Pepernoten, ik houd van dit snoepgoed. Gelukkig kan ik ze heel gemakkelijk zelf glutenvrij maken. In dit artikel vertel ik hoe ik dat doe.

Wat zijn pepernoten lekker! Of kruidnoten, want dat zijn het eigenlijk, maar ik noem ze altijd pepernoten, zoals zoveel mensen. Als ik ze gebakken heb, zijn ze vrijwel altijd binnen een dag (soms twee dagen) op.

Pepernoten is van dat heerlijke doorvreet snoepgoed. Ik heb wel eens glutenvrije pepernoten gekocht, maar wat zijn die dingen belachelijk duur. Je betaalt gemakkelijk vijf euro voor een zakje van 200 gram. Om daar zoveel geld aan uit te geven, daar pas ik voor. Ik maak ze liever zelf. Vers, goedkoop en nog lekkerder ook. Want met weinig en goedkope ingrediënten maak je in een handomdraai heerlijke (glutenvrije) pepernoten.

Ingrediënten glutenvrije pepernoten/kruidnoten

  • 150 gram glutenvrije bloem (bijvoorbeeld mix C van Schär, maar ander meel kan natuurlijk ook)
  • 75 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 90 gram boter (roomboter is het lekkerst, maar margarine kan ook)
  • 10 gram (koek- en) speculaaskruiden
  • 2 eetlepels melk (eventueel water, als je geen melk in huis hebt)

Pepernoten lukken met (bijna) alle soorten glutenvrij meel. Kijk dus even wat je nog in huis hebt en wat op moet. Ik gebruikte mix C van Schär, maar ik heb dit recept al met alle soorten meel gemaakt en het lukt altijd, kies wel voor witte basic mix.

IMG_0052

Weeg de ingrediënten af en snij de boter in kleine stukjes. Doe alles in een kom en kneed tot er een bal ontstaat.

IMG_0053

Leg bakpapier op een bakplaat en draai uit je deegbal kleine balletjes. Die leg je op de bakplaat. Zet je bakplaat in een voorverwarmde oven op 140/150 graden. De oven mag niet te warm zijn want dan ‘smelten’ je pepernoten en wordt het één grote koek. Je kunt de oven beter wat lager verwarmen en de pepernoten iets langer in de oven doen dan andersom. De pepernoten moeten zo’n 20 à 25 minuten in de oven.

Laat je pepernoten als ze klaar zijn goed afkoelen, want dan zijn ze het lekkerst. Ze worden dan lekker hard en knapperig.


En (vr)eten maar. Eet smakelijk!

Bewaar je pepernoten in een afgesloten bakje of een snoeppot met deksel, dan blijven ze het lekkerst. Het is erg leuk om met (je) kinderen pepernoten te maken. Zij kunnen dan de balletjes draaien. Ik herinner me nog goed dat ik dit als kind ook altijd mocht doen tijdens de Sinterklaasperiode.

Houden jullie ook zo van pepernoten? En heb je ze wel eens zelf gemaakt?