Vandaag een klassieker die ik niet uit mijn leven kan denken. Heerlijk als anti-kater ontbijt, maar ook als tussendoortje, avondmaaltijd of meeneemlekkernij: de pannekoek. Ik laat je zien hoe ik mijn pannekoeken maak.
Met donkerbruine basterdsuiker eet ik mijn pannekoek het liefst, maar stroop erop gaat er ook goed in. Vroeger maakte mijn moeder wel eens een pannetje champignon ragout. Dit vind ik ook nog steeds heel erg lekker op een pannekoek. En in een pannekoekrestaurant bestel ik graag een pannekoek met geitenkaas, spekjes, honing, noten en rucolasla. Variaties genoeg! Ik laat je zien hoe ik een basic pannekoek maak. Wat je er daarna op doet, kan van alles zijn. Het smaakt vaak allemaal heel erg lekker en vult goed. Als ik mijn glutenvrije brood zat ben, bak ik graag een pannekoek. Even een andere smaak en toch raak ik vol.
Ingrediënten (voor zo’n 6 pannenkoeken)
- 125 gram glutenvrij meel
- 330 ml melk
- 2 eieren
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- Boter om in te bakken
Zet twee pannen op hoog vuur, ze moeten goed warm worden. Doe wat boter in de pan. Wees niet te zuinig, want die lekkere smaak komt ook vooral door het vet dat je gebruikt. Ik gebruik vloeibare boter, lekker makkelijk en geen gedoe met een blok boter en een mes. Gebruik bij elke pannenkoek opnieuw weer boter.
Om het beslag in de pannen te doen gebruik ik een soeplepel. Ik vul de lepel niet helemaal, want ik wil dunne pannenkoeken. Het is even proberen wat de juiste hoeveelheid is. Hoe dunner de pannenkoek, hoe lekkerder ik ze vind, want des te meer kan ik er van op ;).
Bak door tot al je beslag op is. Leg de pannenkoeken die klaar zijn op een bord met daaroverheen nog een bord, zo blijven ze warm. Als je alle pannenkoeken klaar hebt, keer je de borden terwijl ze nog op elkaar zitten om. Zo eet je als eerste je eerst gemaakte pannenkoek en zijn ze allemaal warm. Je zou de pannenkoeken ook even in een warme oven kunnen zetten zodat ze warm blijven.
Wanneer de pannenkoeken afgekoeld zijn, kun je ze ook in de magnetron makkelijk opwarmen, al vind ik ze koud ook heel lekker. Om een pannenkoek mee te nemen rol je ‘m in aluminiumfolie en doe je ‘m eventueel nog in een bakje. Eet smakelijk!
wanneer is er een proeverij van Missglutenvrij? schrijf mij maar vast in
Het grote voordeel van pannenkoeken vind ik dat je ze echt met alle soorten glutenvrije bloem kan maken. Het luistert helemaal niet zo nauw. Ideaal dus om bloem mee op te werken die je niet zo lekker vindt voor brood of gebak.
Ben ik helemaal met je eens! Kies je lievelingsbloem en je krijgt super lekkere pannenkoeken.
Ik maak vaak de bretonse galettes, pannenkoeken gemaakt van boekweit meel. Je moet ze wel beleggen met hartig beleg, want zoet is niet zo lekker. Het originele Bretonse recept is boekweit meel met water en een flinke schep zeezout, meer niet. Super eenvoudig en heerlijk met kaas, worst (a la Bretonne) of een sauce Normandie (ragout van champignon en ui, waarbij je de ragout dan kan maken met een glutenvrij meel als boekweit of mais. Yum!
Hoi Lisa,
Blini’s maak ik ook met boekweitmeel en dan beleg ik ze hartig. Die zijn ook heel lekker!
Bedankt voor het recept Lisa, ben er erg blij mee.
[…] pannenkoekontbijt op donderdagochtend. Bekijk hier (klik) het recept hoe ik mijn pannenkoeken […]
[…] voor mij. Mijn moeder maakte dit altijd voor me. Ik maakte zelf de glutenvrije pannenkoeken volgens eigen recept. De ragout maakte ik ook zelf en was heel goed gelukt en heerlijk smaakvol. Het recept hiervoor […]
[…] Het recept voor mijn zelfgemaakte pannenkoeken vind je hier. […]
Hallo,
Ik bak ze met de mix van Albert Heijn zijn heel lekker en gemakkelijk,bedankt voor de inlichting (Belg )
Cool en lekkker bedankt
[…] op een glutenvolle pannenkoek. Omdraaien gaat ietsje lastiger dan met mijn (tot nu toe favoriete) eigen recept, maar als je een dunne pannenkoek maakt, lukt het draaien […]
[…] zelfgemaakte pannenkoeken (recept), ook lekker om koud te […]
Ik had eigenlijk gehoopt op iets specifiekers dan ‘glutenvrij meel’ als ingredient. Ik heb hier meel van teff, boekweit, amarant, sorghum, rijst en mais. Ik denk dat ik alles maar door elkaar doe en kijk wat er gebeurd. Behalve boekweit want dat is vies.
Het bleef bij mij maar uit elkaar vallen, heb je tips?