Glutenvrij of niet, iedereen is het erover eens: het lekkerste brood is zelfgebakken brood. Hieronder vind je een recept voor heerlijk ‘overnacht-brood’ met zaden, gemaakt door Aya Glutenvrij. Geniet ervan!

Overnacht-brood

Vegan en glutenvrij

Ingrediënten:

  • 500 gram broodmix boerenbruin (Le Poole)
  • 2 theelepel instant gist
  • 1 theelepel suiker (of honing)
  • 2 theelepels (bakkers)zout
  • 2 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel lijnzaad
  • 1 eetlepel chiazaad
  • 2 eetlepel pompoenzaden
  • 400 ml warm water
  • Extra: rijstmeel

Aanwijzingen:

    1. Neem 100 ml van het water en doe daarin de gist en suiker. Roer het door en laat het staan totdat het gaat schuimen.
    2. Neem een kom en meng daarin het meel en het zout samen.
    3. Maak een kuil in het midden en giet daarin de olie en het gistmengsel. Roer alles door terwijl je geleidelijk het overige water toevoegt.
    4. Voeg nu de zaden toe en kneed/ roer het deeg nog eens goed door.
    5. Vorm met een deegschraper een bol van het deeg en vet deze in met wat olie.
    6. Dek de kom af en laat het rijzen voor de hele nacht, minimaal 12 uur en maximaal 18 uur.

    Volgende ochtend:

    1. Leg een vel bakpapier op het werkblad en strooi er rijstmeel op.
    2. Stort daarop het deeg en strooi er rijstmeel overheen. Vorm voorzichtig het deeg (met draaiende bewegingen) tot een mooie bol zonder de lucht uit te drukken.
    3. Zet het deeg met bakpapier en al terug in de kom. Dek het af en laat het weer rusten voor 1 uur.
    4. Verwarm de oven met de gietijzeren pan erin op 230 graden voor 30 minuten.
    5. Haal de pan uit de oven en leg het deeg met bakpapier erin.
    6. Bak het brood 30 minuten met deksel op de pan en daarna nog eens 15-20 minuten zonder deksel.
    7. Laat het brood goed afkoelen op een rooster alvorens deze aan te snijden.

En zo maak je een heerlijk glutenvrij, vegan overnacht brood!

Eet smakelijk!

Dit recept is gemaakt door: Aya Glutenvrij. Vind ze op instagram voor meer glutenvrije recepten op @ayaglutenvrij.