Hij komt, hij komt, de lieve goed Sint. Zaterdag is de beste man weer in ons land en als voorproefje, maakte ik glutenvrije speculaasbrokken. 

Zelfs als de sint nog niet in het land was, sloegen mijn moeder en ik al aan het glutenvrij bakken. We maakten pepernoten, gevulde speculaas en speculaasjes, ik ben er zo dol op. Met veel plezier zet ik deze traditie voort, de geur van speculaaskruiden vind ik één van de lekkerste om in huis te ruiken. Ik maakte daarom speculaasbrokken, geïnspireerd door Jeandrine, dit is het recept.

Ingrediënten

  • 100 gram mix C van Schär
  • 2 gram bakpoeder
  • Snuf zout
  • 5 gram speculaaskruiden
  • Halve eetlepel fiberhusk
  • 60 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 75 gram roomboter uit de koelkast
  • 5 gram melk
  • 1 ei
  • Zo’n 30 garneer amandelen

Meng alle droge ingrediënten. Snij de roomboter in kleine stukjes en voeg dit toe aan het meelmengsel. Roer het ei los. Giet de melk en 2 eetlepels van het ei bij het meelmengsel en kneed een soepele deegbal. Zorg dat er geen scheurtjes in het deeg zitten. Neem een flink stuk plasticfolie en leg de deegbal ertussen. Rol met een deegroller over het folie tot het deeg een halve centimeter dik is, vouw het plastic dan helemaal dicht. Leg het deeg op een bord en zet dit een half uur in de koelkast.

Verwarm de oven  op 170 graden (boven en onder). Leg de deegplak (zonder plastic) op bakpapier op een bakplaat en druk de amandelen er in. Pak een bakkwastje en bestrijk het deeg met ei. Zet de bakplaat 35 à 40 minuten in de oven. Laat de speculaas afkoelen en breek in brokken.

Opmerking: Je kunt eventueel ook koek- en speculaaskruiden gebruiken, deze wordt vaak in de supermarkt verkocht. Speculaaskruiden koop je bij speciaalzaken en online.

Foto 20-10-15 12 13 35
Klaar om in de oven te gaan.

Eet smakelijk!