Glutenvrij of niet, iedereen is het erover eens: het lekkerste brood is zelfgebakken brood. Hieronder vind je een recept voor heerlijk ‘overnacht-brood’ met zaden, gemaakt door Aya Glutenvrij. Geniet ervan!
Overnacht-brood
Vegan en glutenvrij
Ingrediënten:
- 500 gram broodmix boerenbruin (Le Poole)
- 2 theelepel instant gist
- 1 theelepel suiker (of honing)
- 2 theelepels (bakkers)zout
- 2 eetlepel olijfolie
- 1 eetlepel lijnzaad
- 1 eetlepel chiazaad
- 2 eetlepel pompoenzaden
- 400 ml warm water
- Extra: rijstmeel
Aanwijzingen:
-
- Neem 100 ml van het water en doe daarin de gist en suiker. Roer het door en laat het staan totdat het gaat schuimen.
- Neem een kom en meng daarin het meel en het zout samen.
- Maak een kuil in het midden en giet daarin de olie en het gistmengsel. Roer alles door terwijl je geleidelijk het overige water toevoegt.
- Voeg nu de zaden toe en kneed/ roer het deeg nog eens goed door.
- Vorm met een deegschraper een bol van het deeg en vet deze in met wat olie.
- Dek de kom af en laat het rijzen voor de hele nacht, minimaal 12 uur en maximaal 18 uur.
Volgende ochtend:
- Leg een vel bakpapier op het werkblad en strooi er rijstmeel op.
- Stort daarop het deeg en strooi er rijstmeel overheen. Vorm voorzichtig het deeg (met draaiende bewegingen) tot een mooie bol zonder de lucht uit te drukken.
- Zet het deeg met bakpapier en al terug in de kom. Dek het af en laat het weer rusten voor 1 uur.
- Verwarm de oven met de gietijzeren pan erin op 230 graden voor 30 minuten.
- Haal de pan uit de oven en leg het deeg met bakpapier erin.
- Bak het brood 30 minuten met deksel op de pan en daarna nog eens 15-20 minuten zonder deksel.
- Laat het brood goed afkoelen op een rooster alvorens deze aan te snijden.
En zo maak je een heerlijk glutenvrij, vegan overnacht brood!
Eet smakelijk!
Dit recept is gemaakt door: Aya Glutenvrij. Vind ze op instagram voor meer glutenvrije recepten op @ayaglutenvrij.