Recept

Glutenvrij Brood (recept)

Glutenvrij brood maak je zelf! Brood is een รฉcht Nederlands product. Als je coeliakie hebt, mag je dit absoluut niet eten. Toch eet ik bijna iedere dag brood, maar dan wel ย glutenvrij brood! Zelfgemaakt uit de oven. Na een lange zoektocht ontdekte ik de bakmix van Semper.

 

Ik gebruik de witte bakmix van Semper. Mijn moeder nam deze mix zoโ€™n drie jaar geleden voor mij mee uit Noorwegen. Nadat het pak een tijdje in de kast stond, probeerde ik de mix uit en ik was dolgelukkig met het resultaat. Een heerlijk zacht wit brood, dat niet meteen uit elkaar valt, kwam uit de oven. De smaak vind ik moeilijk te beschrijven, maar werkelijk รกlle beleg er op is lekker. Het is een vrij neutrale smaak. Mijn vriend, die niet glutenvrij eet, vindt het op wit stokbrood lijken, maar met een minder heftige nasmaak en zachter in de mond.

 

 

Glutenvrij brood bakken met een broodbakmachine? Hier vind je onze blog over de beste glutenvrije broodbakmachines en waar je op moet letten!

HET RECEPT

Glutenvrij Brood (recept)

Print het recept
mail het recept
in het recept
Print het recept
mail het recept
in het recept

Ingrediรซnten

  • De mix van Semper
  • Olie (ik gebruik op dit moment zonnebloemolie, maar olijfolie kan ook)
  • Gist (verse of gedroogde het kan allebei)
  • Warm water

Overige benodigdheden

  • Een oven
  • Mixer met twee deeghaken
  • Brood bakblik (ik gebruikย siliconeย vormen)

Bereidingswijze

Na alles gemixt te hebben, doe ik het beslag in de bakvormen. Ik vet de vormen niet in, er zit namelijk al olie in het beslag waardoor het in z’n geheel zonder plakken uit de vorm komt. Ik zet die altijd op het gasfornuis terwijl de oven er onder aan het opwarmen is. Het beslag rijst dan sneller door de warmte van de oven. Over de bakvormen trek ik wat vershoudfolie en daar overheen een theedoek. Na een halfuur zijn de broodjes gerezen en kunnen ze de oven in.
Na 25 minuten in de oven is dit het resultaat. Heerlijk warm en zacht.. Nadat het afgekoeld is, snijd ik het in sneetjes en vries ik alles meteen in. Dan blijft het brood het lekkerste. Iedere ochtend pak ik dan het aantal sneetjes dat ik die dag wil eten uit de diepvries. Eventjes ontdooien in de magnetron en ik heb een heerlijke boterham. Het brood valt niet uit elkaar, wat ik heel belangrijk vind, want ik wil het brood ook mee kunnen nemen in mijn tas. Ik doe dit gewoon in een boterhamzakje. Eerder vervoerde ik mijn brood altijd in bakjes omdat het na een tikje al helemaal verkruimeld was. Dit brood blijft soepel, รฉรฉn geheel en is heerlijk! Ik wil geen andere brood meer.

Het enige nadeel is wel dat ik iedere week weer opnieuw dit brood sta te bakken. Het kost tijd en ik heb er niet altijd zin in. Vooral het rijzen en laten afkoelen neemt wat tijd in beslag. Even snel een brood bakken zit er dus niet in, je moet er wel bij blijven en het ook niet te lang laten afkoelen, want dan wordt de korst weer te hard. Maar ik heb dit allemaal over voor dit geweldige brood.

Dit was het allereerste recept door Miss Glutenvrij! Gemaakt door Harmke (oprichtster van Miss Glutenvrij), ze schreef dit recept op 14 april 2012.

 

Harmke

26 gedachten over “Glutenvrij Brood (recept)”

  1. Hoi, ik zou graag het recept willen uitproberen in de broodbakmachine, maar vroeg me af hoeveel olie, water en gist erbij moet samen met de pak Semper Mix? Bij voorbaat bedankt.

    1. Hallo Rose, De hoeveelheden zet ik hieronder voor je:

      500 gram Semper Witte Bakmix
      450 ml lauwwarm water (ong. 37 graden)
      50 ml olie (olijf/zonnebloem/kokos/etc)
      25 gram verse gist
      1/2 theelepel zout

      Als je het complete recept wil, kan je hier klikken

  2. Hoi,
    Heb je speciaal broodmix van semper gebruikt of de mix white flour.
    Die heb ik in huis.
    Hopelijk lukt het om daar met jouw recept brood van te bakken!
    Groetjes,
    Jacqueline

    1. Miss Glutenvrij

      Hallo Jacqueline,
      Bedankt voor je reactie.

      Voor dit recept is specifiek de Jauhoseos mix van Semper gebruikt; dat is de witte bakmix. Iedere mix is weer net een beetje anders, maar ik zou het gewoon proberen met de mix die je hebt. Ik hoor graag of het gelukt is!

      Liefs van Miss Glutenvrij

  3. hoi miss glutenvrij,

    Leuk dat je dit doet, om het aan anderen te laten zien!

    Ik ben nog helemaal onwetend op dit gebied!!
    Sinds een paar dagen weet ik dat ik intolerantie heb voor gluten, kippenei en koemelk!!
    Kan ik dit brood dan wel gebruiken?
    Waar kan je dit kopen of bestellen?

    Weet jij voor mij nog goede sites waar ik kan zoeken?
    Ik heb echt nog geen idee hoe ik dit moet gaan doen!

    Groetjes, Anna

  4. Ik heb 3 maanden geleden gehoord dat ik coeliaki heb dus glutenvrij moet eten. Dat lukt me goed alleen brood vind ik heel moeilijk.
    Het bruine brood dat elke dag vers wordt verkocht bij de Jumbo is heel lekker maar ik hou van wit brood.Heb bij Drogisterij Herba vd Hooplaan 172 Amstelveen de broodmix van Semper gevonden en ga het dit weekend bakken.
    Heb daar ook Genius witbrood uit de vriezer meegenomen en dat is ook heel lekker.

  5. Hoi Harmke, zou je mij kunnen vertellen wat de verdere ingredienten zijn van de mix? Mijn dochter heeft geen coeliakie, maar wel een allergie voor gluten waar ze gelukkig wel vanaf kan komen mits we alles waar ze allergisch voor is uit haar voeding elimineren. Ze is ook allergisch voor mais en rijst en daardoor kan ze geen enkel glutenvrijbrood eten wat er is. Het enige wat ze mag zijn 1 soort crackers die haast hetzelfde smaken als de kartonnen verpakking. En ze eet zo graag een lekker broodje.
    Ik heb wel al het een en ander aan receptjes van je site geplukt, ben heel erg blij met je. Maar nog wel even 1 vraag, zou je bloem kunnen vervangen door meel (quinoa of boekweit in dit geval) ?

    Eigeelโ€ฆโ€ฆ.trouwens ook zoโ€™n lastige die ze niet mag.

    Groetjes Lisa

    1. Marjon (Uitgelezen)

      Lisa, ik ben zelf niet allergisch, maar heel erg gevoelig voor veel dingen (ook vaak voor combinaties). Ik heb heel veel aan dit boek: http://www.bol.com/nl/p/basiskookboek-bij-voedselallergie-en-intolerantie/1001004006199639/ Alle soorten voedselallergieรซn en -intoleranties komen aan bod en per recept staat er bij hoe je het kan vervangen. Het gaat wel om hele โ€˜basicโ€™ recepten, maar je vindt er echt alles in. Van stamppotten tot bitterballen en van vla tot taart.

      Heel veel sterkte met en voor je dochter.

      Fijn weekend (ook jij natuurlijk, Harmke)!
      Marjon.

      1. Hoi Marjon, dank voor je reaktie.
        Ik heb eerlijk gezegd nog niet gekeken naar het boek, maar dat ga ik zeker nog doen.
        Tot nu toe gaat t redelijk goed en probeer ik het een en ander aan recepten aan te passen.
        Met soms als resultaat dat t goed smaakt maar ook soms dat ik dan even snel nog wat simpele pannenkoekjes moet bakken omdat ze anders niks te eten heeft.
        Maar dat vind ze geloof ik niet zoโ€™ straf hoor ๐Ÿ˜‰
        Ik ga vandaag cakejes bakken maar dan alleen met de eiwitten, ik weet niet of je voor zoโ€™n beslag ook de gelen nodig hebt, maar dat merk ik vanzelf wel.
        In de recepten waar maar weinig ei in hoeft (en het niet voor de โ€˜smeuigheidโ€™ dient vervang ik het ei door no-egg. (Wat overigens echt een uitkomst is, mijn neefje en nichtje mogen helemaal geen ei en nou kunnen ze ook eens wat gezelligs bakken)
        We doen zo allemaal weer ons best en maken zoveel mogelijk een feestje van het eten, dan is t allemaal wat minder moeilijk voor dโ€™r
        Groetjes Lisa

        1. Marjon (Uitgelezen)

          HiHi Lisa, Goed van je om zo je weg te vinden! Het blijft lastig in deze wereld vol allergenen. In ieder geval heel veel succes!

    2. Miss Glutenvrij

      Hoi Lisa,

      Ik heb de mix op dit moment niet in huis, maar ik weet dat van Voorst en Hardeman de mix verkoopt. Je zou contact met hen kunnen zoeken, wellicht dat zij het je kunnen vertellen. Ik hoop voor je dat je dochter er overheen groeit dat zou het voor jullie een stuk makkelijker maken :).

      Ik gebruik vaak rijst- en ketanmeel als vervanger van bloem. Dit is vrij goedkoop en te koop bij de toko.

      1. Hoi Harmke, ik heb de mix inmiddels gevonden en helaas mag ze het niet.
        Maar ik heb wel een aantal broodmixen gevonden bij http://www.glutenvrij-lepoole.nl
        Zelfs wat koekjes gevonden ๐Ÿ˜€
        Ook heb ik al 2x โ€˜jouโ€™ pizza bodem gemaakt. 1e keer wel lekker maar iets minder succesvol dan de 2e keer.
        Ketanmeel mag ze niet, is rijst. Ik gebruik boekweit- en quinoameel.
        Gaat prima. Maak ik zoete en ongezoete (wraps) pannenkoekjes van.
        Quinoa is er ook gepoft, als je dat even in een droge koekenpan bakt worden ze krokant en zijn ze heerlijk bij het ontbijt met wat yoghurt en vers fruit. Je kan ze dan ook gebruiken ipv croutons bij een salade oid.
        Zijn van nature crops en is te verkrijgen bij de tuinen.
        Maar waarschijnlijk wist je dit al hihi.
        Van de โ€˜gewoneโ€™ quinoa maak ik een salade en dat vinden de andere kids gelukkig ook lekker.
        Het is best ingewikkeld zo omdat ze zoveel niet mag, maar tot nu toe gaat het eigenlijk nog best goed en werkt het hele gezin goed mee.
        Ik zoek me suf op internet naar lekkere dingen en mede dankzij jou site heb ik al een klein receptenboekje kunnen maken.
        Groetjes Lisa

  6. Jammer dat er tarwezetmeel in zit. Ja glutenvrije, maar als je heel erg gevoelig bent dan is dat zelfs teveel. Jij lekker genieten van je heerlijke brood. Ziet er super uit.

  7. Marjon (Uitgelezen)

    HiHi,

    Dit meel koop je dus ook gewoon in Nederland? Is het ook geschikt voor de broodbakmachine? Als dat zo is, zou dat jou echt heel veel tijd schelen. Dan kun je het ook โ€™s nachts bakken en heb je โ€™s ochtends vers brood. Ik eet pas twee weken glutenvrij, ben nog erg aan het zoeken. Maar heb dus wel al van Schรคr een broodje in de broodbakmachine gemaakt. Lukte niet helemaal, maar ik weet uit ervaring met het bakken van glutenbrood dat de ingredienten nauw luisteren.

    Groetjes, Marjon.

    1. Miss Glutenvrij

      Ik heb geen idee of het in de broodmachine kan, ik zou zeggen: probeer het een keer. Als het lukt ben ik erg benieuwd. Ik vind alleen dat gat in je brood altijd zo irritant en dat je brood vierkant is. Dat is mijn beleving tenminste. Maar misschien moet ik me er weer een keer aan wagen.

      1. Marjon (Uitgelezen)

        Het geeft wel veel gemak hoor! Je zet dat ding aan en je gaat weer andere dingen doen. Ik word dan โ€™s ochtends gewekt met de geur van brood. Dat vierkante valt wel mee (vind ik), maar het heeft natuurlijk niet die mooie amateuristische vorm die het heeft als je het zelf maakt. Ik vind een nadeel dat er onderin zoโ€™n gat zit, waar de deeghaak heeft gezeten. Er is een broodbakmachine (ik dacht Electrolux) waarbij de deeghaak wegklapt als hij niet meer nodig is, maar toen mijn vorige broodbakmachine kapot ging, was die nergens te koop. Ik heb heel lang gezocht en het is een Russel Hobb geworden. Ben er erg blij mee.

        Ik ga binnenkort de broodmix bestellen en het uitproberen. Ik zal je hier vertellen hoe dat ging.

        Groetjes, Marjon.

        1. Marjon (Uitgelezen)

          Ik heb vandaag het Semper-brood (ik had de fin-mix) in de broodbakmachine gemaakt. Ik heb me gewoon aan het recept gehouden (alleen boter in plaats van olie, dat gaat beter in de broodbakmachine). En ik heb er een eigen instelbaar programma voor gebruikt (met 40 minuten rijzen en 40 minuten bakken). Het brood is fantastisch gelukt! En omdat ik nog niet zo lang geleden brood at, kan ik je vertellen dat het echt brood behoorlijk benadert!

          Ik kan je een broodbakmachine aanraden, maar dan wel met ook zelf instelbare programmaโ€™s. Je kan โ€“ als je tijd en zin hebt โ€“ het brood nog altijd met de hand maken en in de oven afbakken. Je kan het ook laten mixen en rijzen in de broodbakmachine en in de oven afbakken (doe ik ook wel, ik heb een mooie gasoven).

          Ik heb zo lekker gegeten vanavond, voor het eerst in mijn leven pompoensoep gemaakt en dan dit brood erbij, zalig!

          Fijne avond!

          Groetjes, Marjon.

  8. Hoi Harmke,

    Wat een geweldige blog. We hebben bijna twee maanden geleden te horen gekregen dat onze dochter van 6 coeliakie heeft en we hebben al heel erg veel tips van je blog gebruikt.
    Ik heb een vraag over deze bakmix. Ik heb het brood gebakken en mijn dochter vind deze tot nu toe het lekkerst. Maar nu las ik dat er glutenvrij gemaakte tarwe in zit, is dat dan niet slecht voor Coeliakiepatiรซnten?

    Bedankt!

    Groetjes,
    Suzan

    1. Miss Glutenvrij

      Hallo Suzan, lekker is ie he. De gluten is uit de tarwe gehaald, het zit er dus niet meer in. Het zou dus niet schadelijk moeten zijn, maar bespreek dit even met de kinderarts van je dochter of diรซtiste, die kan hier beter antwoord op geven of dit voor hรกรกr ook schadelijk is.

  9. Leuke blog!
    Ik het zoโ€™n zelfde pak broodmix staan. Kun je mij vertellen hoeveel droge gist er in moet?
    Op het pak staat alleen vermeld hoeveel verse gist je moet gebruiken.
    Groet Monique

    1. Miss Glutenvrij

      Hoi Monique,

      Dank je wel! Ik gebruik 1 heel zakje gist van dr. Oetker. Dat is de groene uit de supermarkt. Ik kan je het brood echt aanbevelen. Succes!

      1. Bedankt voor je snelle reactie. We gaan het brood snel testen en we zijn heel benieuwd. Ik laat je even weten of het is gelukt!

        Groetjes Monique

  10. Herman R. Schippers

    Leuk hoor zoโ€™n blog en dat van mโ€™n oudste dochter. Er komt weer van alles boven drijven, want 22 jaar geleden zag het er niet zo best uit met je. Je was doodziek, maar nu ben je een topper, weet wat je wil en je hebt de ambitie van een tijger. Gelukkig maar! Ben blij voor je met je blog, hoop dan ook op veel reakties.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *