitje.

 

Na een vriendelijk ontvangst gingen we gelijk naar onze eerste test.

 

POLLES KEUKEN

Na even wat van de vrolijke sfeer geproefd te hebben, gingen we doen waar we voor kwamen: glutenvrije opties uitproberen. In Polles Keuken gingen we een glutenvrije/ lactosevrije pannenkoek proberen. En wat we kregen was geen crêpe, maar een échte Hollandse pannenkoek. Persoonlijk vonden we ‘m wat aan de dikke kant, maar dat is maar net waar je van houdt.

 

Als beleg kregen we twee bakjes erbij. Eentje met mini-marshmallows en eentje met wat fruit (meloen, druif).

 

Op de tafel konden we ook nog gebruik maken van de poedersuiker en stroop van Van Gilse. (Note: Van Gilse stroop is glutenvrij, moor het kan natuurlijk wel zo zijn dat een van de vorige gasten de fles tegen een pannenkoek heeft gehouden.) Overigens stond deze glutenvrije optie niet aangegeven op de menukaart Bij navraag is het wel mogelijk. Het is ook aan te raden om van te voren te reserveren.

 

 

FABULA RESTAURANT

Onze tweede stop was bij Fabula. Het restaurant wat voorheen het horecapuntje ‘de Octopus’ was. In dit restaurant staan elektronische bestelborden. Hier stonden, op het moment dat wij er waren, geen glutenvrije opties aangegeven. Je kunt dus het beste bestellen bij één van de medewerkers achter de toonbank. Handig, want zij weten best wat van allergieën en intoleranties af en kunnen je zo verder helpen aan een lekkere maaltijd.

 

Fabula is een sfeervol restaurant waarbij je een tafeltje kan krijgen op verschillende leuke locaties, zoals in een bamboehutje, in een onderwaterthema, in een junglethema of gewoon buiten op het terras. Bij dit restaurant zijn meerdere glutenvrije opties mogelijk. Wij probeerden de zoete aardappelfriet, de Oceaansalade en een warme vismaaltijd.

 

Op de to-go verpakking van de Oceaansalade was netjes met een sticker aangegeven dat het om een glutenvrije maaltijd ging, Hierbij is dus geen verwarring mogelijk. Wij vinden dat zeker een plusje. Het gerecht is koud en bestaat uit witte rijst, zalm, komkommer, wortel, sojabonen en radijsjes. De saus is hierbij weggelaten. Over dit lekkernij zijn wij enthousiast. Het gerecht is lekker om ter plekke op te eten, maar ook zeer geschikt om mee te nemen naar een andere locatie.

 

We probeerden ook de Oceaanbox: een gekruide, warme kabeljauw met rijst, rozemarijnflatbread en wat groenten. Voor de visliefhebbers onder ons is ook dit gerecht een goede keus. Je kunt dit gerecht ook meenemen in een kartonnen bakje. Dan krijg je er los wat citroen ras-el-hancut boter bij die je over de vis kunt smelten.

 

In dit restaurant kun je ook terecht voor een lekkere snack: zoete aardappelfriet mét mayo (Remia). De mayonaise die hier wordt verkocht is namelijk ook gewoon glutenvrij! Mocht je liever ketchup erbij willen, dan kan dat natuurlijk ook. De frietjes zelf waren lekker van smaak en pasten goed bij het kabeljauwgerecht. Je moet ze wel gelijk opeten, anders worden ze slap.

 

We werden hier ook verrast door iets anders. Bij de kassa kan je ook twee smaken chips kopen van het merk Popchips: zout- en barbecuesmaak.

 

   

 

 

FRAU BOLTES KÜCHE

Ben je nog niet klaar met snacken, of ben je op zoek naar de ‘gewone’ snacks? Dan kun je goed terecht bij Frau Boltes Küche. Dit is een échte snacktent waar je terecht kunt voor friet, kroketten en frikandellen. Op de elektronische bestelborden kun je onder het kopje ‘glutenvrij assortiment kiezen voor allergeenvrije friet, frikandellen of kroketten. Daarbij kan je ook een glutenvrij sausje naar keuze nemen, zoals mayo of ketchup. De glutenvrije frietjes zijn ‘gewone’ aardappelfriet met zout. Deze worden speciaal in een aparte frituur bereid. De frietjes zijn lekker knapperig.

 

 

BACKERY KRÜMEL

Hierna gingen we op weg om de nieuwe bakkerij uit te proberen: Backery Krümel. Deze horecagelegenheid is er in december 2021 bijgekomen en de sfeer is heel gezellig. Binnen ruikt het naar zoetigheden, er staan bloemetjes op de tafels en op de muren hangen vrolijke decoraties.

 

Bij Backery Krümel kan je terecht voor glutenvrije pizza’s, broodjes en brownies.

 

De broodjes waar je uit kunt kiezen zijn witte en bruine broodjes met kaas of ham-kaas. Deze broodjes hebben we niet zelf uitgeprobeerd. Bij deze bakkerij kun je verschillende plaatpizza’s bestellen en er zijn gelukkig ook glutenvrije pizza’s. Er is er eentje met salami en een veganistische met vegan kaas en rucola. Bij aankoop ontvang je twee pizzapunten. De korst van de pizza is lekker knapperig, maar de binnenkant is wat zachter

 

De brownie die je hier kunt kopen, zit nog verpakt in plastic. Je kunt er dus ook voor kiezen dit hapje mee te nemen voor een later geschikt moment. De brownie is lekker smeuig en vol van smaak.

 

 

 

EIGENHEYMER

Verspreid over het park vind je verschillende Eigenheymerlocaties. Hier kun je gefrituurde spiraalvormige aardappelsnacks bestellen. Er is keus uit drie verschillende smaken: zout, paprika en BBQ Al deze smaken zijn ook glutenvrij. De snacks zijn lekker knapperig en smaken een beetje als chips.

 

 

 

SEYLEND FREGAT

Wil je liever iets zoets? Bij Het Seylend Fregat kun je een suikerspin kopen. Het personeel gaf hier heel netjes en duidelijk aan dat de suikerspin zelf glutenvrij is, maar dat er ook broodjes verkocht worden waar kruisbesmetting via de handen. plaats kan vinden. Maar het personeel is zeer behulpzaam en wil de handen wassen voordat jouw glutenvrije suikerspin gemaakt wordt.

 

 

We hebben tijdens ons bezoek aan de Efteling zes van de verschillende horecagelegenheden in het pretpark kunnen uitproberen. Maar dit zijn niet de enige restaurants waar je terecht kunt voor glutenvrij eten. Hieronder vindt je een overzicht van alle horecagelegenheden met glutenvrije opties en daar is te zien wat je hier kan verwachten. Natuurlijk kan je nog steeds je eigen broodjes en snacks meenemen, maar die mag je dan niet in de horecagelegenheden nuttigen.

Aan het einde van de dag gingen we blij en voldaan weer naar huis. In onze tas hadden we nog wat zelfmeegenomen glutenvrije snacks. Voor het geval dat. Die hebben we tijdens ons bezoek niet nodig gehad.

 

 

ONZE CONCLUSIE

Een dagje naar de Efteling met een glutenvrij dieet is heel goed mogelijk. Het personeel helpt je graag verder met je bestelling en denkt goed mee. Wij vonden dat het personeel erg professioneel en zorgvuldig met onze dieetwensen omging. Het was ons duidelijk dat ze ook over voldoende kennis beschikken.

 

Wat zijn jouw ervaringen bij de Efteling? Of zijn er nog andere pretparken die we moeten uitproberen? Laat het ons weten door een reactie achter te laten of een mailtje te sturen naar redactie@missglutenvrij.nl!

 

Dit recept stond in ons tweede Miss Glutenvrij Magazine (Volume 2 Zomer). Meer weten over ons tijdschrift? Klik dan hier.

2 gedachten over “Miss Glutenvrij in de Efteling; Waar zelfs glutenvrije sprookjes uitkomen”

  1. Wat fijn dat artikel over de efteling. Soms stond er niet zoveel over de kruisbesmetting. Hoe zit dat bijvoorbeeld met de pizza’s? In de oven? Flatbread bij de vis? Ben heel benieuwd en heb nu zin om naar de efteling te gaan!

    1. Miss Glutenvrij

      Hoi Carla,
      Bedankt voor je reactie.

      De vraag over de pizza’s is al eerder langsgekomen. Hier is de reactie van de Efteling: “De normale werkwijze is dat de speciale pizzabodems met ingrediënten vanuit nieuwe verpakkingen worden belegd en hierna op speciale bakplaten worden bereid. De bakplaten moeten dan alleen in de deckoven worden geplaatst. Deze oven heeft weinig tot geen luchtcirculatie waardoor we de kruisbesmetting tot een minimum kunnen beperken. Deze werkwijze is gebruikelijk in de markt. Wij hebben dus helaas niet de mogelijkheid om hiervoor een oven te gebruiken waar helemaal geen gluten in worden bereid, zoals we dat bij het friet bakken wel kunnen aanbieden.”

      Uit ons contact en onze ervaringen met de Efteling maken wij op dat ze heel professioneel omgaan met gasten met allergieën en intoleranties. Ze doen goed hun best om het personeel hierin op te leiden en ze houden rekening met kruisbesmetting (ze doen in ieder geval goed hun best).
      Maar natuurlijk raden we aan, zeker voor mensen met coeliakie, om goed te blijven opletten, vragen te stellen en het personeel te observeren. Mocht je tips, feedback of klachten hebben, staat de Efteling er zeker voor open.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *