Wij krijgen vaak de vraag of we een goed recept voor glutenvrij brood uit de broodbakmachine weten. We gingen voor je aan de slag en kwamen uit op dit basisrecept. We laten je stap voor stap weten hoe ook jij voortaan je eigen glutenvrije brood uit een broodbakmachine kan eten. Elke dag vers brood klinkt goed nietwaar?

recept glutenvrij brood uit de broodbakmachine

Ingredienten:

  • 25 gram gesmolten boter of plantaardige olie
  • 1 tl zout of bakkerszout
  • 1 el honing of andere zoete smaakmaker
  • 350 ml lauw water
  • 400 gram glutenvrije broodmix
  • 1 zakje gedroogde gist *ongeveer 5 gram

Aanwijzingen:

  1. Plaats alle ingrediënten zorgvuldig in het bakblik van je broodbakmachine. Begin met alle droge ingrediënten en voeg dan pas de natte toe.
  2. Start het glutenvrije of korte programma en kijk na ongeveer 2 minuutjes of je het deeg even moet helpen door emt een spatel ook de zijkanten aan de bol toe te voegen. Zo krijg je een mooi brood, het oog wil immers ook wat.
  3. Laat het brood na het bakken afkoelen op een rooster.

Hoe weet je of het brood goed is gelukt?

Het brood is goed gelukt als het niet meer nat is en hol klinkt. Meestal staat de bovenkant een beetje bollig. Na het afkoelen en bij het aansnijden ziet de binnenkant er mooi droog en luchtig uit. Als het brood toch is ingedeukt kun je de volgende keer minder water toevoegen. Per machine zijn er namelijk wel wat verschillen m.b.t. de hoeveelheid vocht die het glutenvrije brood nodig heeft.

Varieer met je ingrediënten

Durf je recept ook aan te passen en gebruik steeds andere smaakmakers. Mix en match met verschillende glutenvrije broodmixen en voeg eens lekker veel zaden of rozijnen aan je deeg toe. Lijnzaad is ook een hele gezonde aanvulling op een glutenvrij dieet. Wij maken zelf meestal een bruin brood met zonnebloempitten en sesam. Heerlijk toch!

Op zoek naar nog meer heerlijke glutenvrije broodrecepten? Kijk dan eens hier >>>

Is jouw recept ook zo goed gelukt? Deel je brood met de #missglutenvrij op instagram >>>