Vandaag een klassieker die ik niet uit mijn leven kan denken. Heerlijk als anti-kater ontbijt, maar ook als tussendoortje, avondmaaltijd of meeneemlekkernij: de pannekoek. Ik laat je zien hoe ik mijn pannekoeken maak.

Met donkerbruine basterdsuiker eet ik mijn pannekoek het liefst, maar stroop erop gaat er ook goed in. Vroeger maakte mijn moeder wel eens een pannetje champignon ragout. Dit vind ik ook nog steeds heel erg lekker op een pannekoek. En in een pannekoekrestaurant bestel ik graag een pannekoek met geitenkaas, spekjes, honing, noten en rucolasla. Variaties genoeg! Ik laat je zien hoe ik een basic pannekoek maak. Wat je er daarna op doet, kan van alles zijn. Het smaakt vaak allemaal heel erg lekker en vult goed. Als ik mijn glutenvrije brood zat ben, bak ik graag een pannekoek. Even een andere smaak en toch raak ik vol.

Ingrediënten (voor zo’n 6 pannenkoeken)

  • 125 gram glutenvrij meel
  • 330 ml melk
  • 2 eieren
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • Boter om in te bakken

IMG_0094

Doe alle ingrediënten in een kom. Mix alles goed met een mixer zodat alle klonten er uit zijn. Wil je meer pannenkoeken verdubbel dan de hoeveelheden zoals ik heb gedaan. Mijn vriend eet namelijk ook graag mee van mijn pannenkoeken.
IMG_0095

Zet twee pannen op hoog vuur, ze moeten goed warm worden. Doe wat boter in de pan. Wees niet te zuinig, want die lekkere smaak komt ook vooral door het vet dat je gebruikt. Ik gebruik vloeibare boter, lekker makkelijk en geen gedoe met een blok boter en een mes. Gebruik bij elke pannenkoek opnieuw weer boter.

IMG_0096Om het beslag in de pannen te doen gebruik ik een soeplepel. Ik vul de lepel niet helemaal, want ik wil dunne pannenkoeken. Het is even proberen wat de juiste hoeveelheid is. Hoe dunner de pannenkoek, hoe lekkerder ik ze vind, want des te meer kan ik er van op ;).

IMG_0098Bak door tot al je beslag op is. Leg de pannenkoeken die klaar zijn op een bord met daaroverheen nog een bord, zo blijven ze warm. Als je alle pannenkoeken klaar hebt, keer je de borden terwijl ze nog op elkaar zitten om. Zo eet je als eerste je eerst gemaakte pannenkoek en zijn ze allemaal warm. Je zou de pannenkoeken ook even in een warme oven kunnen zetten zodat ze warm blijven.

Wanneer de pannenkoeken afgekoeld zijn, kun je ze ook in de magnetron makkelijk opwarmen, al vind ik ze koud ook heel lekker. Om een pannenkoek mee te nemen rol je ‘m in aluminiumfolie en doe je ‘m eventueel nog in een bakje. Eet smakelijk!