Voor een flinke punt glutenvrije appeltaart mag je me ’s nachts wakker maken. Graag deel ik het recept van de glutenvrije roomboter appeltaart die ik laatst bakte.

Ik kon me niet eens meer herinneren wanneer ik voor het laatst een punt appeltaart at. In een opwelling kocht ik een zak Elstar appels, terwijl ik eigenlijk nooit zo een appel eet. Maar warm of in een gerecht vind ik ze zalig. De hoogste tijd dus om met die appels een appeltaart te bakken. Ik bakte de taart voordat ik op bezoek ging bij mijn vader en zijn vriendin. Met een flinke klodder slagroom op onze ook flinke punten hebben we lekker zitten smullen.

Ingrediënten  (Voor 6 à 8 personen)

  • 200 gram Mix C Schär + iets extra
  • 150 gram roomboter + iets extra
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • 1,5 groot ei
  • 30 gram rozijnen
  • +/- 4 appels (Jonagold of Elstar)
  • 40 gram suiker (voor vulling)
  • 1 ruime theelepel kaneel

Werkwijze glutenvrije roomboter appeltaart

Verwarm de oven voor op 180 graden (boven en onder). Wel de rozijnen in heet water. Zorg dat de roomboter op kamertemperatuur is. Komt de boter uit de koelkast, verwarm deze dan 20 seconden in de magnetron. Doe de boter, mix C, 100 gram basterd suiker en 1 ei in een kom. Mix met de deeghaken of met de hand tot een mooi glad deeg. Gebruik een springvorm van 24 cm doorsnee. Bekleed de bodem met bakpapier en besmeer de zijkanten met roomboter. Bekleed de vorm met het deeg. Hou een deel over voor de bovenkant van de taart.

Schil de appels en snij in partjes. Mix de rozijnen, suiker en kaneel door de appels. Stort het appelmengsel in de springvorm. Bestrooi het aanrecht met wat meel. Rol het overige deeg met een deegroller en snij hier stroken uit. Leg deze over het appelmengsel. Besmeer het deeg met ei. Zet de springvorm 50 minuten in de oven.

Mooi is ie hé.