Recept

Appeltaart mét bakkersroom zónder gluten

Sommige recepten zullen nooit verdwijnen, ze zijn al zo oud, zo vaak gemaakt en iedereen maakt ze nét even anders. Als ik appeltaart zeg dan weet haast iedereen wel een heerlijk familierecept.

 

Ik probeer al jaren verschillende appeltaarten te bakken. Een veelvoorkomend probleem bij glutenvrije appeltaart is dat hij toch al gauw erg droog smaakt en snel uiteen valt. Met dit recept is ook daar aan gedacht. Een heerlijke laag bakkersroom maakt de appeltaart lekker romig en zorgt meteen voor een mooie verbinding met de bodem waardoor deze precies goed is en niet droog wordt.

 

Hieronder het recept voor appeltaart mét bakkersroom en zónder gluten. De allerlekkerste. Proef zelf maar!

 

We maken de bakkersroom natuurlijk helemaal zelf. Als je daar geen zin in hebt kun je ook een custard uit een zakje gebruiken of een banketbakkersroom uit een pakje. Maar let altijd goed op dat de mix ook glutenvrij is!

HET RECEPT

Appeltaart mét bakkersroom zónder gluten

Print het recept
mail het recept
in het recept
Print het recept
mail het recept
in het recept

Ingrediënten

De bakkersroom

  • 250ml melk
  • 2 eierdooiers
  • 1,5 tl vanille extract
  • 30 gram fijne suiker
  • 15 gram glutenvrije bloem

Bereidingswijze

Klop eerst de 2 eierdooiers goed op, voeg de suiker en de vanille toe en stop pas met kloppen als je een luchtige massa hebt.
Zet de melk op het vuur en laat deze heel even op laag vuur koken.
voeg de melk nu langzaam aan je mengsel toe en blijf kloppen. Giet deze nu terug in je pan en voeg ook de 15 gram aan glutenvrije bloem toe.  Kook je room al roerende nog zo’n vijf minuten door en zie hoe deze langzaam eens steeds vastere structuur krijgt. Goed blijven roeren want je wilt geen klontjes. Giet over in een kom en dek af met wat folie. Laat je bakkersroom afkoelen.

 

Ingrediënten

De vulling

  • 5 a 6 appels geschild en in plakjes
  • 1 tl speculaaskruiden
  • 1 el rietsuiker

Het deeg.

  • 300 gram glutenvrij bloem
  • 130 gram fijne suiker
  • 175 gram ongezouten roomboter of een plantaardige variant
  • 1 ei
  • de geraspte schil van een onbespoten citroen ongeveer 1 tl
  • snufje zout
  • * 2 el glutenvrij paneermeel of maizena. Apart houden!

Bereidingswijze

  1. Snijd je boter als deze nog koud is in kleine stukjes, doe alle ingrediënten in een grote kom en verkruimel de boter door de bloem en de rest heen. Je gaat dus nog niet kneden.
    Eerst mengen we alles even.
  2. Nu ga je pas kneden! Kneed net zo lang tot je een mooie bol hebt, dek deze af met wat folie en leg even weg in de koelkast. De boter word dan weer koud en dan is het straks gemakkelijker om deze uit te rollen en te bewerken.
  3. Ik gebruik een hoge springvorm van ongeveer 20 cm. Om de springvorm in te vetten gebruik ik vaak kokosolie.
  4. Verwarm je oven alvast voor op 180 graden.
  5. Pak nu het deeg uit de koelkast en verdeel in 3 stukken, 1 grote bol voor de bodem en de rest voor de zijkanten. De bol rol je simpelweg uit tot je de maat van je bodem hebt. Die leg je voorzichtig in je springvorm.
  6. De twee kleinere stukken rol je tot twee slangen met ieder de halve omtrek van je springvorm. Je drukt ze vervolgens voorzichtig tegen de randen aan en voor een extra fijne afwerking gebruik je een vork om kleine oneffenheden weg te werken. Maak de rand zo dik of dun als je zelf wilt. Een mooie vlecht is ook leuk. Of gebruik je vork om een mooie decoratieve rand te maken.
  7. Meng de appelpartjes met de suiker en de kruiden.
  8. Strooi nu een beetje glutenvrij paneermeel of maizena over je bodem. Dit zorgt ervoor dat de room niet direct in je deeg trekt tijdens het bakken en zo blijft je bodem lekker knapperig. Dan schep je de bakkersroom in je taart en daarover heen leg je voorzichtig je appels. Druk de appelpartjes voorzichtig een beetje aan.
  9. Bak je taart voor ongeveer een uurtje op 180 graden net onder het midden. Kijk na een half uur of je bovenkant niet te bruin is geworden. Zo ja, dek deze dan af met wat aluminiumfolie.
  10. Laat de taart na het bakken even afkoelen voordat je deze weer uit de springvorm haalt. Ik vind de taart zelf het allerlekkerste als deze uit de koelkast komt, vanwege de room. Maar het schijnt dat ‘nog een klein beetje warm’ de norm is. Geniet ervan!

 

Dit recept is van Bakers and Fakers. Neem gauw een kijkje voor nog veel meer lekkere glutenvrije taartjes. (klik hier) 

 


 

Dit recept is gemaakt door Emmelou Green van Bakers and Fakers. (I.M. 2022).

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *