Je plankje met glutenvrije kookboeken mag in 2024 nog wat groter worden! Er zijn recent namelijk heel wat leuke nieuwe (glutenvrije) kookboeken verschenen. Zo ook “De Glutenvrije Bijbel” van Janneke Vreugdenhil. Een veelbelovende titel, waar we natuurijk graag meer over wilden weten.
We spraken Janneke over haar nieuwe kookboek en mochten deze stiekem al even helemaal doorbladeren. Hoe leuk! We hadden natuurlijk wat prangende vragen voor Janneke en over “De Glutenvrije Bijbel”. Lees je mee?
Even over Janneke
Toen ik ging googelen naar het oeuvre aan kookboeken van Janneke, raakte ik een beetje de tel kwijt. Ze heeft echt al heel veel kookboeken geschreven! Zo zijn er Solo Food, We love Groente, de (eveneens glutenvrije) Koolhydraatarme Bijbel en nog veel meer… Maar ook in de glutenvrije bakwereld heeft zij veel ervaring. Zelf eet zij al 30 jaar glutenvrij en wordt dit inmiddels haar 3e 100% glutenvrije kookboek.
Wat mogen we verwachten van een glutenvrije Bijbel? Zo’n titel schept al hoge verwachtingen.
“Dat is zo. Het moest een dik boek zijn, goed doordacht en compleet. Verwacht een combi van recepten die je echt zal missen als je glutenvrij eet, zoals croissantjes en versgebakken brood. Maar ook veel van nature glutenvrije gerechten uit andere delen van de wereld. De beginnende glutenvrije lezer vindt er veel tips en handvatten om glutenvrij te gaan bakken. (+50 pagina’s vol met tips en hulp). Maar het boek gaat ook echt de diepte in! Het bevat ook mooie uitdagingen voor de ervaren glutenvrije thuisbakkers. “
Op welk recept ben je zelf nou echt trots?
“De pain de campagne, absoluut! Dat brood is zo rijk van smaak, luchtig en met een perfect krokante korst. Een prachtig recept, juist ook voor de gevorderde glutenvrije bakker. Maar ook het stokbrood, de croissants en de chocoladebroodjes mogen er zijn. Deze recepten hadden de meeste aandacht en liefde nodig. Ze zijn heel erg vaak getest. Nu zijn ze perfect. Hoe langer je glutenvrij eet, hoe kritischer je wordt! “
Dus… Even nog over brood.
“Glutenvrij brood is inderdaad een van de belangrijkste onderdelen in dit kookboek. Dit moest gewoon uitblinken. Hoewel ik dus meer glutenvrije kookboeken heb geschreven in het verleden, zijn de broodrecepten in dit boek enorm verbeterd. Veel luchtiger en lekkerder. Dat is het resultaat van veel meer jaren ervaring hiermee. “
Heb je daarom gekozen om eigen bakmixen te gebruiken in je recepten?
“Ja, want brood is bedoeld als voedingsmiddel. Kant-en-klare bakmixen bevatten vaak veel zetmeel en voldoen hierdoor niet aan de basisvoorwaarde: brood moet voedzaam zijn. Ik heb besloten zelf bakmixen te ontwerpen, zodat ik deze zo volkoren mogelijk kan maken. Zelfs de witte broodjes uit het boek bevatten nog 40% volkorenmeel!
Door je brood zelf te bakken, zal dit weer een bron van voedingstoffen worden en kan glutenvrij brood eten weer gezond worden.”
Welk glutenvrije ingrediënt vind jij dat meer in het zonnetje gezet zou mogen worden?
“Fonio! Dat is een oergewas uit Afrika, dat hier nog niet erg bekend is. Je komt het soms als zaad tegen, maar als meel is het nauwelijks te vinden. Het is heel gezond, voedzaam en goed te gebruiken in zowel hartige als zoete recepten. Ik hoop dat fonio breder bekend gaat worden. In mijn boek staat een recept van Gerard en Suus voor een glutenvrij Foniobrood. Gerard en Suus verkopen in hun bakkerij glutenvrij foniomeel, volgens mij als enige in Nederland. (Klik hier voor hun website)
Wat is jouw wens voor de koper van jouw boek?
“Dat is vooral meer zelfvertrouwen! Maak glutenvrij bakken je zó eigen, dat je gaat durven variëren op mijn recepten en ze aanpassen aan je eigen smaak. Als je net begint met glutenvrij bakken, is het heel belangrijk dat je recepten goed leest en opvolgt. Maar mijn wens is dat je de touwtjes in de toekomst zelf in handen leert te houden. Daar is vertrouwen en basiskennis voor nodig. Dit boek zal dit je beide geven, hoop ik!
Ik wil met mijn boek de beginnende glutenvrije eter echt bij de hand nemen. Maar ik weet dat veel personen die al járenlang glutenvrij eten, ook nog steeds bepaalde recepten ontwijken. Bijvoorbeeld het bakken van een lekker glutenvrij brood. Zonde, want het is echt veel lekkerder en veel voedzamer. Dit boek helpt je om die uitdagingen aan te gaan.”
De Glutenvrije Bijbel kopen? Vanaf 24 september is deze te koop in boekwinkels en online. Klik op de afbeelding voor een link naar het boek.